Skocz do zawartości

światła na kościuszki

35 odpowiedzi w tym temacie

#1 wero_

• Zarejestrowani
  • 53 postów

Napisano 29 maj 2005 15:36

Moje pytanie : czy myślal ktos o mozliwości zamontowania sygnalizacji świetlnej na ul. kościuszki , oczywiście mam na myśli przechodniów którzy zmuszeni sa czasem do nie lada ryzyka chcąc przedostać sie na drugą strone
.Zaznaczam ze jestem zmotoryzowany i znam nateżenie ruchu na tej ulicy ale to wcale nie tłumaczy braku możliwości np. tunel albo chociaż pan-pani zatrzymujacy samochody ,przeciez tam jest szkola kościól poczta itp ile dzieci ludzi starszych musi narażac sie na szalonych warszawiaków tymbardziej w sezonie.
słyszalem cos o planach przebudowy pisza ale to zapewne kwestia czasuuuuuuuuu a co teraz czy potrzebna jest jakas tragedia zeby pomyslec ,
czy choc raz polak moze byc mądry przed szkodą

sorki za błędy :oops:

#2 wero_

• Zarejestrowani
  • 53 postów

Napisano 29 maj 2005 15:49

co do tunelu dla pieszych to chyba troszke przesadziłem bo jak go będą budować ci panowie co łatają drogi ( beton i kaloszem ugniatamy ) to już sam nie wiem co jest bezpieczniejsze

taka mała dygresja wkońcu płace podatki tylko na co :?:

#3 Rafciu

• Zarejestrowani
  • 105 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 29 maj 2005 21:57

No światła na Kosciuszki to całkiem dobry pomysł też bym był zatym ale to chyba pytanie do pana Jacka który wypowiada czasami się na forum.]
Bo znając życie to....

#4 Martixx

• Zarejestrowani
  • 33 postów

Napisano 30 maj 2005 17:26

swiatla to dobra sprawa -- tylko na to tez pewnie bedzie potrzeba czasuuuuuuuuuu :?

#5 Andzia

• Zarejestrowani
  • 7 postów

Napisano 31 maj 2005 11:39

Cytat

co do tunelu dla pieszych to chyba troszke przesadziłem bo jak go będą budować ci panowie co łatają drogi ( beton i kaloszem ugniatamy ) to już sam nie wiem co jest bezpieczniejsze

taka mała dygresja wkońcu płace podatki tylko na co :?:

Tunal, czy kładka nie rozwiążą sprawy, bo i kierowcy mają w tym miejscu duże problemy np. z wyjechaniem w lewo z Daszyńskiego. Światła to dobry pomysł! Jestem ZA.
A z "warszawiaków" to proszę zejść, bo po to jeżdżę samochodem by było szybciej - a za piszakami jadę przez całe miasto na 2 (horror), no i z przepisami też mają na bakier... A i piesi pozostawiają duż do życzenia. W końcu im łatwiej stanąć niż zatrzymać auto! Często jest tak, że za mną nie ma już samochodów, więc pieszy mógłby (gdyby pomyślał) poczekać, ale co tam... trochę adrenaliny im chyba za mało... może też stąd wynika fakt, że piszanie jeżdżą na sprzęgle?

#6 NoSkillNoFun

• Zarejestrowani
  • 249 postów

Napisano 31 maj 2005 11:59

Heh i znow kwestia sporu jedni mowia ze wrszawiacy jezdza za szybko a piszanie za wolno. Z jednym i z drugim musze sie zgodzic ;] bo jak jade za kobieta przez całe miasto i musze sie zatrzymywac za nia na kazdych pasach to mozna sie delikatnie mowiac zdenerwowac ;] A same swiatła na kosciuszki nie rozwiaza sprawy przynajmniej moim zdaniem. Trzeba by było pomyslec nad swiatłami na daszynskiego, rondzie i cholera wie gdzie jeszcze zeby nie robiły sie zaduze korki.............

#7 wero_

• Zarejestrowani
  • 53 postów

Napisano 31 maj 2005 17:27

nie mówie ze warszawiaki jezdza zle raczej szybko lub inaczej dynamicznie ...postokroć wole warszawiaka niz łomzyniaka :D
zatrzymywanie sie przy każdym przejściu fakt wpieniające lecz przewiezienie kogos na masce nie nalezy do przyjemności

mysle ze rostrzasanie kto jak jezdzi nie jest najważniejsze .

Myśle ze nie tylko ja widze potrzebe zapewnienia nam czy innym bezpieczństwa na tej ulicy a co na to nasi kochani panowie na stołkach narazie bez odpowiedzi .

#8 DRIVER

• Zarejestrowani
  • 499 postów

Napisano 31 maj 2005 18:55

ja bym jeszcze zrobil porzadek na drodze w kierunku PLUSA na wysokosci bentry gdzie takie buractwo z pisza wcina sie z prawego pasa i jeszcze na mnie trabi ze zle jade. az mi wstyd za wlasnie takich naszych kierowcow bo np warszawiacy czy nawet lomzyniacy [ nie mylic z BKL 8) ]jezdza wlasnie tam dobrze i przepisowo. ja to bym wyslal takich wytlukow na przymusowe 24 godziny jezdzenia po np wawie i to swoim samochodem to moze by sie czegos wreszcie nauczyli :evil:

#9 Pan_Rock

• Zarejestrowani
  • 50 postów

Napisano 01 czerwiec 2005 09:25

Myślę, że na Grunwaldzkiej powinno odnowić się znaki na jezdni - może dlatego "kapelusznicy" tak jeżdżą, bo nie widzą oznakowania pasów?

A włączenie się do ruchu, poczynając od ronda (Wojska Polskiego), a kończąc na rondzie (Dworcowa) często graniczy z cudem, szczególnie jeśli chce się wyjechać "pod prąd": np. z Wyzwolenia, Daszyńskiego, "zza Delikatesów" w LEWO, w stonę dworca.
Można czasami spokojnie wypalić papierosa...

#10 NoSkillNoFun

• Zarejestrowani
  • 249 postów

Napisano 01 czerwiec 2005 10:29

No ale czasami zdaza sie ze ktos litosciwie sie zatrzyma i przepusci ;] co prawda widziałem to moze z 3 razy ale zdaza sie ;] ( chodzi mi o skrecanie z daszynskiego w strone dworca ;] )

#11 endrju

• Zarejestrowani
  • 11 postów

Napisano 01 czerwiec 2005 14:36

No i proszę dziś przed 15 na rogu pl. Daszyńskiego i ul. Kościuszki doszło do wypadku. Na szczęście dziewczyna, która przechodziła po pasach została tylko potrącona (chyba nie groźnie) przez samochód ciężarowy. Coś by się w tym miejscu przydało zrobić, bo to przecież nie pierwszy tego typu wypadek.

#12 NoSkillNoFun

• Zarejestrowani
  • 249 postów

Napisano 01 czerwiec 2005 17:29

Heh no to dziwne ze to najczesciej kobiety sa potracane przez samochod ;] Trzeba zaczac akcje i rozdawac ulotki zeby patrzec w lewo poniej w prawo pozniej znow w lewo zanim sie przejdzie przez pasy. A pisze to dlatego ze nie raz mi sie zdazayło jak to wielka Pani wychodzi na pasy nawet nie obarczajac mnie wzrokiem :D a ja musze zdzierac klocki hamulcowe ;]

#13 Halutka

• Zarejestrowani
  • 6 postów

Napisano 02 czerwiec 2005 07:12

Wdać, że do tej pory wypowiadali się jedynie kierowcy, krórzy płaczą o swe klocki hamulcowe. Ludzie teren zabudowany to muszą być piesi i muszą się jakoś przedostać na drugą stronę ulicy i wyobrażcie sobie że pieszym też czasem się śpieszy a nie tylko zmotoryzowanym!!!!!!!!

#14 DRIVER

• Zarejestrowani
  • 499 postów

Napisano 02 czerwiec 2005 08:09

ale pieszy to jest pieszy a nie swieta krowa a polska to polska a nie indie i jak juz sie przechodzi przez przejscie przy takim duzym ruchu to trzeba to zrobic w miare rozsadnie i szybko a nie wejsc prosto pod kola samochodu, odwrocic glowe w druga strone i spacerowac po pasach. policja powinna sie bardziej wziac za pieszych i rowerzystow moim zdaniem [mandaty] bo uslyszal jeden z drugim ze ma pierszenstwo i robi co chce i dkai debil nie mysli ze samochod wazy ok tony i nie mozna go zatrzymac na 2 metrach

#15 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 03 czerwiec 2005 20:52

czy dobrze widze?swiatla.... smieszne , po co te swiatla ??? pasy przesuneli i jeszcze swiatla? nie czytalem waszych wypowiedzi ale ile tam jezdzi tych aut? no ile? te swiatla i tak beda i tak zmieniac sie po kilku minutach i trzeba bedzie czekac a gdy bedzie malo aut na drodze np.po 17ej to i ni ebedzie tylu pieszych .tu zalezy od tego jakcy sa kierowcy i piesi . fakt ze w polsce jest wszystko jak kto sobie zechce.przeczytalem polowe postu Drivera i popieram ale nasze swiete krowy nie majo pojecia by sie zachowac rozsadnie .a w niedziele jak jest sped i idzie polowa komunistow po pasach to mysla ze jeszcze jezdzi sie wozami drabiniastymi hihih.ale kierowcy ,wiekszosc turystow gdy przyjada to jezdza jak ASY !! i majo tez w nosie to ze ktos chce przejsc .gdy jestem w domu to chodze wywolac fotki i na pasach jedna strona staje a druga ma w d...,ja sie zatrzymoje gdy pieszy nie zrobi kroku na jezdnie bo za kierownica to sie siedzi na dupie a nie stoi i czeka by przejsc .ale wyjatki sie tez zdazaja.pozdrawiam i jestem za tym by pomyslec nad tym malym radem co popsuli i korki sa z kazdej strony,co za debil to zaprojektowal?? nie pozwulcie by i on zrobil swiatla .pozdrawiam

#16 wero_

• Zarejestrowani
  • 53 postów

Napisano 07 czerwiec 2005 20:16

Cytat

czy dobrze widze?swiatla.... smieszne , po co te swiatla ??? pasy przesuneli i jeszcze swiatla?

no że cut techniki ... a może tak zlikwidować przejścia i bedzie spokoj

#17 Halutka

• Zarejestrowani
  • 6 postów

Napisano 08 czerwiec 2005 08:48

Tak tak ,,zlikwidować przejścia,, zafundować piszym skrzydła i porobić tunele powietrzne hi hi

#18 Andzia

• Zarejestrowani
  • 7 postów

Napisano 10 czerwiec 2005 09:03

nie wiem jak było kiedys, ale pomysł z rondem na daszyńskiego podoba mi się - rozumiem, że pierwszeństwo mieliby wszyscy jeżdżący wokół pralcu daszyńskiego??/ fajnie by było; a dla pieszych kładki

#19 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 12 czerwiec 2005 00:06

eejjj , jak tak mozna jeszcze tam rondo.nieee za duzo juz tych tras na padaki.srodek miasta trzeba bez,w wiekszosci miast jest bez ruchu .

#20 mateuszciesluk

• Zarejestrowani
  • 267 postów

Napisano 13 czerwiec 2005 11:33

Stuart, jak obędziesz się w centrum ulic. Przecież ulica Kościuszki jest ulicą wojewódzką ?? :?

#21 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 13 czerwiec 2005 21:26

ulice kosciuszki bym zostawil ale od parkingu bym w centrum zamknal, a taksi bym zrobil gdzie ten parking z lancuchami tylko bym to przebudowal
.jak mysle o tym co juz widze ile osob czeka by najesc sie kaso za to i najlepiej za nic .

#22 wero_

• Zarejestrowani
  • 53 postów

Napisano 13 czerwiec 2005 21:57

pomijajac kosciuszki
na placu daszyńskiego na przeciw delikatesów przejescie dla pieszych jest z regoly zastawione samochodami a jak mi sie zdaje to jest ograniczenie odległosci parkowania od przejscia
podobnie z drugiej strony przy naturze taxi potrafi stac dosłownie na pasach

jezeli sie myle to sory

#23 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 14 czerwiec 2005 14:47

tak jest jak policja nie robi tego co powinna,auta tez stoja na miejscu dla autobusow i nikt sobie z tego nic nie robia ja jak Ciebie zlapie policja to dostaniesz wiekszy mandat bo z pisza jestes i dobrze wiesz co gdzie wolno :evil:,moze to przy okazji wyjasnia jakim prawe przyjezdza ktos i swiadomie staje gdzies i nic mu nie zrobia.

#24 NoSkillNoFun

• Zarejestrowani
  • 249 postów

Napisano 14 czerwiec 2005 15:23

hmm jest cos takiego jak parkowanie w odległosci od pasow o ile dobrze pamietam to 15 metrow ??? ale na parkingach to nie obowiazuje ????

#25 wero_

• Zarejestrowani
  • 53 postów

Napisano 14 czerwiec 2005 18:08

mi sie zdaje ze 10 m

ta nasza policja i władza jest dlamnie nic nie warta robia co chcą i jak chcą
a nas szaraczków maja głęboko w dupie

spodziewalem sie ze pan Jacek odpowie mi na temat tych przejść na kościuszki ale widze że woli inne tematy

#26 Jacek Zarzecki

• Zarejestrowani
  • 17 postów

Napisano 16 czerwiec 2005 11:55

Witam
Od dluższego czasu przyglądam się dyskusji na temat ul. Kościuszi i Placu Daszyńskiego. Cóż uważam, że pomysł z przejściem podziemnym jest nierealny, a pomysl ze światłami odniósłby odwrotny skutek niż chciałby pomysłodawca. Moim zdaniem przy rozwiązaniu ze swiatłami tworzyłyby się gigantyczne korki, z których niezadowoleni byliby i kierowcy i piesi. Zgadzam się z tymi wypowiedziami, które podkreślały to, że pieszy nie może się zachowywać jak święta krowa ale kierowcy także powinni zachowywać bezpieczną prędkość i rozwagę. Problemy komunikacyjne w Piszu nie rozwiązane zostaną przez budowę światel czy tuneli. Problem ten rozwiąże jedynie 2 przeprawa mostowa oraz przebudowa Placu Daszyńskiego ale do tego czasu musimy jakoś sobie radzić. Na koniec dodam, że ul. Kościuszki jest drogą krajową a nie drogą wojewódzką.
Pozdrawiam.

#27 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 16 czerwiec 2005 15:15

tunel..? budowa trwala by dlugo pomyslec o naszych inzynierach :roll: po za tym za wiele osob jest w podeszlym wieku i trzeba bylo by ruchome schody :wink: . w jakim miejscu mialby byc nowy most ? moim skromnym zdaniem to kolo basenu gdzie idzie most z rurami centralnego ogrzewania.droga kolo sklejki jest szeroka ,kiedys slyszalem ze most mialby byc za mostem kolejowym .mysle ze bylo by to z jednej strony dobre ominiecie centrum ale z drugiej strony nie widze tam w wyobrazni mostu jak i ucierpialby urok naszej okolicy i tego co jest tak slabo rozwiniete turystycznie :roll: jeszcze by moglo pasc :cry:

#28 wero_

• Zarejestrowani
  • 53 postów

Napisano 16 czerwiec 2005 18:14

widzialem takie tunele w wielkiej brytani sa normalnościa nie zawsze ograniczaja sie do schodów ale i do lekkiego spadku pozwalajacego bez trudu przedostac sie na druga strone ulicy

nie wiem czy jest to na tyle skomplikowane technicznie czy drogie ze pan Jacek odrazu odrzuca taki pomysl ,same karcenie kierowcow i pieszych na nie wiele sie zda a ograniczenie liczby przejsc na tej ulicy napewno by ułatwilo zycie kierowcom

jezeli nie ???????? to moze pan czy pani przeprowadzajaca dzieci przez ta ulice w sezonie szkolnym. np 8-9 i 14-15

a co do budowy drugiego mostu to chyba juz dawno temu powinien byc taki bo wkońcu 1 most na caly pisz to troszku śmieszne

#29 NoSkillNoFun

• Zarejestrowani
  • 249 postów

Napisano 16 czerwiec 2005 19:45

Hmmm ja bym bym bardziej za metalowym mostkiem biegnacym nad ulica. I nie wyobrazam sobie zeby wystopiły jakies problemy techniczne ??? ( tiry musiały by przejezdzac drugim mostem ?? ) wero takie tunele sa takze normalnoscia w kazdym wiekszym polskim miescie ;]

#30 wero_

• Zarejestrowani
  • 53 postów

Napisano 16 czerwiec 2005 21:47

Cytat

wero takie tunele sa takze normalnoscia w kazdym wiekszym polskim miescie ;]

Cos daleko szukałem porównań :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych