Skocz do zawartości

Piszanie i Fotografia

• Nie możesz odpowiedzieć
865 odpowiedzi w tym temacie

#61 Redżi

• Zarejestrowani
  • 124 postów

Napisano 03 marzec 2005 18:27

Krótkie opisy nic CI nie dadzą. Te wszystkie apraraty maja zbliżone parametry. Na stronie steves digicams masz najbardziej rozbudowne opisy ale niestety po angielsku. Wszystko jest opisane. Nawet wiekszośc funkcji w menu jest omówiona.. wszystkie przyciski co do czego itp...

#62 Remes

• Zarejestrowani
  • 349 postów

Napisano 03 marzec 2005 20:05

Wrażenia po wizycie w sklepach piskich :D ,,, totalne dno, tylko zakurzony Olimpus C 765 za1,8 tyś, :!: i Canony A70 . A75 za 1,1 do 1,2 tys :!: ,, o Kodaku co już cena wyblakła to nie będę wspominał ,a reszta . to wyroby ala Biedronka .. nawet prospektów brak, tylko Fuji i Soniaka dostałem . :wink:

#63 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 04 marzec 2005 08:33

hallo, sterowniki to niech Ci ktos z internetu sciagnie i nie bedziesz musial szukac i latac :wink: , mowilem ze w piszu nic nie ma i ceny wysokie, teraz wiekszosc rzeczy w sklepach ma gwarancje europejsko ,przynajmniej u mnie hihihi , nie przejmoje sie czy cos sie zepsuje ,przypadki chodza po ludziach ale ja nie mialem czegosc takiego.jesli chodzi o prospekty to nie wiem po co tyle szumu?masz aparat juz jak pisales ??? lat i nie wiesz na co patrzec?z reszta mysle ze z kazdego bedziesz zadowolony ale ja bym kupil cos z wyzszej polki i nie tej z pisza bo i tak jak kupisz i bedziesz mial go nie krotki czas to on spadnie na wartosci ze sie nie bedzie oplacalo sprzedac.w internecie jest duzy wybor i nie ma problemu z gwarancjo i przedstawicielem zadnych obaw. ja kupilem obiektyw w internecie z chin czekalem na niego troche czasu ale to przez przesym kasy.pozdrawiam

#64 Remes

• Zarejestrowani
  • 349 postów

Napisano 04 marzec 2005 22:50

Witam,chyba nastąpi zmiana planu,co do zakupu aparatu ,,ale jeszcze wszystko pod :?: :D co do sterowników to już sciągnełem program do obsługi tej kamerki ,ale nie mam sterownika USB Dual-mode Camera :lol: ,.Stuart co do ściągania z netu to se poradzę,ale gorzej znaleźć na necie , :| ,a i zakup na allegro to odpada ,nie będe pisał dlaczego .a co do aparatu to bedzie 4 użytkowników ,i częściowo musze się podstosować :( ...pozdrawiam

#65 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 06 marzec 2005 13:07

a jaki to problem , napisz nazwe sterownika w google i sam znajdzie. jak 4rech uzytkownikow do jednego aparatu to troche tloczno i tak sie znudzi pewnie po tygodniu :roll:

#66 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 06 marzec 2005 15:48

wiadomosc z ostatniej chwili kodak dx7590 , 5 Mpix,10xzoom w cenie 389euro, mysle ze to jest tanio :wink:

#67 Remes

• Zarejestrowani
  • 349 postów

Napisano 06 marzec 2005 19:42

Witam ,wiem google wszystko znajdo ,nawet wirusa,(4.wlazło) już mam wszystko ,kamerka działa :) ,ale brak mi opisu ,tzn.znaków co są wyświetlane na wyświetlaczu ,częściowo się domyślam ,,szukam jeszcze opisu .A co do aparatu to na to chwile to canon (A80,,A85..A95,,, A510 A520},,,,chyba, że coś się zmieni. :?: Musze z nich na tą chwile coś wybrać. Albo sony ,,, p 73…p 93. Co byś wybrał z tych aparatów ,(nadmieniam że obsługa i przez blondynkie).Stuart jak bym ci powiedział ile mi płaci mój szef.za prace ,to spadł byś z fotela ,i ciężko by ci było się podnieść z śmiechu :( ,a płaci mi nie w euro tylko w zł….. :D pozdrawiam

#68 Redżi

• Zarejestrowani
  • 124 postów

Napisano 07 marzec 2005 00:18

Ja wybralbym cos ze stajni canona.Najlepszy jest a95 bo ma bajerancki odkrecany we wszystkie strony ekran .510 i 520 maja 4xzoom. Canon ma lepszej jakosci zdjecia niz Soniacz

#69 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 07 marzec 2005 03:51

Witam

Przerwę te techniczne rozprawy dwoma nowymi fotkami.
Miłego oglądania

http://www.roguzinsk...se/DSC_4210(600).jpg
http://www.roguzinsk...se/DSC_4227(600).jpg

#70 Remes

• Zarejestrowani
  • 349 postów

Napisano 07 marzec 2005 08:01

Super fotki jamal , te są po obróbce, a jak wyglądają przed :?: Wrzuć nieraz dla porównania i oryginał :wink: .Mój program do obróbki fotek to 3 pokrętła na krokusie :mrgreen:

#71 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 08 marzec 2005 03:26

Proszę bardzo. Oto orginał pierwszego zdjęcia:

http://www.roguzinsk...se/DSC_4210(org).jpg

Jak widać kolory nie były ruszane w PhotoShopie. Używałem filtra polaryzacyjnego, więc wyszłedł mi ładny kolor nieba i wystarczające kontrasty. Jedynie co zrobiłem to trochę zmiekczyłem zdjęcie.

Drugie zdjęcie:

http://www.roguzinsk...se/DSC_4227(org).jpg

Tu już trochę więcej ingerencji, bo zwiększałem nasycenie kolorów i kontrasty. Właściwie mógłbym te ustawienia uzyskać bezpośrednio w aparacie, ale zazwyczaj fotografuję na normalnych ustawieniach. Mam większą kontrolę nad balansem i nasyceniem kolorów podczas obróbki na komputerze, co wydaję mi się bardziej kreatywne niż oddawanie to w "ręce" naszej maszyny.
Każdy aparat profesjonalny i pół-profesjonalny pozostawia duże pole manewru nad ostatecznym kształtem fotografii. Dopiero na komputerze wyciągam z niej to co warte podkreślenia i nadaję zdjęciu swoją własną wizję. Czasami to jest tylko zwykłe podkreślenie kontrastu i kolorów, a czasami totalna modyfikacja. W końcu nie robię zdjęć reporterskich, więc mogę sobie bezkarnie pozwolić na takie zabiegi.

#72 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 08 marzec 2005 03:41

Wrzucam jeszcze dwie fotki. Tym razem portrety:

http://www.roguzinsk...es/DSC_4134(800).jpg
http://www.roguzinsk...es/_DSC2057(800).jpg

Pozdrawiam

#73 Ana-r

• Zarejestrowani
  • 192 postów

Napisano 13 marzec 2005 16:02

tak szczerze to niektore fotki szczegolnie te po obrobce wygladaja jak...
jak pocztowki
sa siwetne:)

#74 vixen21

• Zarejestrowani
  • 1 postów

Napisano 15 marzec 2005 10:01

Witam wszystkich :) :) :!: :!:
Pisze bo chcę kupić aparat cyfrowy KONICA MINOLTA Dimage Z5 i po przeczytaniu waszego forum chciałbym usłyszeć wasze za i przeciw !! Przeczytałem juz niejedną recenzję na temat tego aparatu ale to Was praktyków chciałbym prosić o ostateczny komentarz :D)
Muszę niestety dodać ze jestem dopiero początkującym fotografem choć mam zapał i ambicje na coś wiecej niz robienie tylko rdzinnych fotek :roll:
I dlatego nie wiem czy na początek nie rzucam sie na głęboką wode chcąc kupic Z5 ??

z góry dziekuję i pozdrawiam
-vixen-

#75 Remes

• Zarejestrowani
  • 349 postów

Napisano 19 marzec 2005 19:56

Witam :wink:
Ja to dużo ci nie podpowiem co wybrać, bo sam się zastanawiam co kupić :roll:
Też miałem plany, co do aparatu,ale musiałem je zmienić. :|
I prawdopodobnie będzie zakup canona a95 :)
Pozdrawiam

#76 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 21 marzec 2005 01:16

W poszukiwaniu wiosny:

http://www.roguzinsk...es/DSC_4486.jpg

#77 Remes

• Zarejestrowani
  • 349 postów

Napisano 21 marzec 2005 16:51

Witam
jamal gdzie masz takie fantazyjne
miejsca do pstrykania fotek. :D

#78 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 25 marzec 2005 04:17

Cytat

Witam
jamal gdzie masz takie fantazyjne
miejsca do pstrykania fotek. :D

Fantazyjne może nie jest i zapewniam Cię, że wolałbym focić na mazurach. Dla poszukiwaniu dobrych plenerów zjeździłem prawie całe Illinois. Nie ma tak dobrych miejscówek jak u nas na Mazurach. Na wiosnę wymknę się z Chicago na Missisipi i prowincję. Tym czasem zapraszam do galerii:

http://www.pbase.com/roguzinski

#79 Remes

• Zarejestrowani
  • 349 postów

Napisano 29 marzec 2005 19:21

Witam
Jeszcze trochę i ja będę focił cyfrowo,
Przeglądałem galerie ,super fotki, Przeglądałem też fotki innych
amatorów fotografi ,to co mie zachwyciło to stare domy ,
amerykańskie domy ,majo coś w sobie .
Pozdrawiam :D

#80 Józek

• Zarejestrowani
  • 18 postów

Napisano 31 marzec 2005 12:00

Jamal Polecam - cyfrówka Sony DSC-V3 już ok 1800zł

#81 Remes

• Zarejestrowani
  • 349 postów

Napisano 31 marzec 2005 16:03

Witam
Dzisiaj znowu zmiana, czyżby na Soniaka
Oglądałem Sony Cyber Shot W1
Wasze opinie, co do aparatu
lcd 2,5 cala , 5,1megapiksela
obiektyw Carl Zeiss Vario-Tessar

#82 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 01 kwiecień 2005 05:20

Wkrótce pojawi się okrojona wersja lustrzanki cyfrowej Nikona D70, czyli Nikon D50. Myślę, że nie ma sensu kupywać cyfrowych kompaktów z wyższej półki, gdy można wejść w system obiektywów Nikona kupując body za około 500$.

#83 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 01 kwiecień 2005 17:31

witam wszystkich, uplynalo juz troche czasu od moich ostatnich postow.dziwi mnie ze jeszcze nie zdecywolales sie jesli chodzi o aparat :roll: ,co do fotek jamal to w tym jednym portrecie postaralbym sie by niebylo w odbiciu okularow widac aparatu-niewidzialem tej fotki dawno ale jest tam cos.widzialem galerie. w poscie wczesniej pokazales forki po i przed obrobka podobajo mi sie przed , takie mam zdanie . pozdrawiam

#84 Remes

• Zarejestrowani
  • 349 postów

Napisano 02 kwiecień 2005 14:46

Witam
Wiecie chyba na czym wszystko się opiera ?? na finansach.
A chwilowo dołek finansowy,a i tak, że coś tera kupie to cud
Tylko kwestia co? jak już pisałem mały i funkcjonalny ,albo
Canon a95,lub Sony W1 (ta sama kasa ) lub odłożyć zakup na minimum rok :lol:

#85 Moniś

• Zarejestrowani
  • 185 postów

Napisano 05 kwiecień 2005 19:25

Foty rewelacyjne ... Ale pewnie i Twoj sprzet troszku kosztowal,co :?:

#86 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 11 kwiecień 2005 05:07

Wrzucam nową fotkę. Jest totalnie obrobione na użytek mojej wizji.
Tytuł - "leśne widzenia"

http://www.onephoto.....php3?id=128375

#87 SebaX

• Zarejestrowani
  • 202 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 20 kwiecień 2005 11:04

YO, widze ,ze rozmowa o aparatach to zapytam.

Kupiłem wczoraj Canona a510 + 256MB SD Kingstona. Co o tym modelu powiecie?
Aparacik chce uzywac do zwyklych fotek, imprezka, spotkania rodzinne itd itp.

#88 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 20 kwiecień 2005 23:29

witam , kupiles to sprawdzisz sam . dzisiaj dostalem obiektyw jaki kupilem kosztowal mnie 320eurakow i nie nadaje sie do mojego F65 :twisted: ,wiem ze do F100 bedzie pasowac,ale jego cena jest nie wiele tansza niz D70 :roll: .Jamal mozesz sprawdzic Czy D70 moze obslugiwac SIGME 600mm F8 , to obiektyw lustrzany tak dla przypomnienia :wink: . w moim jest problem ze nie moze odczytac tej stalej wartosci przeslony a to sie wiaze z tym ze nie moge odczytac pomiaru swiatla i ustawic odpowiedni czas naswietlania.F100 moze to na manualnym programie M ,a D70?

#89 Remes

• Zarejestrowani
  • 349 postów

Napisano 21 kwiecień 2005 19:53

Witam
Jaki program najlepiej zainstalować , do
obróbki fotek :?:

#90 Remes

• Zarejestrowani
  • 349 postów

Napisano 21 kwiecień 2005 20:12

Ps.na dzień dzisiejszy ,to posiadam