Zamek krzyżacki w Piszu
Napisano 30 listopad 2004 13:17
Chciałbym w tym miejscu zainicjować ciekawy (moim skromnym zdaniem) temat, a mianowicie: jakie są szanse na odtworzenie, przynajmniej części, zamku krzyżackiego, którego ruiny jeszcze przed II Wojną Światową istniały w naszym mieście.
Jakie jest w tej sprawie stanowisko naszych władz miejskich, gminnych i powiatowych?
Czy znalazłyby się osoby chętne do współtworzenia fundacji, która mogłaby się tym zająć?
Skoro bowiem wojewódzki konserwator zabytków utrzymuje, że budynki wybudowane w planie 6-letnim (głęboka komuna stalinowska), są zabytkową spuścizną naszego miasta i nawet remontować ich nie wolno, to uważam pomysł z zamkiem za duuużo ciekawszy.
Zapraszam do dyskusji!
Pozdro 4 @ll
-------------------------------------------
Better World - Better People
Napisano 30 listopad 2004 13:29
Bardzo ciekawy pomysł i temat w ogole :|
Zamek owszem był, ale wydaje mi sie ze bedzie ciezko. Bedzie ciezko ze wzgledy chociazby na to, ze ruiny owego zamku sa bardzo znikome.
Gdyby chociazby fragment zamku został odbudowany, jakies 80 % jego postury był by to materiał zupełnie nowy. Nie interesujace było by to dla wielu turystow.
Moze gdyby nasze muzeum sie tam własnie przeniosło to...
A moze jakies inne pomysły co by mogło sie tam znajdowac? Urzadzic jakas wystawna sale?
Czy moze dyskoteke? Hehe...teraz przesadziłem. Drugiej Galindi przeciez nie chcemy :mrgreen:
Na koniec dodam tylko, ze narazie jestem ciekaw jak dyskusja sie dalej potoczy? Odezwe sie jak bede mogł pomoc czy wpadnie mi do głowy jakis pomysł.
Dzieki...pozdrawiam
Napisano 30 listopad 2004 15:44
Moze w tym temacie najpier niech zabierze glos ktos, kto sie zna na historii i dopiero roztrzasajmy czy warto odbudowywac cos, czego moze tu nigdy nie bylo
Napisano 30 listopad 2004 15:52
po pierwsze spójrzmy racjonialnie: brak KASY :!: :!:
po drugie w Polsce jest wiele super zabytków które niszczeją i to je przede wszystkim nalezy ratowac, a nie jakies znikome fundamenty
po trzecie mnie jako turystę niezbyt interesowałaby w ok. 99% odtworzona budowla... żaden to zabytek
po czwarte jeżeli anarchist ma rację no to.... sami wiecie co :mrgreen: :mrgreen:
Napisano 30 listopad 2004 18:41
A Anarchista to raczej archeologiem nie bedzie... :|
Pozdrawiam
Napisano 30 listopad 2004 20:44
Brak całej relacji ...
pomiędzy ikonografią i również czyimkolwiek zapotrzebowaniem historycznym .....
.......ogólnonarodowa rekonstrukcja Placu Zamkowego i Zamku Królewskiego ze zgliszczy wojennych to inna
część spuścizny:
http://www.bret4.republika.pl/36.jpg
Zamek Królewski to ewenement Narodowy
Pokłon do chęci i dzięki za próby historyczne :wink:
Napisano 30 listopad 2004 20:52
Cytat
Żenujace... Czy uważasz, że gdybym wiedział nic albo niewiele rozpoczynałbym w ogóle ten temat?! Żenujące...
Przykro mi to stwierdzać, ale albo nie ukończyliście jeszcze szkoły, albo trzeba pomyśleć o powtórce, bo reagujecie na hasła, slogany, a nie czytacie tego co tu się pisze...
Po pierwsze: Historię Pisza zgłębiam od lat bodaj 20-tu, któż z was może się tym pochwalić? Zamek w Piszu istniał o czym śwaidczą choćby zdjęcia Breyta, przedstawiające przedwojenną sylwetkę naszego grodu. Jeśli to wam nie wystarcza - przeczytajcie monografię "Pisz - dzieje miasta i powiatu".
Po drugie: Brak kasy? Jakiej kasy?! Czy pytałem kogokolwiek czy ma na coś pieniądze? Nie!!! Zdobywaniem środków zajęłaby się Fundacja na rzecz rekonstrukcji zamku w Piszu.
Po trzecie: Czy rzeczywiście coś co przestało istnieć dużo wcześniej nie ma już dziś racji bytu? A co powiecie o osadzie słowiańskiej w Biskupinie? Jakiś ewenement, co?
Piszcie coÅ› konstruktywnego, a nie w stylu Smurfa-Marudy...
Pozdro 4 @ll
-------------------------------------------------------
Napisano 30 listopad 2004 20:57
Napisano 30 listopad 2004 21:01
Napisano 30 listopad 2004 21:03
Napisano 30 listopad 2004 22:04
Cytat
Cytat
Cytat
fundacja by zbierała... cegły, kamienie, worki z cementem? raczej kasę. pytanie numer dwa: a z czego taka fundacja się utrzyma? do funkcjonowanie każdej instytucji potrzebne są pieniądze
Cytat
Cytat
pozdrawiam
Napisano 30 listopad 2004 22:33
Napisano 01 grudzień 2004 08:16
http://www.breyt4.republika.pl/zam.jpg
czy powstanie replika :roll: :roll: :roll:
Napisano 01 grudzień 2004 09:44
A sa jakies zdjecia tego zamku???!!! skoro by byl - bylby niewatpliwa atrakcja i zostal by uwieczniony - a ja sie nie spotkalem. Tak bardzo chcialbym sie mylic .....
bingos napisal: Po pierwsze: Historię Pisza zgłębiam od lat bodaj 20-tu, któż z was może się tym pochwalić? Zamek w Piszu istniał o czym śwaidczą choćby zdjęcia Breyta, przedstawiające przedwojenną sylwetkę naszego grodu. Jeśli to wam nie wystarcza - przeczytajcie monografię "Pisz - dzieje miasta i powiatu". - Nie ty jeden ale ja potrzebuje dowodow by uwierzyc.
Napisano 01 grudzień 2004 10:01
Jak odtworzyc cos czego nie mozna zrekonstuowac - na podstawie czego??? Pozatym po budowli gabarytowo odpowiadajacej zamkowi i elementow towazyszacych takich jak fosa, mury obronne na pewno zostalyby do dzis widoczne slady (ja takich w Piszu nie zauwazam).
Napisano 01 grudzień 2004 10:17
http://pisz.en.zamki.pl/
Pozdr :wink:
Napisano 01 grudzień 2004 15:01
Napisze wiec tak:
Jak nie macie pomysłow i nie chcecie miec udziału w tym co proboje zdołac Bingos,
to lepiej juz nic nie piszcie :|
P.S. Kłębek...wiesz co to jest fundacja? Wez mi qrde pomoz, bo ja nie wiem :?
Napisano 01 grudzień 2004 15:14
Napisano 01 grudzień 2004 15:50
A dla podniesienia temperatury dodam, ze pod budynkiem obecnej szkoly nr 2 sa korytaze wybiegajace poza obrys szkoly (zrodla nie oficjalne).
Napisano 01 grudzień 2004 15:57
Cytat
FUNDACJA
1. «ofiarowanie czegoÅ›, zbudowanie czegoÅ› na wÅ‚asny koszt do użytku spoÅ‚eczeÅ„stwa; ufundowanie czegoÅ›»
2. «instytucja, której podstawÄ… jest majÄ…tek przeznaczony przez jej zaÅ‚ożyciela na okreÅ›lony cel (dobroczynny, kulturalny)»
no ale przecież nie potrzeba kasy, fundacja nie ma nic wspólnego z pieniędzmi....
Cytat
pytam jakich środków??
Napisano 01 grudzień 2004 15:59
Cytat
to lepiej juz nic nie piszcie
o ile mi sie wiem to w temacie widnieje pytanie "czy jest szansa na odtworzenie" więc ja mówie że nie ma. tyle
Napisano 01 grudzień 2004 16:28
Tkanka miejska wchłonęła ten teren i powstał tu plac uwidoczniony na poniższe retro fotce:
http://www.breyt4.re...ika.pl/zam2.jpg
Tego widoku również już nie zabaczymy w rzeczywistości:
http://www.breyt4.re...ika.pl/zam1.jpg
Chyba żeby przeprowadzić gruntowne prace archeologiczne:
http://www.breyt4.republika.pl/chw.jpg
Takie niespodzianki kryją się tuż pod murawą :shock:
Fotka z Chwarszczan gdzie był w XIII w. zamek Templariuszy. Też nie wiadomo jak wyglądał i nie pozostały
po nim fosy .... ale jak okazuje się, że prace wykopaliskowe przynoszą zaskakujące efekty :wink:
Napisano 01 grudzień 2004 17:48
jestem za!
Napisano 02 grudzień 2004 16:01
Tę może uznasz za fałszywkę, bo to obraz...
...a tej nie powinieneś, bo to zdjęcie. :mrgreen:
No i należy się ubogim jakieś słowo na temat fundacji: de facto żadna fundacja nie istnieje i nie są prowadzone żadne przygotowania do jej utworzenia. Temat miał dowieść, że warto byłoby się zająć taką sprawą lub nie.
Nikt nie wyciąga łapy po czyjeś pieniądze "...bo tak" (a już na pewno nie z kasy miejskiej, gminnej czy powiatowej) - w przypadku jednak większego poparcia (wymagana jest również zgoda odpowiednich władz) - można byłoby taką utworzyć. A biorąc pod uwagę nie tylko obecnych mieszkańców, ale również tych, którzy stąd kiedyś wyemigrowali oraz turystów (nie tylko z Polski), którzy naprawdę chętnie do nas przyjeżdżają - mogłoby coś z tego być...
Musiałaby to jednak być formacja społeczna, żeby nie trzeba było pilnować (patrzeć na ręce) tych, którzy by ją współtworzyli.
CieszÄ™ siÄ™ z poparcia i analizujÄ™ protesty... 8)
Pozdro 4 @ll
----------------------------------------------------
Napisano 02 grudzień 2004 17:12
Cytat
wypraszam sobie, ja nikogo nie obrażam wypowiadając się, wiec proszę także o to samo. "ubogim"? w jakim sensie?
Napisano 02 grudzień 2004 18:44
Cytat
Cytat
Cytat
Poczekajmy, może ktoś ma jeszcze coś ciekawego w zanadrzu. Tymczasem nie zniechęcam się i dalej uważam, że pomysł nie jest głupi... 8)
Pozdro 4 @ll
Napisano 02 grudzień 2004 18:47
Napisano 02 grudzień 2004 18:56
A jeśli tak, to zapytam: czy na takiej przestrzeni zmieściłaby się zaledwie "drewniana strażnica dla 4 wartowników na kamiennej podmurówce"?
Rzecz druga: kiedy budowano szalet miejski w parku, odkryto sporo elementów zamkowych, ale jakoś nikt nie pomyślał o tym w taki sposób jak jak, czy np. Breyt. No tak, ale kibel rzecz ważna... :twisted:
Pozdro 4 @ll
Napisano 02 grudzień 2004 19:14
Cytat
ja jednak nie wypowiadam sie O KIMŚ kogo nie znam "że jest ubogi", nie podważam też tego czy ma wykształcenie czy nie, moja ironia odnosi sie ogólnie do tematu i Twoich wypowiedzi a nie do Twojej Osoby. w tym momencie kończę wypowiadanie się w powyższym temacie bo i dla mnie i dla innych staje się to męczące
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych