Skocz do zawartości

TAJEMNICZE I CIEKAWE MIEJSCA W OKOLICY !!!

34 odpowiedzi w tym temacie

#1 kadet

• Zarejestrowani
  • 6 postów

Napisano 06 styczeń 2006 15:42

:| W okolicy pisza znajduje się bardzo wiele ciekawych i tajemniczych miejsc . Ruiny opuszczonych wsi w kturych można znależć ciekawe rzeczy . Piszczie na tym forum jeśli chcecie się podzielić waszymi informacjami . Jest zima i czas na zbieranie informacji o tym co się znajduje w piskich lasach . :wink: [/b][/i]

#2 smieszna

• Zarejestrowani
  • 108 postów

Napisano 06 styczeń 2006 17:17

Ciekawe miejsca...
wiesz gdzie jest zrodelko w okolicy pisza??

#3 NoSkillNoFun

• Zarejestrowani
  • 249 postów

Napisano 06 styczeń 2006 17:39

jest zrodłeko w okolicy Pisza ??

#4 kadet

• Zarejestrowani
  • 6 postów

Napisano 06 styczeń 2006 17:42

:?: nie wiem a ty wiesz ? pierwsze słysze o źródełku w naszej okolicy , znam tylko to żródełko przy trasie do giżycka .

#5 kadet

• Zarejestrowani
  • 6 postów

Napisano 07 styczeń 2006 17:24

:!: Słyszeliście o takie miejscowości WILKI ? Znajdowała się przy trasie na kolno , tam gdzie jest skręt na bogumiły i dziadoski most . między pozostałościami budynków i w piwnicach można znaleźć wiele ciekawych rzeczy . Kiedyś była to piękna wieś ale została opuszczona i zapomniana . Podobno pewien bogaty mieszkaniec wilków , nie mógł patrzeć jak jego wieś opuszczają mieszkańcy i popada ona w ruine . Niemógł pojąć dlaczego ludzie wyjeżdżają za pracą do piszu , kolna i gdzieś w świat . Był stary i bogaty bo był utrzymywany przez dzieci które mieszkały za granicą . Miał wszystko co mu było potrzebne do życia . Aż pewnego razu za całe swoje oszczędności które zbierał przez lata wymienił na biżuterie . Coś mu odbiło i zakopał cały majątek w jednej z piwnic opuszczonego domu i sam poszedł nad rzekę i skoczył z mostu . Nikt do tej pory nic nie znalazł . Mówiła mi o tym babcia która mieszkała w sąsiedniej wsi . Słyszałem to także od pewnego niemca ktury przeszukiwał to miejsce i jeszcze nic nie znalazł . :!: [list][/list]

#6 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 07 styczeń 2006 21:21

Tak, tak - ja jeszcze slyszalem, ze przed zakopaniem tych klejnotow, bogaczowi pomagal świstak - świstak siedział i zawijal je w te sreberka.

buahahaha, dawno sie tak nie usmialem - teraz juz wiem kto zostawia talkie swieze doły na "wioskach duchow" - moze cmentarz w Jezach to tez twoja robota? - lepiej zebysmy sie nie spotkali na ktorejs z "wiosek duchow".

#7 kadet

• Zarejestrowani
  • 6 postów

Napisano 07 styczeń 2006 21:46

Jesteś skończonym kretynem anarchisto !!! pasuje do ciebie ten nick . Nie twożyłem tego tematu dla HIEN CMENTARNYCH tylko dla ludzi których interesuje to co jest ciekawe w naszej okolicy . Jeśli wiesz coś ciekawego to możesz się tym podzielić . Brak ci wyobraźni czy jesteś naprawde takim inwalidą umysłowym , jeśli nie masz nic ciekawego do powiedzenia to się NIEODZYWAJ :x

#8 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 08 styczeń 2006 00:53

kadet - to ty piszesz o "znajdowaniu" rzeczy w ruinach domostw w nieistniejacych juz wioskach - "wioskach duchow" - ja stwierdzam fakt - odwiedzajac takie miejsca coraz czesciej widac niepozasypywane doly - po szukaczach, szukacze nie ograniczaja sie do ruin - wystarczy podjechac na poniemiecki cmentarz w Jezach , albo pod Lupkami. Ja moze jestem kretynem ;) - zapoznaj sie ze slownikiem i ortograficznym i wyrazow obcych - ja kretyn i inwalida umyslowy w przeciwienstwie do ciebie nieKretyna sprawnego umyslowo nie pisze "ktory" przez "u":

Cytat

niemca ktury przeszukiwał
:tworzylem przez "ż":

Cytat

Nie twożyłem tego tematu

:lol:

Pokop troche w tematach na tym forum - sa juz tu podobne watki.
Co do "powiedzenia na temat" : http://benxbbenx.fot...ges.com/?page=1 to czesc tego co widzialem :lol:
na przyszlosc waz slowa - zajdziesz dalej i dowiesz sie duzo wiecej, i wiedz, ze na mnie nie dzialaja twoje wyzwiska i okrzyki.
papa

#9 maciu

• Zarejestrowani
  • 15 postów

Napisano 08 styczeń 2006 10:38

koło wsi jeże jest niemiecka wioska teraz jest zarosnieta ale so tam ruiny szkoły domów i niedaleko jezy jest rosyjski obuz jeniecki dokładnie nie wiem w kturym miejscu jest ten obuz ale warto zobaczyc a ta wioska lezy 20 km od pisz niedaleko wsi turowo i jeży to wiske co roku odwiedzajo niemcy co niekturzy to byli mieszkancy tej wioski warto zobaczyc te miejsce l a co do tej wioski co jest temat to kiedys była trakcja kolejowa pisz kolno nawet jak sie jedzie do kolna to widac peron wlesie i ruiny domów ;)

#10 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 08 styczeń 2006 12:17

O obozie:

www.anarch.republika.pl/stalag.html

W okolicy Jezy jest kilka "wiosek duchow".

kadet tu mozesz troche poczytac o Wilkach: http://www.galindia.hg.pl/wilki.html

O zgrozo! co z ortografia? co z moderatorem? nie mozecie pisac w Wordzie na przyklad i tam sobie sprawdzic bledy? i dopiero z tego robic posta :twisted: .

#11 Joseph

• Zarejestrowani
  • 82 postów

Napisano 09 styczeń 2006 09:23

kadet, ... . KOMUNISTA ortograficzny. :x :x :x :x :x :x :x . .... D. J. a. B.

#12 Ravnos

• Zarejestrowani
  • 60 postów

Napisano 10 styczeń 2006 09:16

Bunkrów Ci u nas dostatek!!! ;) Zdaje sie że tu gdziś w okolicach bła granica Prusko(Niemiecko)-Polska to chyba bunkrów sie znajdzie :wink: choćby na trasie Pisz-Kolno(hehehe)

#13 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 10 styczeń 2006 11:58

http://www.piszanin....topic.php?t=849 - tu jest watek o fortyfikacjach.

#14 GNZ

• Zarejestrowani
  • 33 postów

Napisano 10 styczeń 2006 16:10

A kto słyszał o kamiennym kręgu w okolicy Długiego Kąta (okolice Białej)?? :twisted:

#15 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 10 styczeń 2006 21:04

Heidengericht - to nie krag tylko kopiec, a wlasciwie "zbiornica kamieni" - miejsce kultu religijnego Galindow, kiedys sie nazywalo po polsku Stara Kamienica. - tyle wiem - sam jeszcze tam nie bylem (nie znalazlem).

#16 GNZ

• Zarejestrowani
  • 33 postów

Napisano 11 styczeń 2006 13:07

A ja byłem i to dwukrotnie. Miejsce niestety zaniedbane i to mocno. Poza tym z opowieści dziadka, który nas tam zaprowadził, dowiedziałem się, że część kamieni rozkradli okoliczni passanci:)! Zachowało się na szczęście kilka charakterystycznych kamieni, pełniących specjalne funkcje (tak opowiadał ten dziadek). Jest gdzieś nawet wideo z tej wyprawy. Miejscówka po renowacji mogłaby zarabiać na siebie. Nie dziwie się, że jej nie znalazłeś, jestem przekonany, że jeśli bym przchodził koło tego pierwszy raz też bym tego nie zauważył - zarośla.

#17 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 11 styczeń 2006 14:16

A moze jakies wskazowki lub namiary na PW?

#18 Andrzej Z

• Zarejestrowani
  • 32 postów

Napisano 11 styczeń 2006 23:00

kadet o histori, którą opisałeś słyszałem ile w tym prawdy bądź fantazji trudno dziś jednoznacznie powiedzieć. Jednak zawsze w każdym przekazie słownym odrobina prawdy istnieje.

#19 kadet

• Zarejestrowani
  • 6 postów

Napisano 01 luty 2006 14:27

:P Witam :D a może ciekawa i malownicza okolica pisz stała by się wreszcie atrakcyjna dla turystów z wawy i nie tylko ?? to przecież wawka zostawia najwięcej śmieci w naszej okolicy !! wymyślmy coś byśmy byli bardzie atrakcyjnym regionem !! przecież nic nam nie brakuje !! pozdrawiam :wink:

#20 Crazy Frog

• Zarejestrowani
  • 6 postów

Napisano 02 luty 2006 16:58

yooooooou zgadzam się !! :]

#21 Gość_Anonymous_*

• Goście

Napisano 23 październik 2006 15:22

Cytat

A kto słyszał o kamiennym kręgu w okolicy Długiego Kąta (okolice Białej)?? :twisted:
ty jasie kumam w tych sprawacz gdzie to jest?dokladnie?napisz prosze mnie to interesuje.powaga

#22 Gość_Anonymous_*

• Goście

Napisano 23 październik 2006 15:24

ja wiem gdzie sa WILKI wiem ze tam byla wies chodzilem tam i znalazlem cmetaz stary jak swiat

#23 Barbara Szulc

• Zarejestrowani
  • 2 postów

Napisano 23 październik 2006 22:08

Do Dlugiego Kata dojezdza sie najprosciej z Kumielska droga na Biala Piska.Rozgladaj sie, po prawej stronie jest drogowskaz wlasnie do D.Kata.A tam jest praktycznie tylko jedno zabudowanie zamieszkale przez pp.Trembickich / chyba tak pisze sie te nazwisko,zreszta bardzo historyczne/.Starszy pan , o ktorym piszecie dziadek to wlasnie p.Antoni Trembicki, bardzo sympatyczny i uczynny, chetnie zaprowadzi na magiczne miejsce kultu Galindow.Opowiesci p.Trembickiego sa niezbyt zgodne z prawda historyczna, ale coz,sa urokliwe.
Pozostalosci z kamiennego kregu to praktycznie dwa kamienie w tym jeden typowy dla znalezisk archeologicznych tzw.kamien miseczkowaty, a drugi byc moze sluzyl do skladania krwawych ofiar.Jezeli jestescie zainteresowani historia Prusow / nie mylic z Prusakami / to polecam literature,ktorej jest sporo w piskiej bibliotece i w muzeum.Z ciekawostek dodam,ze w latach 20 ubieglego stulecia na zwirowej drodze z Kumielsla znaleziono kamienny toporek z motywem bodajze losia.Nie jestem pewna, nie moge sprawdzic bo jestem daleko od domu i moich ksiazek.Prosze wybaczyc jesli sie myle.Tenze toporek trafil do Krolewca a potem???Rycine mozna znalezc w ksiazce prof Okulicz-Kozaryn.
Probowalam zainteresowac nasze muzeum Dlugim Katem, ale ponoc nie ma funduszy na badania archeologiczne i tak Klarheim, bo taka jest nazwa przedwojenna, pojdzie do lamusa.Chyba szkoda, bo wszystko zarasta a kamienie pokrywa mech , wkrotce las obejmie we wladanie miejsce,gdzie przed prawie tysiacem lat Galindowie mieli swoj wazny osrodek zyciowy.
Pozdrawiam i zycze milych wycieczek.
Alexa

#24 Gość_Anonymous_*

• Goście

Napisano 24 październik 2006 14:59

kurcze szkoda ze nie ma zadnej dobrej mapy zeby tam trafic ,niedawno bylem przy kamiennym kregu kolo bialego stoku tam odrazu widac ze jest to szczegolne miejsce bo drzewa ktore tam rosly byly nienaturalnie poskrecane ale postaram sie znalezc jakas dokladna mape dziekuje i pozdrawiam

#25 Timon

• Zarejestrowani
  • 5 postów

Napisano 12 kwiecień 2007 19:16

Bardzo dokładną mapę tego miejsca stworzyli R. Pawlicki i P. Sikorski. Umieścili ją w jednym ze swoich artykułów. Byłem w tym miejscu i zrobiłem nawet kilka zdjęć. Niektórzy wątpią w jego autentyczność, ale dr W. Wróblewski z Instytutu Archeologii UW nie odbierał głazowisku funkcji kultowych (po prezentacji którą mu przedstawilem). Jedna z osób napisała, że próbowała zainteresować Muzeum "ołtarzem Galindów" i spotkała się z odmową. MZP powinno się raczej zainteresować innymi stanowiskami archeologicznymi w byłym Kreis Johannisburg, które niszczeją. "Ołtarz" w Długim Kącie i tak zatracił już swoje pierwotne ułożenie a prowadzenie badań dla znalezienia kilku skorup można odłożyć na przyszłość.
Pozdrawiam serdecznie.

#26 Agata

• Zarejestrowani
  • 9 postów

Napisano 13 kwiecień 2007 07:14

a moze niech te miejsca pozostana tajemnicze:)

#27 Timon

• Zarejestrowani
  • 5 postów

Napisano 13 kwiecień 2007 08:37

Agato po części się z Tobą zgadzam. Jednak aura tajemniczości powinna być rozwiana dla świata naukowego, gdyż piska archeologia praktycznie sie nie rozwija a badania po 1945 roku można policzyć na palcach jednej ręki.
Pozdrawiam.

#28 R@f@ł

• Zarejestrowani
  • 3 postów

Napisano 09 maj 2007 15:13

Ja pochodzę ze wsi niedaleko tego miejsca kultu galindów wielokrotnie zreszto tam bywałem ale niedawno natknełem sie na nagrobek w tym tajemniczym miejscu? tez chcialbym za apelowac poniewaz w tym miejscu jet wycinany las a dokladnie dęby które otaczaja to miejsce.

#29 Barbara Szulc

• Zarejestrowani
  • 2 postów

Napisano 10 maj 2007 12:47

Witaj Rafale
Czy jestes pewny, ze prowadzona jest wycinka debow?. Jesli tak to powiadom piskie muzeum, bo przy wycince moga zniszczyc bezpowrotnie obrzedowe kamienie Prusow.
Pod koniec maja bede w Piszu to tez postaram sie zadzialac, bo miejsce warte jest upamietnienia.
Nagrobek, o ktorym piszesz, to prawdopodobnie miejsce pochowku dziecka wlasciciela majatku w Klarheim /Dlugi Kat/ z przelomu XIX i XX w.Widzialam go w stanie bardzo zniszczonym.
Jesli widujesz p.Trembickiego, pozdrow serdecznie.Ciebie tez pozdrawiam.Basia

#30 R@f@ł

• Zarejestrowani
  • 3 postów

Napisano 10 maj 2007 12:54

Witam Panią
Na pewno pozdrowię pana Trenbickiego

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych