Skocz do zawartości

zabytki fortyfikacyjne powiatu piskiego

• Nie możesz odpowiedzieć
352 odpowiedzi w tym temacie

#331 szuwar24

• Zarejestrowani
  • 7 postów

Napisano 06 grudzień 2006 01:55

witam wszystkich. Jestem tu nowy i chetnie porozmawiam z kims na temat bunkrów w naszym rejonie.

#332 szuwar24

• Zarejestrowani
  • 7 postów

Napisano 06 grudzień 2006 01:57

Jestem z Orzysza i odbyłem już kilkanaście wypraw dzięki informacjom jakichzyskalem ze stronki i cd CM. Dzieks stary. Chetnie wybiare sie na taka wyprawe z kims z pisza ktory mnie troche w temat wprowadzi

#333 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 06 grudzień 2006 08:09

Szkoda, że tak późno - w sobote byliśmy na odcinku Okartowo - Cierzpięta, towarzystwo by nie zaszkodziło ;) .

#334 szuwar24

• Zarejestrowani
  • 7 postów

Napisano 06 grudzień 2006 18:56

na tym odcinku umocnien sie wychowalem od nich zaczela sie moja przygoda z bunkrami moglbym wam wskazac kilka miejsc dosyc ciekawych. jest jdno miejsce w ktorym zostalo zakopane wejscie do bunkra

#335 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 07 grudzień 2006 08:49

Czyżby chodziło o tego małego "obserwatora" na północ od Grodziska?

#336 szuwar24

• Zarejestrowani
  • 7 postów

Napisano 07 grudzień 2006 17:15

nie. ciezko mi wytlumaczyc my nazywalismy to spalenisko. to zaraz przy pgr prowadza tam plyty. w tamtym "obserwatorze" jak bylem duzo mlodszy bylo troche wyposazenia w kilku innych znalazlem bron mapy i list polecajacy od himlera wiem tylko ze byl on adresowany do pianek bo prawdopodobnie przebywal tam jakis oficer. bylem mlody i glupi i zostawilem to wszystko w szkole w sali od historii

#337 CM

• Zarejestrowani
  • 133 postów

Napisano 12 grudzień 2006 12:15

Kol. Anarchiście chodziło zapewne o stary mini-schronik dla peryskopu jeszcze z 1915 r (Giżycka Polowa). Trudno go zlokalizować. Tobie chodzi chyba o coś znacznie bliższego - pod Wężewem. Zostało tu kilka całych schronów - w tym wyglądający na odkopany. Pewnie to ten... bo dalej na północ aż po Stp.5 to już zniszczeniena 100%-towe (nie licząc totalnie ogołoconego B1-2a).

PS. Powiedz tylko która to szkoła (ogólniak?) to dopadniemy Himmlera :D Pozdro spod Orzysza ;)

#338 szuwar24

• Zarejestrowani
  • 7 postów

Napisano 13 grudzień 2006 17:11

nie teraz to jest gimnazjum kedysz szkola podstawowa. Zostawilem tam kilka rzeczy
ps. CM mozna wiedziec kiedy ruszysz ponownie ze stronka

#339 szuwar24

• Zarejestrowani
  • 7 postów

Napisano 08 marzec 2007 18:26

szkoda ze juz tu nkt nie zaglada

#340 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 31 sierpień 2007 20:08

skoro taki temat istnieje i ludzie sie wypowiadaja to czemu so ku... nedzy o wszystkim dowiadywac musze sie z olsztynskiej gazety!!!! na cegielni za skladnica drzewa odkopali bunkier i chca zrobic dodac go do zabytköw ,jest nawet foto a piszanin ma podnosem i nic nienapisal .wsyd!!!

#341 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 31 sierpień 2007 20:08

nie so tylko do powinno byc ,przepraszam

#342 szuwar24

• Zarejestrowani
  • 7 postów

Napisano 21 październik 2007 13:41

http://pl.youtube.co...h?v=jTUQFTXGN10
jesli moza robie cos takiego 502 z pisza jeszcze nie ukonczony

#343 ReeS

• Zarejestrowani
  • 115 postów

Napisano 21 październik 2007 14:46

Ja szuwar24. Dank:) ... das ist wirklich herrlich....

Grusse Freund;)

#344 bat_21

• Zarejestrowani
  • 26 postów

Napisano 28 październik 2007 14:48

Regelbau 502 wpisany jest już w rejestr zabytków, podobnie rzecz się ma do R 107, znany na naszym terenie specjalista od fortyfikacji, autor m.in. książki pt: "Fortyfikacje nowożytne Prus Wschodnich"- Wojciech Rużewicz opracowuje prjekt ścieżki dydaktycznej po fortyfikacjach Pisza i okolic, tak więc coś się dzieje w tym temacie

#345 ReeS

• Zarejestrowani
  • 115 postów

Napisano 25 maj 2008 08:53

Czy coś już ruszyło w tym kierunku? (ścieżki dydaktycznej...)

#346 po

• Zarejestrowani
  • 71 postów

Napisano 26 maj 2008 12:11

Bat_21 piszesz: znany na naszym terenie specjalista od fortyfikacji, autor m.in. książki pt: "Fortyfikacje nowożytne Prus Wschodnich"-
Niestety pierwszy raz o człowieku słyszę mimo iż co nieco w tej materii czytałem, czy możesz przybliżyć mi tę osobę. Pytam gdyż różnymi sprawami w piszu zajmują się często hohsztaplerzy a mam nadzieję że tak nie jest tym razem. Ponadto ciekaw jestem gdzie publikację o której piszesz można kupić i czy warto ją nabyć, bo tytuł jest zachęcający
pozdrawiam
Piotr O.

#347 ReeS

• Zarejestrowani
  • 115 postów

Napisano 26 maj 2008 12:39

Pierwszy raz o człowieku słyszysz bo pewnie go w googlach nie znalazłeś:-) Wiem tylko tyle że zostało wydanych wiele przewodników po mazurskich fortyfikacjach tego autora.

Facet ma pojęcie i wiedzę w tym temacie, także myślę, porównanie do hohsztaplera zostało tutaj niestosownie użyte.

Ps. Wojciech Różewicz jest m.in. współzałożycielem Towarzystwa Miłośników Twierdzy Boyen w Giżycku:-) Pozdr.

#348 po

• Zarejestrowani
  • 71 postów

Napisano 26 maj 2008 20:48

Nie chciałem nikogo obrazić napisałem wszakże : "różnymi sprawami w piszu zajmują się często hohsztaplerzy a mam nadzieję że tak nie jest tym razem"
Jest kilku ludzi którzy temat znają. Publikuje jednak niewielu a jeżeli już to w jakichś niedostępnych szerzej periodykach. dlatego ponawiam prośbę o wskazanie gdzie tą publikację można kupić, naprawdę jestem tym zainteresowany. Pojawiły się dwie formy nazwiska Różewicz ( ReeS) i Rużewicz (bat_21), która jest prawidłowa?

#349 ReeS

• Zarejestrowani
  • 115 postów

Napisano 26 maj 2008 21:35

Oczywiście prawidłowa forma nazwiska to Rużewicz:-)

Mój błąd, przepraszam.

#350 ReeS

• Zarejestrowani
  • 115 postów

Napisano 30 maj 2008 17:45

I jak w końcu wygląda sprawa z tymi ścieżkami?
Jak byłem ostatnio w Piszu to się trochę powałęsałem po tym i owym, i żadnej ścieżki nie widziałem. A ten schron - MG coś tam - na wąglickiej, to tak zarósł trawą że nawet Niemcy by nie pomyśleli o takim maskowaniu.

Ja wiem wiem, projekt został zrobiony! (bo w tym jesteśmy mistrzami). Ale co D.A.L.E.J??

#351 bat_21

• Zarejestrowani
  • 26 postów

Napisano 29 lipiec 2008 16:47

Cytat

Oczywiście prawidłowa forma nazwiska to Rużewicz:-)
dzisiaj Wojtka Rużewicza można było spotkać przy Regelbau 502 i R107 wraz z ekipą telewizyjną z Olsztyna. Gospodarzami byli dr. Waldemar Brenda- kustosz Muzeum Ziemi Piskiej oraz v-ce prezes Stowarzyszenia "Miasto Jana".
Emisja programu- czwartek 7.08.2008 o godzinie 16.50 na TVP Olsztyn.
Namiary na W. Rużewicza
www.boyen.prv.pl

#352 polik-80

• Zarejestrowani
  • 7 postów

Napisano 14 listopad 2008 22:48

Witam!
Widzę że w tym temacie troszkę ucichło, a ja chciałbym dopiero zacząć wałęsać się po lasach (muszę przecież zarazić czymś swojego syna).
Na początek może link dla zainteresowanych ścieżką w okolicy pisza (artykuł z dnia 3,10,2008)
I coś co udało mi się znaleźć 11 listopada niedaleko Kolna, wiem wiem że to nie niemieckie ale za to jak zachowane. Drzwi pancerne tak jak pisał w którymś wcześniejszym poście remes założone do góry nogami (chociaż nie mają nóg:)), ale były i to był dla mnie największy szok. Schron miał wszystkie drzwi a na nich jeszcze uszczelki gumowe które mimo upływu lat wciąż były elastyczne.
W niedzielę wybieram się do Gehsen latarki i buty już przygotowane.
ps. mam sporo do nadrobienia

#353 bat_21

• Zarejestrowani
  • 26 postów

Napisano 02 grudzień 2008 22:22

tam gdzie 6trafiłeś na niemieckie drzwi pancerne typu 434PO1 to z pewnością fortyfikacje Linii Mołotowa (1940-41) w rejonie Gromadzyna.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych