Skocz do zawartości

Kamienna Baba

20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Piszanin

• Administratorzy
  • 137 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 07 styczeń 2005 00:29

KAMIENNA BABA - Jest to niewątpliwie jeden z najstarszych (jak nie najstarszy) zabytek piski.

Ale...

1. Nie ma obok niej żadnej tablicy opisującej tę atrakcję, więc ludzie przechodzą obok niej jak obok słupka granicznego. A wystarczyłaby tablica 1 metr kwadratowy z opisem. (koszt: 100 zł - mogę wykonać ;-)

2. Aby zrobić zdjęcie "Babie" trzeba stać na przeciw niej - więc na środku ulicy dojazdowej do parkingu. Czy nie warto obrócić ją w lewo o 90 stopni, by turysta mógł cyknąć fotkę stojąc na chodniku? (Koszt - nie wiem - myślę że ze 2 roboczogodziny jakiejś firmy budowlanej - nie mogę tego wykonać:-)

3. Babę zarasta jakaś zieleń - trzebaby ją trochę uporządkować - koszt: nie znam....

Co o tym myślicie?

#2 Roxi

• Zarejestrowani
  • 946 postów

Napisano 07 styczeń 2005 07:54

Z tą BABĄ KAMIENNĄ to jest fakt ... kiedyś z 6 lat temu miałam zadane z historii narysować babę kamienną i opisać jej legendę czy cuś ... po pierwsze nie mogłam znaleźć tej baby kamiennej,bo by,ła tak zarośnięta,że za Chiny bym nie powiedziała,że stoi akurat ona tam właśnie ... przydałaby się jakaś tablica ... ale jak to zrobić by mieć na to pieniądze |?????? :roll:

#3 mateuszciesluk

• Zarejestrowani
  • 267 postów

Napisano 07 styczeń 2005 14:28

Trzeba poruszyć kwestię "Kamiennej Baby" na spotkaniu z burmistrzem Miasta

#4 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 07 styczeń 2005 15:31

Lepsze wyeksponowanie + jakas tablica z opisem (jak to ujal Slejo).

#5 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 07 styczeń 2005 15:45

Nie wiem czy dobrze, ze tu o tym pisze ale jak cos to Slejo wywali :D

tematycznie zblizone, bo: kamienne, stare i od nas z powiatu!

W roku 1925 w Kumielsku miejscowy mieszkaniec znalazl cos takiego: http://www.kreis-joh...dstein-0640.jpg
Zdjecie to przedstawia toporek kamienny z wyrytym nan obrazkiem mamuta, jelenia i postaci ludzkiej. Ow znalazca przekazal owe znalezisko dla miejscowego nauczyciela, ktory przekazal to dalej do " Prussia-Museum ".
Owy toporek kamienny znaleziono podczas renowacji brukowej drogi prowadzacej do Kumielska, a jako pierwotne miejsce wydobycia toporka ustalono zwirownie w poblizu Kumielska ( swoja droga niezla lokalizacja na przeprowadzenie szerszych prac archeologicznych ).
Coz wiecej? Tu maja pole do popisu germanisci lepsi ode mnie: http://www.kreis-joh...utbildstein.htm

I co wy na to ???

Ludzie w naszej krainie goscili juz od baaaaarrrrdzo dawna !

#6 kłębek

• Zarejestrowani
  • 42 postów

Napisano 08 styczeń 2005 18:24

Brawo Slejo! Właśnie to trzeba zrobić!!! :D :(

#7 Ziompomka

• Zarejestrowani
  • 420 postów

Napisano 10 styczeń 2005 19:25

A kto przypomni legende? Kiedys (chyba w 1 klasie podstawowki) slyszalam te opowiesc...hmm jedyne co pamietam to ze cos zamienilo sie w te Babke :|

#8 Damned

• Zarejestrowani
  • 537 postów

Napisano 10 styczeń 2005 19:51

Hehe...ja tez cosik kojaze, ale nie jest to wiele :mrgreen:

Pamietam tylko jak nasza Pani od historii zachwalała to znakomite dzieo mowiac, ze ktos musiał sie strasznie nameczyc tworzac cos takiego...
Ja tam mało w tym widze i nie odrozniam oka od ... :|

Mam jednak szacunek do tradycji i legend, wiec tylko pozdrawiam i juz mnie nie ma :mrgreen:

#9 weedmasta

• Zarejestrowani
  • 459 postów

Napisano 11 styczeń 2005 12:58

:twisted: Jeżeli będzie nowy rynek to tam winna stać kamienna baba!! Wyeksponowana i dostępna nie tylko dla spostrzegawczych mieszkoańców ale dla tych co nie są tacy i oczywiście dla turystów!!
tHC

#10 Ana-r

• Zarejestrowani
  • 192 postów

Napisano 11 styczeń 2005 19:31

Nalezalo bys ie cos z tym zrobic...
widzialam jak dzieciaki przykleily "jej" do oczy gume do zucia i do ust rowniez-ZA GROSZ POSZANOWANIA!!!
Mozna by byl;o zadbac o to bardziej, a tabliczka napewno by sie przydala...

#11 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 23 styczeń 2005 02:00

nie pamietam zadjen opowiesci ale chyba ona przyszla ? Dammed - nie sadze by ktos musial sie nameczyc przy niej podczas tworzenia , przyjdz do mnie do pracy jak sie kuje granit, marmur idzie jak po masle .pozdrawiam i czekam na opowiesc....

#12 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 26 styczeń 2005 21:21

Cytat

Nalezalo bys ie cos z tym zrobic...
widzialam jak dzieciaki przykleily "jej" do oczy gume do zucia i do ust rowniez-ZA GROSZ POSZANOWANIA!!!
Mozna by byl;o zadbac o to bardziej, a tabliczka napewno by sie przydala...

mysle ze powinni zrobic lekko konstrukcje z rurek nierdzewnych i ladnie przydrecic do tego szklo takie jak w budkach telefonicznych . takie akwarium . ladne i estetyczne . stary motyw w nowoczesnym opakowaniu . doda lepszego efektu -moje zdanie

#13 GNZ

• Zarejestrowani
  • 33 postów

Napisano 31 styczeń 2005 23:29

ta baba to "francuz"

#14 GNZ

• Zarejestrowani
  • 33 postów

Napisano 31 styczeń 2005 23:29

i chyba jest z Wejsoon

#15 Pawel

• Zarejestrowani
  • 275 postów

Napisano 01 luty 2005 10:39

Cytat

Trzeba poruszyć kwestię "Kamiennej Baby" na spotkaniu z burmistrzem Miasta

I co.Ktos sie juz pytal :?: Pewnie nie wie gdzie ona stoi ;) Albo powie ze zajmie sie tym,czyli nic nie zrobi ;)

#16 cure77

• Zarejestrowani
  • 3 postów

Napisano 12 listopad 2005 12:34

Zgadza się - ta baba to tzw. Francuz - znaleziona została w lesie pod Wejsunami bodaj w XVIII wieku. Po prostu ktoś szukał ładnego granitu na grobowa płytę i trochę się zdziwił gdy odwrócił lezący głaz. Później chyba postawiono ją przy drodze bo facet nie wziął jej na grób sądząc że to figura jakiegoś bóstwa. Ciekawa jest historia nosa którego nie ma baba: Pewien pijany pruski hrabia będąc na polowaniu wypalił do baby z gwintówki odtrącając jej nos. Co do Francuza - to ludność uważała rzeźbę za postać żołnierza z epoki napoleońskiej które to wojska stacjonowały w okolicy i miejscowy rzeźbiarz miał na pamiątkę tak zacnego wydarzenia wykuć w granicie podobiznę w charakterystycznej napoleońskiej czapie - efekt wyszedł mu nie za ciekawy. Archeolodzy jednak odrzucają tę wersję - udowodniono bowiem że posąg został wykonany dużo wcześniej i jest to zapewne bożek Galindów - podobna aczkolwiek dużo lepiej zachowana oraz z pięknym rogiem w ręku stoi na dziedzińcu zamku Olsztyńskiego:

http://www.plfoto.co...?picture=188185

Pozdrawiam.

#17 RJG@wp.pl

• Zarejestrowani
  • 1 postów

Napisano 07 luty 2006 22:22

Wiele jest zaniedbanych atrakcji turystycznych. O wielu wiemy, o innych pamięć się zatarła... Miło czyta się rady, że aby zrobić to - to wystarczy tylko to... Myślę, że dobrych rad każdy z nas jest w stanie wysypać wiele z rękawa... Po każdym takim błysku intelektu dobrze byłoby zakrzyknąć "To weźmy się i zróbcie!"... No przecież nie ja będę robił, nie do mnie należy zabieganie o to czy owo... To do burmistrza należy, to do starosty, to do Kowalskiego, a to do Iksińskiego... Ja tylko radzę...

"Gdzie bez czynu sama rada,
Biada radźcom, dziełu biada!"

/Aleksander Fredro/

Pozdrawiam - MADD (Mało Aktywny Dobry Doradca)

#18 cure77

• Zarejestrowani
  • 3 postów

Napisano 31 maj 2006 07:52

Baba - babą, zacna jest lecz mamy jeszcze ciekawy posążek - "gwiazdę" - nie napiszę, gdzie stoi - jest zbyt mała by mogła sie obronić przed chętnymi chcącymi zainstalować sobie ten ciekawy kamien w salonie. Nie jest to kamień oznaczający rogatki kolejowe - sporo takich na każdym skrzyżowaniu ale to nie to. Jest mniejszy i ma wyraźnie zarysowany symbol - coś podobnego do gwiazdy - wysokosc około 60cm - szerokość 25cm. Ciekaw jetem ile jeszcze ciekawych przedmiotów kryją mchy puszczy...
Zerknijcie:

http://www.noweguty....ages/kamien.jpg

Pozdrawiam.

#19 Timon

• Zarejestrowani
  • 5 postów

Napisano 14 czerwiec 2006 15:01

Co do babay to Cure 77 ma rację prawie co do wszystkiego. Po pierwsze nie została ona znaleziona w lesie, tylko na polu i działo sie to nie w XVIII a w XIX wieku. znalazcy postawili ją przy drodze za namową miejscowego nauczyciela (gdyby nie on to pewnie poszłaby na zatracenie). dla świata naukowego odkrył ją J. Antoniewicz w 1950 r. podczas dokonywania prac konserwatorskich na terenie powiatu piskiego.

#20 Timon

• Zarejestrowani
  • 5 postów

Napisano 14 czerwiec 2006 18:10

pewnie Slejo będzie rozczarowany ale baba nie jest najstarszym zabytkiem z Pisza. Wg mojej wiedzy najstarsze są dwa neolityczne stanowiska zgłoszone w 1938 r. (chociaż nie wykluczam, że istnieją jeszcze starsze). Zaś co do całego Kreis Johannisburg to za najstarsze uważa się zabytki kultury świderskiej. Są to harpun i grot z poroża i kości renifera, znalezione niedaleko wsi Cierzpięty, gm. Orzysz.

#21 Timon

• Zarejestrowani
  • 5 postów

Napisano 18 czerwiec 2006 20:35

Mam pytanie do Cure77. Czy posiadasz może więcej zdjęć tej gwiazdy, bo w literaturze jeszcze nigdy nie spotkałem się z tego typu zabytkiem? Pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych