Skocz do zawartości

Zostawcie Czarcia..

37 odpowiedzi w tym temacie

#1 Joseph

• Zarejestrowani
  • 82 postów

Napisano 02 wrzesień 2005 12:46

To jest bezmyslne i nie uczuciowe co chca zrobic z ta wyspa.
Czytajac dzisiejszy numer Gazety piskiej mozna odniesc wrazenie ze na stronie drugiej opisany material nawiazuje do paradoksalnej odmowy jak gdybysmy nie mieli sil, albo checi zatrzymac ten naplyw glupich i nienormalnych osob ktorzy pod przykrywka odbudowy dawnej fortecy maja prawo do wszystkiego i moga robic wszystko co im sie podoba,... trzeba takich ludzi zwalczac sila no i oczywiscie sprytem.
Podziwiam jak najbardziej mieszkancow wioski Niedzwiedzi Rog i jestem duchem i cialem razem z nimi, Badzmy nastawieni rygorystycznie do tej sprawy...
A po drugie laczy mnie z ta wyspa bardzo wiele emocji i teraz jak zawitam na wyspie i zastane choc jedne wyciete drzewko, to na wlasna reke znajde osoby za to odpowiedzialne i nie recze za skutki cielesne i moralne......... Der Joseph aus ............, .

#2 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 02 wrzesień 2005 13:22

Straropruskie cmentarzysko, jedyny fort XIII wieczny w powiecie Piskim (fantastycznie zachowane dziela ziemne - bastiony i szance)
Bogdan Szczotko:
"Nowożytne fortyfikacje Prus Wschodnich w XVIII wieku ograniczały się w praktyce do wybrzeża Bałtyku (Królewiec, Kłajpeda, Piława). Po pierwszym rozbiorze Polski doszły do nich stare (Elbląg, Malbork) lub nowo wybudowane (Grudziądz, Nowy Port) - twierdze na obszarze dolnej Wisły. Brakowało umocnień w głębi samych Prus Wschodnich.
Pierwsze założenie obronne - umocniony wojskowy magazyn żywnościowy - powstało w latach 1784 - 1786 r. Na wyspie jeziora Śniardwy zwanej Czarcim Ostrowem zostały w tych latach wzniesione proste umocnienia dla osłony magazynu mieszczącego 12000 korców3 mąki i 1800 beczek4 sucharów.
Fortyfikacje składały się z sześciu szańców połączonych palisadami. Na majdanie zbudowano koszary i budynek dla oficerów. Na północnym krańcu wyspy, już poza obszarem umocnień, znajdował się magazyn prochowy. W południowo - wschodniej części wyspy urządzono niewielki port.
"
Dołączona grafika
tu wiekszy: http://www.castlesof...sy/elk_mapy.htm

a teraz w planach stanica z zapleczem gastronomicznym :D to od razu lepiej puscic spychacze i buldozery niech zrownaja Czarcia do poziomu Pajeczej :D - nic nie bedzie zniszczone :D ??? teraz wyspe odwiedza odsetek zeglarskiego burzujstwa, tylko nieliczne wilki jeziorowe, ktorym nie straszne niewygody - tworzac "kurorcik" zeglarski z wyspy liczba odwiedzajacych wzrosnie niemilosiernie.
Pomijam fakt komercjalizacji, bo sa osoby ktore najchetniej wszystko by posprzedawaly, podzierzawily i tylko liczyly kase (niby nie swoja :D ) i tak dostep do jezior jest juz utrudniony - wiekszosc bindug, polan itp. jest platna (sic!), no bo niby dzierzawca dba o czystosc - a wystarczy teraz sie przejechac i widac jak jest z tym dbaniem (sic!).

ble!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#3 Joseph

• Zarejestrowani
  • 82 postów

Napisano 02 wrzesień 2005 18:38

A jakby to tak dalo sie przywiazac do tej wyspy, ryzyko bym wzial na siebie..... to jest nienormalne co teraz napisze ale trzeba sie imac kazdego sposobu, zawitam jutro u znajomych w Niedzwiedzim Rogu, sprobuje nawiazac ich sprzecznosci i zmartwienia z szansa zrealizowania tych zamierzen i oczywiscie pogonic w nich walke jaka juz po trosze sie w nich budzi, sprobuje pogadac z panem starosta i moze sie uda zorganizowac spotkanie w urzedzie i porozmawiania na ten temat ...
Powiem wam szczerze dzis o godz. 13.05.. ogarnol mna wielki szok kiedy przeczytalem ten artykol w gazecie... niewiem jak ja dzisiaj zasne , nie moge sie pogodzic ze ja dopiero teraz sie o tym dowiaduje ...... D. J. a. B.

#4 Remes

• Zarejestrowani
  • 349 postów

Napisano 06 wrzesień 2005 20:11

Hej

Można tez pisać e-maile Decydujący głos w sprawie ma Maria Mellin, wojewódzki konserwator przyrody. Wniosek o inwestycje na wyspach leży na jej biurku.
Zróbmy mała petycje,podpiszmy się, i też złożyć na jej biurku.
Pozdr

#5 Joseph

• Zarejestrowani
  • 82 postów

Napisano 08 wrzesień 2005 11:14

Moja petycja juz do niej powedrowala.. i co dalej ...
Zabrac wysp nie zdolaja, nie maja takiej liny...
TU TRZEBA SKACZYC Z BEZPOSTAWNYM GADULSTWEM A WZIAC SIE ZA KONKRETNE DZIALANIE...... Der. Joseph. aus ......

#6 Gość_Anonymous_*

• Goście

Napisano 14 wrzesień 2005 12:42

Słuchajcie , ja mam nadzieje ze uda sie zrobic cos w tym kierunku . Bo jezeli sie nie postawimy - plaga z Warszawy zniszczy nasze piekne Mazury . Niewiem jak wy ale nienawidze Warszawiakow i to jak sie zachowuja tutaj . A wyspa Czarcia i Pajecza mają swoj niepowtarzalny klimat

#7 Blondineczka

• Zarejestrowani
  • 3 postów

Napisano 18 wrzesień 2005 12:21

A ja powiem tyle- najlepiej, żeby się na naszych terenach nic nie działo- tak wynika z waszych rozważań...

#8 andy

• Zarejestrowani
  • 89 postów

Napisano 18 wrzesień 2005 14:21

Blondineczka napisał:

A ja powiem tyle- najlepiej, żeby się na naszych terenach nic nie działo- tak wynika z waszych rozważań...
Oj chyba nie masz racji, osobiście niechciałbym aby wyspy na Sniardwach "przerobić" w/g wzoru jakiego dokonano w Mikołajkach, czysta komercja , jachty z ochroniarzami itp. Nie widze tam miejsca dla żeglarzy. Oby nie przekształcic w ten sposób wysp i innych dzikich jeszcze zakątków na szlaku Wielkich Jezior Mazurskich, jak ktoś ma na taką turystykę ochotę to już są takie miejsca na np. Kanarach, Maladiwach i wielu innych miejscach.

#9 Remes

• Zarejestrowani
  • 349 postów

Napisano 18 wrzesień 2005 17:46

Cytat

Witam

Blondyneczka , myślałaś nad tym co piszesz :evil: rozejrzyj się wokół siebie ,co widzisz :arrow: :?:
pozdrawiam

#10 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 18 wrzesień 2005 17:58

Dajcie spokoj - przeciez to blondineczka

..." ty to bys chciala takiego z krawatem i neseserem..."

#11 Paweł

• Zarejestrowani
  • 238 postów

Napisano 18 wrzesień 2005 19:34

Cytat

Jeśli ktoś ma nadmiar pieniędzy i inwencji to może zrealizować na naszych terenach wiele ciekawych inicjatych bez wchodzenia w konfilt z przyrodą czy zabytkami, wystarczy się chwilę zastanowić.

#12 Kwasniewski

• Zarejestrowani
  • 1 postów

Napisano 18 wrzesień 2005 19:58

Cytat

Słuchajcie , ja mam nadzieje ze uda sie zrobic cos w tym kierunku . Bo jezeli sie nie postawimy - plaga z Warszawy zniszczy nasze piekne Mazury . Niewiem jak wy ale nienawidze Warszawiakow i to jak sie zachowuja tutaj . A wyspa Czarcia i Pajecza mają swoj niepowtarzalny klimat
Masz ciekawe poglądy. Najlepiej powiat otoczyć zasiekami i nikogo nie wpuszczać. W górach i nad morzem niech zrobią to samo!
I kadży będzie się kisił we własnym sosie, a reszta kraju niech sobie lata na Bahamy i tam zostawia pieniądze.
Fajnie będzie, nie?
:twisted:

#13 team sleep

• Zarejestrowani
  • 49 postów

Napisano 18 wrzesień 2005 21:21

Kwaśniewski hmm a moze to rodzina pana prezydenta? nawet partia taka sama he A i popieram feanora. A i pieniadze to nie wszystko :lol:

#14 Remes

• Zarejestrowani
  • 349 postów

Napisano 22 wrzesień 2005 04:06

Witam .
Nikt zasiekami się nie zasłania Kwaśniewski, a wyspy zostawmy w spokoju, niech żyją swoim rytmem. Są inne tereny do inwestowania kasy.
Pozdrawiam :D

#15 odrzewo

• Zarejestrowani
  • 6 postów

Napisano 22 wrzesień 2005 08:07

Pomysłodawca komercjalizacji wysp, niejaki K.Kosiński z Mikolajek baaardzo mocno lobbuje pośród polityków. Juz "przekonał" wojewodę (ciekawe jak???), któremu do odejścia pozostały najwyzej tygodnie. Wojewoda może znieść formę ochrony przyrody jaką objęta jest Czarcia (użytek ekologiczny). Ale jest jeszcze NATURA 2000 (zafundowana nam przez UE). Z tym nie powinno pójść tak łatwo. Zezwolenie na inwestycje w sieci Natura 2000 musi wydać Minister Środowiska, po uprzednim uzyskaniu opinii od zespołu ekspertów o wpływie inwestycji na środowisko. Poza tym jest jeszcze Mazurski Park Krajobrazowy, który z tego co wiem, również nie popiera tego idiotycznego pomysłu. MÓJ WNIOSEK: BIUROKRACJA PO RAZ PIERWSZY MOŻE NAM POMÓC!!! Moze Kosiński ugrzęźnie w procedurach, czego z całego serca mu życzę!!!

#16 Joseph

• Zarejestrowani
  • 82 postów

Napisano 26 wrzesień 2005 13:03

Dzisiaj dostalem zapewnienie ze na 100% wyspa nie zostanie sprywatyzowana, dzis nie ale za pare lat moze na miec chrapke paru bardzo bogatych panow, czyli musimy wyspe trzymac za to line do konca ..... D. J. a. B.

#17 Remes

• Zarejestrowani
  • 349 postów

Napisano 15 październik 2005 21:06

Joseph w piątek w regionalnej TVP3 z Olsztyna było,
że plany biznesmena spaliły na panewce.

#18 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 23 listopad 2005 20:34

hallo , nie mam piskiej gazety i nie jestem w temacie ,moze mi ktos powie co sie dzieje?w sumie jak park to park i nikt ni ebedzie miec zezwolenia by cokolwiek w nim robic,wiem bo mam dzialke w parku:),co sie przejmowac mamy takiego mlodego staroste i napewno nie pozwoli by ktos cos zmienial :lol: hihihih.

#19 piesek.leszek

• Zarejestrowani
  • 5 postów

Napisano 24 listopad 2005 10:13

Link
poczytaj stuarcie najpierw

#20 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 25 listopad 2005 13:11

haloo , dzieki zobaczylem i przeczytalem .ciekawe kto za to kase w kieszen wezmie :)jak i nie widzialem bardziej kiczowatego projektu ,kto za to kase bierze??

#21 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 06 grudzień 2005 04:55

Nowe wieści w tym temacie.

http://www.rzeczposp.../kraj_a_13.html

#22 Aanniiaa

• Zarejestrowani
  • 320 postów

Napisano 09 grudzień 2005 08:23

tu w gre wchodzą nie małe pieniądze... tak czy inaczej i tak zrobią jak chcą... wystarczy że dla władz miasta pod które podlega ta wyspa wykonają inwestorzy jakiś mały gest w formie gotówki :]

#23 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 13 grudzień 2005 23:27

pamietam kiedys jak bylem troche mniejszy to lapalem raki w rzece:)teraz to mozna zlapac butelke a raka zobaczyc w televizji przy odrobinie szczescia.przeczytalem jego wypowiedz w tym artykule.ladnei sie ustawi.a my bedziemy siedziec na brzegu z wedkä i sie wkur....,na cholere tam gastronomia porty i bajery,moze usypiemy nowä wyspe?? bedzie wiecej hihih.jak by sie znalazly plany zabudowy tej wyspy z dawnych lat i zrobic tak samo to bylo by milo a czy w mikolajkach nie ma na wyspie hotelu co stoi i nikt z nim nic nie robi?? wiec gdzie sie pcha do chol....chyba mozna gdzies apelacje napisac :?:

#24 przewodnik

• Zarejestrowani
  • 5 postów

Napisano 14 grudzień 2005 08:13

W obronę środowiska i konkretnie tych Wysp zaangarzowało się wiele osób. Nie tylko pojedynczych. Również grupy zorganizowane. Protesty można i należy wnosić do takich organów jak konserwator przyrody, w woj. warmińsko-mazurskim jest to Pani Maria Mellin. Do Burmistrza Pisza, Starosty Piskiego. To podstawowe kierunki działania, ale takie pojedyncze protesty niewiele dają. Przyłączać się należy do grup zorganizowanych. Lokalnie są mi znane dwa stowarzyszenie którym ta tematyka szczególnie leż na "wątrobie" tj. SADYBA i KOREKTYWA. O więcej informacji proszę się zwracać do Rady Pozarządowej (tak to się chyba zwie) na stronie www.rop.pisz.prv.pl

#25 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 06 styczeń 2006 01:13

hmm otrzymalem wiadomosci ze szeroki oströw juz sprzedany,czy to prawda?

#26 Joseph

• Zarejestrowani
  • 82 postów

Napisano 06 styczeń 2006 10:11

Witam, ,..
Prawie ze sprzedana, zieloni walcza jeszcze o swoje. ...... .. Der. Joseph. aus. Barenwinkel.

#27 Gość_Anonymous_*

• Goście

Napisano 23 październik 2006 15:30

Cytat

Dzisiaj dostalem zapewnienie ze na 100% wyspa nie zostanie sprywatyzowana, dzis nie ale za pare lat moze na miec chrapke paru bardzo bogatych panow, czyli musimy wyspe trzymac za to line do konca ..... D. J. a. B.
jakbym trafil w totka sam bym ja kupil ale wpuscil bym archeologów i zrobil muzeum i niech tylko by ktos sprubowal zbeszczescic to miejsce ręce polame i kregoslup przegryze

#28 eligrekeniks

• Zarejestrowani
  • 222 postów

Napisano 01 listopad 2006 17:54

mnie wkur... te znaki na dzialkach warszawiakow "TEREN PRYWATNY WSTĘP WZBRONIONY !!! " wiocha. Nie ma nic na dzialce ,a stawia taki zakaz. Jakby ktos mial mu z lopata ziemie ukrasc. Paranoja. Totalny debilizm. Jeszcze niech sobie drutem kolczastym zagrodzi, a na dzialce porozrzuca miny.

co do szerokiego. Jakbym wygral w totka tak jak bialy69 to bym zamknal to,ogrodzil i postawil taka tabliczke (WSTEP WZBRONIONY i przekreslone BKL oraz w-wa) ;] Tam jest ich wiecej niz komarow. Niech cos zostanie dla nas hehe :):) W lato nie ma gdzie jechac nad jezioro ,bo krawaciarze wszystko zastawia i pozajmuja. Warszawa ma swoje prawa heh. Sa jeszcze na szczescie miejsca ukryte ;]

#29 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 09 listopad 2006 02:46

Nie wiem, jak to jest, ale kilka metrów od lini brzegowej nie może być prywatne, co najwyżej dzierżawione od skarbu państwa. Poza tym powinien, być zapewniony dostęp do wody. A co do pomostów, warto się o pytać o pozwolenie na nie, bo te jest wymagane na terenach prywatnych działek nad wodą. Inaczej sprawa się ma, gdy po działce biegają dobermany. Z tym się spotkałem na szlaku przed Giżyckiem. Z nimi nie pogadasz.

#30 Joseph

• Zarejestrowani
  • 82 postów

Napisano 13 listopad 2006 10:04

Cytat

mnie wkur... te znaki na dzialkach warszawiakow "TEREN PRYWATNY WSTĘP WZBRONIONY !!! " wiocha. Nie ma nic na dzialce ,a stawia taki zakaz. Jakby ktos mial mu z lopata ziemie ukrasc. Paranoja. Totalny debilizm. Jeszcze niech sobie drutem kolczastym zagrodzi, a na dzialce porozrzuca miny.

co do szerokiego. Jakbym wygral w totka tak jak bialy69 to bym zamknal to,ogrodzil i postawil taka tabliczke (WSTEP WZBRONIONY i przekreslone BKL oraz w-wa) ;] Tam jest ich wiecej niz komarow. Niech cos zostanie dla nas hehe :):) W lato nie ma gdzie jechac nad jezioro ,bo krawaciarze wszystko zastawia i pozajmuja. Warszawa ma swoje prawa heh. Sa jeszcze na szczescie miejsca ukryte ;]

Masz racje, ja niedawno wloklem sie MALUCHEM do Zdor a dokladniej za Zdory, chcialem dojechac prosto do jeziora, gdy tak jechalem bylem zadowolony z pieknej pogody, juz na dalekim horyzoncie dalo sie widziec zarys tego pieknego OLBRZYMA, no i jade, jade, jade, jeszcze z rozpedu i nagle omalo bym nie wiechal w DUZO DREWNIANO (ZAMKNIETO) BRAME z napisem PLATNE i nagle uwierzcie mi rozpadal sie desc i w tem maluch mi zdechl

DerJosephausBarenwinkel.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych