Skocz do zawartości

Piskie Ścieżki Rowerowe

41 odpowiedzi w tym temacie

#1 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 07 wrzesień 2004 12:22

Ulokowanie powiatu piskiego w niezliczalnej różnorodności form fauny, flory, geologicznych uwarunkowań, bezkresnych terenów zielonych, wilgotnych łąk, ciemnych lasów, bagnisk, .... - poprostu fascynujących miejsc, jest jego niezaprzeczalnym atutem :) Chciałbym podzielić się z Wami najistotniejszymi z nich i w formie opisowych tras rowerowych, bezpiecznie do nich doprowadzić :)

#2 mada089

• Zarejestrowani
  • 35 postów

Napisano 07 wrzesień 2004 12:28

aha to w takim razie sluchamy :mrgreen: :mrgreen:

#3 andy

• Zarejestrowani
  • 89 postów

Napisano 08 wrzesień 2004 07:06

Ja zajme głosik w sprawie sposobu oznakowania tych sciezek, wydaje sie że duzo lepszym rozwiązanie byłoby namalowanie znaków na drzewach w taki sam sposób jak oznakowane są szlaki piesze, no i oczywiście jakieś tabliczki kierunkowe na skrzyzowaniach czy rozjazdach dróg, w ten sposób są oznakowane np. scieżki w okolicy Kruklanek. Wczoraj na ul. Leśnej zauważyłem już przewrócony znak, myślę ze te rurki będa "przeszkadzały" niektórym a i kilku osobom przydadzą sie na słupki ogrodzenia lub złom, nie wróżę im długiego spełniania swojej roli. Za kasę wydaną na te słupki można było wydrukować mapki z opisem tych szlaków.
Pozdrawiam i sobie życzę abym sie mylił.

#4 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 08 wrzesień 2004 20:12

Właśnie masz rację i proszę Władze o takie pozwolenie :?:

#5 JmJ

• Zarejestrowani
  • 99 postów

Napisano 08 wrzesień 2004 21:26

To jest dobry pomysł ja jestem jak najbardziej za powstaniem tych ścieżek to byłby strzał w 10 :)

#6 Monika

• Zarejestrowani
  • 93 postów

Napisano 08 wrzesień 2004 21:58

Super pomysł tylko zeby sie sprawdził :mrgreen:
Pozdroo dla was :mrgreen:

#7 mada089

• Zarejestrowani
  • 35 postów

Napisano 09 wrzesień 2004 21:01

oby tylko to nie wyszlo tak jak np:skatepark czy sciana do wspinaczki lub inne inwestycje burmistrza..... :D :D

#8 mateuszciesluk

• Zarejestrowani
  • 267 postów

Napisano 09 wrzesień 2004 21:20

Ostatnio zauważyłem że powstała nowa ścieżka rowerowa. Wyjeżdżając z Pisza w kierunku Rucianego za gazownia jest zakręt na pola. Trasa liczy około 8-10 km i prowadzi na sam wylot Kanału Jeglińskiego.

#9 mada089

• Zarejestrowani
  • 35 postów

Napisano 09 wrzesień 2004 21:26

no trza sie tam wybrac!!! :D :D :D

#10 chritom

• Zarejestrowani
  • 59 postów

Napisano 10 wrzesień 2004 10:42

ostatnio jechałem samochodem z Wejsun do Snopek i w końcu udało mi się zauważyć jedno z tych oznakowań trasy rowerowej (tabliczka na patyku). Ale wydaje mi się że tylko jedna to trochę za mało, poza tym faktycznie to tak delikatnie wygląda, jakby się miało zaraz połamać. Wg mnie najlepszym sposobem byłoby oznakowanie podwójne: takimi tabliczkami i znakami na drzewach.

#11 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 10 wrzesień 2004 14:18

Zaraz po czwartej ruszam rowerkiem do Pisza i przyjrzę się tym tabliczkom :D

#12 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 12 wrzesień 2004 10:14

8) Przejechałem trasą "D" Nie będę komentował z powodu utrzymującego się od wczoraj rozbawienia więc zapraszam do lektury przepisów :D

http://kztt.webpark....010/10a/08.html
http://kztt.webpark....010/10a/09.html
http://kztt.webpark....0/010bznkr.html

:D :D :) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dobrze, że jest już mało turystów :lol:

#13 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 14 wrzesień 2004 11:13

Jadących drogą ze Zgonu zapraszam na tajemne, ciemne uroczysko 8) To spacer z dreszczykiem :shock: Przed skrzyżowaniem do Wojnowa zatrzymujemy się w niecce szosy ( po prawej stronie jest dziki parking ). Gdy wysiądziemy z samochodu należy dostrzec odchodzącą, ukosem w lewo od głównej leśnej drogi - ledwie widoczną ścieżkę. Początkowo udziela się niepewność, która szybko przechodzi w przestrach, kiedy to ścieżka zamienia się w szczelny, ciemny nawet w dzień, choinowy tunel. Po chwili jednak dochodzimy do ukrytej w lesie uroczyskowej polany. Zaraz na lewo przy torfowym barłogu z trzaskiem gałęzi uciekną przed Wami dorodne jelenie. W sercu zapanuje przestrach . Podążając skrajem uroczyska docieramy do miejsca, w którym leży powalona starością myśliwska ambona. Odchodzi od niej ścieżka, którą docieramy do drogi leśnej. Skręcamy w lewo i po chwili docieramy do asfaltu :D Warto tu zajrzeć - ja byłem wczoraj ;) Uwaga na grzyby ! w tym lesie jest ich poddostatkiem, jednak prawie wszystkie robaczywki :(

#14 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 14 wrzesień 2004 16:03

Przy Leśniczówce Pranie dzięki staraniom Nadleśnictwa Maskulińskiego wytyczona została najpiękniejsza ścieżka w naszym regionie ;) Jej rola jest wielce edukacyjna i każdy musi tu przybyć :wink: Połączenie znajdujących się w jednym miejscu zupełnie odmiennych krajobrazów pozwala nam prześledzić jego piękno. Ścieżki zostały od podstaw wykopane w lesie :shock: Wykonano, pomost na Nidzkie, mostki, balustrady tablice prezentacyjne. Po niedługim spacerze wiedza o środowisku leśnym będzie nam już po części znana :( Polecam na wrześniową niedzielę. Gwarantuję niezapomniane wrażenia :shock: :P Jeśli ktoś zachce dojechać tu rowerem to następnym razem dołączę opis trasy rowerowej, która pozwoli nam od Nidy bezpiecznie tu dotrzeć omijając paskudną żużlowo-piachówkową niby drogę :D

#15 Mati17

• Zarejestrowani
  • 33 postów

Napisano 20 wrzesień 2004 18:18

Słuchajcie ja znam jeszcze leprza trase rowerowo ale tego sekretu wam niezdradze chyba ze sie tam wybierzemy to juz inna sprawa ale poprostu tam jest zaje***** zeby to zobaczyc trzeba tam sie wybrac byłem tam 3 razy i bym chciał przejechac sie jeszcze raz :( Sa chetni ;):D

#16 OgIeR

• Zarejestrowani
  • 138 postów

Napisano 20 wrzesień 2004 22:51

Tylko wartko ... wartko czyly szybko bo dziadek mróz sie zbliża i zawieje śniegiem i lipa z wycieczki rowerowej , chyba ze ktoś lubi hardcore w śniegu to co innego :( płozy na koła i jadziem heh ;)

#17 chritom

• Zarejestrowani
  • 59 postów

Napisano 21 wrzesień 2004 08:51

breyt: faktycznie te nasze oznakowania tras nijak sie nie mają do tych przepisów, które podałeś. Ja bym powiedział, że wręcz przeciwnie, są postawione zupełnie nie tak. Ale to właśnie nasz piski klimat ;)

#18 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 10 październik 2004 11:47

Wybieram się właśnie do Pisza skąd ruszę na posezonowy, fotograficzny rekonesans ścieżki rowerowej wokół południowo-zachodniego brzegu Jeziora Nidzkiego :P Ładna pogoda w połączeniu z jesennymi barwami lasu powinna w pełni oddać urok tej ścieżki :wink:

Udanej niedzieli :D

#19 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 18 styczeń 2005 10:49

Jadąc w niedzielę z Majmą wielką pętlą wokół Nidzkiego zobaczyliśmy, iż nowo ustawiony znak na

skrzyżowaniu k. Wiartla jest już uszkodzony :D

http://www.breyt7.republika.pl/ma.jpg :shock:

.... i jedynie bród poklejowy daje szanszę na odnalezienie się w terenie :roll:

Naklejane strzałeczki to zły pomysł :|

Mam nadzieję, że pewnego razu dopadnę wandala i zrobię mu fotkę oraz kop..... :P

#20 bat_21

• Zarejestrowani
  • 26 postów

Napisano 18 styczeń 2005 16:37

A moze kolejna wycieczka w kierunku Orzysza lub Okartowa, wówczas spotkamy sie. Ostatnio byłem wOkartowie z ekipą Radia Olsztyn i nagrywalismy 3godzinną audycje o bitwie zimowej na Mazurach1914-15. EmisjaII niedziela luteg, godzina 10 do 13 w cyklu "Niedziela odkrywcow" Ktoto bedzie sluchał, pozna moją osobowość. Zapraszam do audycji. Termin wycieczki rowerowej do ustalenia.

#21 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 22 styczeń 2005 12:09

Pogoda oddala plany wspólnych wycieczek :D

Prawdopodobnie w nadchodzących dniach będzie bardzo brzydko ;)

.... ale to przecież zima :wink:

Na marginesie pragnę dodać, iż aby przejechać wszystkimi dostępnymi dróżkami ... :roll: ... należy

zarezerwować sobie przeszło rok i pokonać 27 000 km. Tak więc brak nudy gwarantowany :P

#22 tato

• Zarejestrowani
  • 21 postów

Napisano 22 styczeń 2005 12:39

No i mamy brzydko:tzn. zimę. Jeżeli o mnie chodzi nie jestem zwolennikiem ścieżek rowerowych w tym sensie że wyznaczają jakąś trasę do przejechania, ale jakaś dróżka tylko dla rowerów którą można by było dojechać w dowolnie zaplanowane miejsce jak najbardziej. O oznakowaniu ścieżek z powodu j.w. nie wypowiadam się. Wiosną polecam trasę w okolicach j. Tyrkło i Buwełno, bardzo urozmaicony teren no i jest coś dla bunkrowców. Bat 21 może napiszesz coś więcej o tych umocnieniach(niekoniecznie na tym forum)? :P

#23 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 09 luty 2005 13:02

Dnia przybywa :P i już gołym okiem widać, że pachnąca wiosna czai się za rogiem :)

Promienie słońca doprowadzą pewnego dnia do osuszenia się leśnych pagórków i pokażę Wam ... ku

zdziwieniu jak niezwykły świat ukrywa się poza oficjalnymi ścieżkami :roll:

Wiosna niesie wielką przygodę i każdy kto podąży za mną odkryje lawirujący raj kolorów i zapachów.

Ten świat jest nieskazitelny .... znajduje się bowiem poza zasięgiem aut i niewytrawnych piechurów.

Dlatego konieczne będzie posiadanie dwóch kółek :D Macie więc ostatni dzwonek na zakupy, gdyż wraz z

wzrostem traw .... wzrosną też i ceny :evil:

Już niedługo na stronie głównej forum zaprezentuję mój szlak :wink:

#24 mateuszciesluk

• Zarejestrowani
  • 267 postów

Napisano 09 luty 2005 16:40

Zgadzam się z postem Breyt-a. Dodam jeszcze, że z nim wycieczki rowerowe to sama przyjemność.
Nie dość że ukazuje nam zakątki naszych pieknych Mazur to jeszcze umie zaciekawić tym co mówi. Dzięki BREYT :P;)

#25 prymas

• Zarejestrowani
  • 121 postów

Napisano 09 luty 2005 20:43

Mam nadzieje, ze przejde testy i bede mogl dolaczyc do druzyny Breyta.
pozdro

#26 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 10 luty 2005 09:24

Prawdą wielce wymowną jest to, że Majma przez moje zapomnienie ruszył ze mną w wielką pętlę wokół

Nidzkiego :!: Stało się to mimo innych .... początkowo planów. Piękna zimowa pogoda .......itp......

Wytrwał i przy kończącym się naturalnym świetle dotarł do ciepłego schronienia :P

.... ale jak przyjdzie wiosna to dłuższe wycieczki mogą być częściej przerywane i każdy może im

podołać :wink:

#27 szysza

• Zarejestrowani
  • 501 postów

Napisano 10 luty 2005 09:52

Cytat

Prawdą wielce wymowną jest to, że Majma przez moje zapomnienie ruszył ze mną w wielką pętlę wokół

Nidzkiego :!: Stało się to mimo innych .... początkowo planów. Piękna zimowa pogoda .......itp......

Wytrwał i przy kończącym się naturalnym świetle dotarł do ciepłego schronienia :)

.... ale jak przyjdzie wiosna to dłuższe wycieczki mogą być częściej przerywane i każdy może im

podołać :wink:

Na wiosnę i na mnie możecie liczyć. Chętnie potowarzyszę Wam w szlakach, pętlach i kokardkach :P
Postaram się rozreklamować temat i zebrac większą ilośc osób.

#28 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 19 luty 2005 08:22

Miliony obrazków ukrywają się gdzieś nieopadal ..... a może dla odmiany Wasze oko coś podeśle :roll:

Mrozek dziś mały i wycieczka mała .... to dla zdrowia szansa doskonała ...

http://www.ilx.pl/breyt/dfg.jpg

Przystań "Pod Dębem" ;)

Miłego rozruszania :wink:

#29 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 25 marzec 2005 08:10

Szanowni twórcy przewodników rowerowych!

Jeśli z samochodu i ...jego licznika >>>wskazań >>> dokonujecie wykreśleń szlaków to moja negacja dochodzi do rekordu mizeriiiiii :evil:

Nie istnieje osądowość takich czynów :!: To nie złość na marnotrawstwo pieniędzy :!:

... to żal, że ktoś zaprasza niewinnych do koszmaru ...

... liczę jedynie na fakt, że pewna książeczka legnie na zakurzonej półce ... nie zaś w plecaku rowerzysty, który wzywać będzie śmigłowiec ... gdyż na teren, w którym dopadła go niemoc ... pojazd szybko nie dotrze ...

Weźcie się w garść :!:

ABY PISAĆ PRZEWODNIKI NALEŻY MILIONY CHWIL SPĘDZIĆ W OPISYWANYM TERENIE A NIE WYMYŚLAĆ :evil:

Gratuluję wpuszczania rowerzystów w lotne piaski :D dziesięć kilometrów można popchać rower opędzając się od kąsających much .......

KOCHANI FORUMOWICZE :lol:

Niech Was Wielkanoc nie rozpieszcza i ruszcie w soczyste plenery :wink:

#30 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 25 kwiecień 2005 13:54

Prawidłowe oznaczenie ruciańskiej ścieżki rowerowej

http://www.ilx.pl/breyt/rus.jpg :)

A słupki ... 8)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych