Skocz do zawartości

Zamek krzyżacki w Piszu

• Nie możesz odpowiedzieć
249 odpowiedzi w tym temacie

#61 OgIeR

• Zarejestrowani
  • 138 postów

Napisano 07 grudzień 2004 00:44

Zameczek krzyżacki w Piszu i jego odtworzenie?? No nie kiepski plan :D Pan burmistrz wziął sie ostro za nasze miasto i coś tam powstawać ma w najbliższych latach, jakieś ulice czy cuś :o Wiadomo zaplanowac odwtorzenie zamku łatwo, gorzej wykonać :P może jakąs zbiórke funduszy zrobić?? sam bym wrzucił coś do puszki ładnej takiej z napisem: "Fundusze na odbudowe zamku" Po latach miłoby było z brzdącami swoimi (jesli bede miał :lol:) przjść i polukać na budowle kiedyśną w czasie wojny zniszczoną a teraz odbudowaną i powiedzieć: Patzr synku/córeczko tatuś twój kiedyś na to pieniążka wrzucił do puszeczki :mrgreen: :mrgreen: To lepsze niz zasadzic dzrewo i sie nim chwalić po latach heh :D Zachęcił mnie ten temat do poczytania tych wymienionych wyżej magazynów: "Znad Pisy" bo mam ich dość sporą kolekcje w domu (po tacie) ... Jakby ktoś chciał to chętnie udostępnie :D ... Podsumowując ... mysle ze jest szansa na odtworzenie tego cacka. Nie ma rzeczy niemożliwych, trza tylko chcieć i pieniądze mieć :D :D
PozdroooooOOooOoo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#62 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 07 grudzień 2004 16:01

Właśnie wróciłem z ruin zamku. Trwają prace niwelacyjne .... :roll: tylko w jakim celu :roll:

http://www.breyt4.re...ika.pl/zamm.jpg :shock:

Koparka wydłubuje ostrym pługiem kamienie i czerwone cegły 8)

#63 Mika

• Zarejestrowani
  • 76 postów

Napisano 09 grudzień 2004 08:53

Mam pytanie breyd odnośnie ostatniej stronki: gdzie trwają te prace :?: :?: :?:
Jeśli chodzi o wszystkie fotki to bardzo mi się podobają...kiedyś nawet chciałam iśc na archeologię... :roll: odtworzenie zamku to nie byłby głupi pomysł,jadnak sądzę,że ten pomysł nie wejdzie w życie naszego miasta... :o

#64 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 09 grudzień 2004 09:00

Przecież widać na zdjęciu :wink:

#65 Mika

• Zarejestrowani
  • 76 postów

Napisano 09 grudzień 2004 12:16

ja nie widzę :roll: dzięki za wyczerpujacą odpowiedż :wink:

#66 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 09 grudzień 2004 12:46

Teraz chyba będzie OK :wink:

http://www.breyt4.re...ka.pl/zamme.jpg

:o

#67 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 09 grudzień 2004 15:35

Breyt, a masz zdjecie tego miejsca z wiekszej wysokosci (w wiekszym zakresie) i jak najbardziej pionowe? (sa pewne sztuczki w zanadzu) :o

#68 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 09 grudzień 2004 16:02

Musi Ci wystarczyć taka persprktywa:

http://www.breyt4.republika.pl/zan.jpg :roll:

#69 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 09 grudzień 2004 16:03

Stan na 6 sierpnia 2004r. :wink:

#70 weedmasta

• Zarejestrowani
  • 459 postów

Napisano 09 grudzień 2004 16:52

:twisted: kiedy ostatimi czasy odwiedza łem urząd miasta, to zanalażł się tam pewien projekt, pewnego młodego człowieka!! a zawierał on min. odnowienie ( a raczej rekonstrukcje) zamku kżyżackiego w Piszu.
Chciałbym aby taka akcja doszła do skótku!!
tHC

#71 Damned

• Zarejestrowani
  • 537 postów

Napisano 09 grudzień 2004 17:06

Duuuzo jest takich planow w całym miescie, a zwłasza studentow. Trzeba sie tylko rozejzec. Moze do autora tematu doszło juz kilka brac...

P.S. 'skutek' pisze sie inaczej :|

#72 weedmasta

• Zarejestrowani
  • 459 postów

Napisano 09 grudzień 2004 17:38

:twisted: dzięki diabeł , że mnie poprawiłeś!!
Teraz mogę spokojnie dalej prowadzić woje rzycie, poniewarz znalazłeś błon ktury tak bardzo żuca sie w oczy!!
tHC

#73 Damned

• Zarejestrowani
  • 537 postów

Napisano 09 grudzień 2004 18:14

Rany już Cie kocham... :roll:

#74 Damned

• Zarejestrowani
  • 537 postów

Napisano 09 grudzień 2004 18:17

Chciałbym jeszcze dodac jedno... :mrgreen:
Chce zapytac, czy nie ma ktos moze na kompie planu zamku.
Wiem ze po miescie latał rzut z gory na jego połozenie, ale qrde nie moge znalesc...
,,,moze sie przydac 8)

#75 Mika

• Zarejestrowani
  • 76 postów

Napisano 09 grudzień 2004 18:27

Dzieki breyd i przepraszam za kłopot :!: :!: :!: :wink: już teraz wiem w którym miejscu to się znajduje

#76 666KAT666

• Zarejestrowani
  • 288 postów

Napisano 09 grudzień 2004 18:37

Osobiście uważam pomysł odbudowy zamku krzyżackiego za bardzo dobry! Popieram... i mam nadzieje ze dojdzie do skutku. W piszu w końcu bnyłaby jakaś atrakcja turystyczna... 8)

#77 perfumka

• Zarejestrowani
  • 73 postów

Napisano 09 grudzień 2004 21:27

Ten temat jest naprawde ciekawy, zawszze interesowały mnei takie rzeczy!

#78 Damned

• Zarejestrowani
  • 537 postów

Napisano 10 grudzień 2004 15:39

No zagapiony jak zawsze Damned dopiero przejzał plan zamkowy, i musze przyznac ze teraz sie waham, czy
jestesmy w stanie odbudowac ten zamek :|
Moze, ktos kiedys...

#79 bingos

• Zarejestrowani
  • 102 postów

Napisano 16 grudzień 2004 13:18

Bardzo się cieszę, że prócz wiecznie znajdujących problemy malkontentów są również tacy, którym pomysł częściowej rekonstrukcji naszego zamczyska spodobał się.
Celowo piszę "częściowej", bo budowa całego zamku od nowa jest NIEREALNA - myślę, że z tym również każdy się zgodzi.

Proponowałbym jednak zwrócić uwagę na dwie rzeczy, o których było wcześniej.
Obecny hotel "Nad Pisą" został praktycznie zbudowany od podstaw w miejscu, w którym tuż po wojnie stał młyn z czerwonej cegły. Nie był on żadnym fragmentem zamku - brak cech architektonicznych, które wskazywałyby na to (np. technologia "muru pruskiego" - tak jak wyglądał wcześniej nasz kościół).
Był też głos w sprawie browaru, ale też błędny. "Brauerai Johannisburg" (jeden z 9 w naszym powiecie) mieścił się przy ulicy Rybackiej, a na jego miejscu zbudowano Centralę Rybną. Znam kolekcjonerów, którzy mają butelki z wytłoczoną nazwą, zachowała się też u kogoś skrzynka (transporterek) z wypalonym logo.

A wracając do tematu.
Rozpoczynając dyskusję na ten temat, chodziło mi właśnie o ten fragment fortyfikacji, który znajdował się w miejscu zaznaczonym na zdjęciu Breyta. Wszelkie przekazy świadczą o tym, że ruiny tkwiły tam do końca II Wojny Światowej. Potem pomogli im w sposób znaczący nasi słowiańscy bracia, którzy w 1945 roku "wyzwalali" te tereny. Wyzwolili je również niemal ze wszystkiego co wyrastało ponad powierzchnię ziemi - o Pisz nie toczyły się ŻADNE walki - rosjanie trotylem położyli ok. 78% jańsborskich budynków (i nie tylko budynków). Taki sam los spotkał kamień plebiscytowy (tego jednak mi nie żal... :twisted: ), leżący na przeciwległym brzegu rzeki, w okolicach późniejszego baru "Tramp".

Pozdro 4 @ll
-----------------------------------------------
Better World - Better People

#80 Damned

• Zarejestrowani
  • 537 postów

Napisano 16 grudzień 2004 13:41

Ja zadam teraz proste pytanie:
Od czego wiec zaczac? :|
Jakie Bingos masz kolejne plany, choc moze to tylko pomysły...

Pozdrawiam :lol:

#81 666KAT666

• Zarejestrowani
  • 288 postów

Napisano 18 grudzień 2004 23:32

Równierz jestem ciekawy, co by tu zrobić żeby to doszło do skutku... :|
Może przedstawienie projektu władzy która po uwczesnym nieprzejrzeniu wyrzuci go na szmelc... :?: Zamek = nowa atrakcja turystyczna = turyści = kesz!!!!!

#82 Damned

• Zarejestrowani
  • 537 postów

Napisano 19 grudzień 2004 10:04

No tak, ale rowniez pieniadze sa potrzebna bo to wszystko rtozkrecic...
Dlatego własnie zapytałem co zrobic by w dosc najprostrzy sposob zbobyc pieniadze?
Fundusz...? Moze w cenalch wolontariatu ludzie by pracowali...?
Moze jacys sponsorzy...?

:|

#83 weedmasta

• Zarejestrowani
  • 459 postów

Napisano 21 grudzień 2004 16:38

:twisted: Od czegoś trzeba!!
1 plan odbudowy
2 PIENIĄDZE
tHC

#84 bingos

• Zarejestrowani
  • 102 postów

Napisano 21 grudzień 2004 17:26

No i bardzo ładnie.
Widzę, że plan odtworzenia kawałka naszego zamku mógłby rzeczywiście się powieść - jest "społeczna akceptacja" i wzruszające zainteresowanie.
Nie jestem jednak w stanie dokonać tego w pojedynkę. Jeżeli więc chcielibyście wesprzeć mnie duchem i własną pracą, piszcie na mój adres email bingos@tlen.pl.
Myślę, że można byłoby się później spotkać (np. w styczniu) i opracować strategię dalszego działania.

P.S. O ewentualnych sposobach fiansowania przedsięwzięcia pogadamy na tymże spotkaniu.

Pozdro 4 @ll
-----------------------------------------------
Better World - Better People

#85 Chocolate

• Zarejestrowani
  • 57 postów

Napisano 28 grudzień 2004 23:19

Szansy na odbudowanie to raczej nie ma, bo i pieniedzy nie ma...a szkoda ;)
bo historia jest piekna

#86 666KAT666

• Zarejestrowani
  • 288 postów

Napisano 29 grudzień 2004 17:29

Cytat

Dlatego własnie zapytałem co zrobic by w dosc najprostrzy sposob zbobyc pieniadze?
Moze jacys sponsorzy...?

No to zróbmy tak:
Nowa atrakcja turystyczna = Turyści + Kesz = Zamek

#87 Damned

• Zarejestrowani
  • 537 postów

Napisano 29 grudzień 2004 18:48

Cytat

Cytat

Moze jacys sponsorzy...?

No to zróbmy tak:
Nowa atrakcja turystyczna = Turyści + Kesz = Zamek

Hahaha... Dobre...
A Ty bys przyjechał wydawac pieniadze w takie miejscie? By ogladac scieki w parku jako jego pozostałosci :D

#88 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 29 grudzień 2004 19:58

Zamek i Zamek - kombinujecie gdzie zalatwic kase ale w sumie to na co??? Na wykopaliska? na piwo? na odbudowe? Ja zapytam - odbudowe (czyt. reanimacje, odtworzenie itp.) Zamku? W jaki sposob? Czy ktos w koncu wskaze jego 100 % pewna lokalizacje, czy ktos wskaze jak ten zamek wygladal, czy ktos wskaze chociazby opis jego architektury [bingos]. Nie ma co myslec o kasie jak nie ma mozliwosci stworzenia nawet makiety takiegoz naszego "pieknego" piskiego zamku zeby zainteresowac tematem odbudowy ewentualnych inwestorow!!!!! Myslalem ze moja prowokacja odnosnie polozenia zamku spotka sie z ostra krytyka, negacja, ze ktos mnie uswiadomi w przekonaniu ze zamek nasz znajdowal sie wlasnie w miejscu przez niego wskazanym, ze ktos znalazl cos o stronie architektonicznej kompleksu zamkowego - ale coz - gorzkie jest moje rozczarowanie, bo co poniektorzy piszac o swej znajomosci historii naszych ziem spalalaja sie glownie nad problemem zalatwienia kasy - jakies watki nawet sie pojawilly o spotkaniu dyskusyjnym przy piwku! tylko w sumie to nie wiadomo na co ta kasa. Jakaz to ma byc atrakcja turystyczna - moze jak Yeti w Himalajach - nikt go nie widzial ale wiadomo ze jest! Moze teraz cos do was dotrze!!! KONKRETY!!! a nie pierdoly o atrakcjach, turystach i kasie - temat z zalozenia bardzo wciagajacy i ciekawy tylko szkoda ze nie o samym zamku.

Reasumujac: Zamek krzyzacki w Piszu - czy jest szansa na odtworzenie? - TAK jesli zanajdzie sie cos, co na to pozwoli i nie chodzi o fundusze tylko o wizualizacje - wtedy mozna tym zainteresowac lamerow historii takich jak Anarchista, ktory widzac, dajmy na to, makiete Piskiego Zamku gotow jes pierwszy stanac z beretem w reku, w niedziele, pod kosciolem i zbierac kase!
Free your mind!

#89 breyt

• Zarejestrowani
  • 2541 postów

Napisano 29 grudzień 2004 21:01

Już niedługo kompedium wiedzy o zamku od Historyka średniowiecza z KUL :D

#90 weedmasta

• Zarejestrowani
  • 459 postów

Napisano 30 grudzień 2004 00:46

:twisted: okej anarchisto zgadzam się z Tobą!! Poszukam coś w jakis archiwach!! A jak coś już znajde dam znać!!
tHC

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych