Skocz do zawartości

obwodnica miejska

• Nie możesz odpowiedzieć
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 polik-80

• Zarejestrowani
  • 7 postów

Napisano 07 styczeń 2006 18:01

KTO wymyślił obwodnice biegnącą przez środek miasta :shock: . co to za obwodnica ?? przebiegająca przy 2 szkołach, pomiędzy blokami... :?: jadąc obwodnicą z prawdziwego zdarzenia o tym że przejerzdżamy obok jakiegoś miasta świadczą znaki i co najwyżej kominy fabryk widziane z oddali, nogi z gazu zdejmować nie trzeba...
:arrow: W czym pomoże puszczenie ruchu przez środek miasta tyle że inną trasą??
:arrow: miasto dalej w wakacje będzie zapchane, TIRy nadal będą smrodziły, a ludziom mieszkającym przy tych ulicach to tylko wspułczuć.
:help: KOCHANI FORUMOWICZE KIEROWCY I MIESZKAŃCY ULIC KTÓRYMI MA BIEC OBWODNICA JEDNOCZMY SIĘ I PROTESTUJMY :!:
:help: JESZCZE NIE JEST ZA PUŹNO JESZCZE MOŻEMY MIEĆ OBWODNICE Z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA :!:
Apelujmy do władz miasta by zrobili coś w kierunku odciązenia miasta z ruchu, żeby ludzie mogli odetchnąć.
Na razie nie jest źle ale kto wie co nas czeka za kilka lat??? Idzmy w kierunku europy a przynajmniej nie cofajmy się w rozwoju :!: :!: :!:

#2 andy

• Zarejestrowani
  • 89 postów

Napisano 08 styczeń 2006 07:16

W piątkowym wydaniu Gazety Piskiej jest propozycja-projekt rodzinny Państwa Łubkowskich przebiegu obwodnicy, wydaje sie bardzo rozsądny. Pan Burmistrz i Dyrekcja Dróg w Olsztynie znają ten projekt ale niestety nie został on przedstawiony do społecznej konsultacji. Moim zdaniem nie mozna puszczać ruchu wąskimi ulicami miasta i nazywać tego obwodnicą. To jest wyrzucenie następnych pieniędzy w błoto, a budowa drogi to inwestycja na lata i dla następnych pokoleń. Przyłączam się do głosu kolegi.

#3 bingos

• Zarejestrowani
  • 102 postów

Napisano 08 styczeń 2006 11:16

Na moje oko, to owa pseudo-obwodnica ma być kolejnym pomnikiem dokonań władz samorządowych, które niezbyt liczą się z głosami swoich wyborców. Najlepiej byłoby dla nich, gdyby trasa przebiegała przez centrum miasta.
Najwyraźniej nie chodzi tu już o samą przeprawę mostową, a raczej o to, aby była ona widoczna przez wszystkich i o każdej porze dnia i nocy.
Łubkowski i moi przedmówcy mają rację - należy przesunąć środek ciężkości rzeczywistej obwodnicy na obrzeża, a nawet poza miasto. W przeciwnym razie można mówić jedynie o zmianie regulacji ruchu dla transportu ciężarowego, a co gorsza - przenoszącej tłok w inne miejsce, ale ciągle w granicach miejskich.
Nie wiem kto wymyślił owe 3 waria(n)ty. Dla mnie to bubel koncepcyjny.

Pozdrawiam.

#4 polik-80

• Zarejestrowani
  • 7 postów

Napisano 08 styczeń 2006 12:39

Uważam że przez rok może dwa wszyscy i tak będą śię cieszyć, niezakeżnie od trasy którą będzie biegła owa bwodnica. Lecz po jakimś czasie wszystkim zacznie przeszkadzać fakt że brakuje nam dobrej obwodnicy i tak jak mieszkańcy Augustowa i Wasilkowa, których ostatnio mieliśmy możliwość oglądania w Wiadomościach, tak i mieszkańcy pisza z WŁADZAMI na czele wyjdą na ulicę żeby zatrzymać ruch i zaprotestować. ...........Wtedy będzie już za puźno..........
:idea: uczmy się na czyichś błędach a nie na własnych :!:

#5 smieszna

• Zarejestrowani
  • 108 postów

Napisano 09 styczeń 2006 11:06

ja tez jestem za pomyslem ktory ukazal sie w piatkowym wydaniu Gazety Olsztynskiej...
jak kiedys uslyszalam ze obwodnica ma "biec" kolo szpitala,
to bylo to dla mnie nie do pomyslenia calkiem!

#6 Mazur

• Zarejestrowani
  • 10 postów

Napisano 10 styczeń 2006 06:24

????
Przestańcie takie coś pisać . Przecież to nie jest żadna obwodnica tylko druga przeprawa przez rzekę . Wszyscy tu wiedzą że w Piszu jest potrzebny most jak powietrze do życia . Ktoś gdzieś powiedział obwodnica i tak się ciągnie za tym . W innych miastach większych są po dwa i więcej mostów i to też mają być obwodnice .
To jest w naszym interesie mieszkańców aby taki most był . Czy orientujecie się ile ma lat wysłuzony most na Pisie . Tak jak każdy starzeje się i nadejdzie jego koniec kiedyś . Znów podniesiemy krzyk wszyscy że nie ma mostu , że władze przespały i nic
nie zrobiły .Czy jak by powstała z prawdziwego zdarzenia obwodnica gdzieś parę kilometrów przed Piszem , czy chciałby ktoś codziennie pokonować te trasę aby dostać się na drugą stronę do miasta .Podejrzewam że nie napewno .Dobrze każdy wie że jak coś stałoby się na moście teraz obecnie , czy straż lub karetka przejedzie na drugą stronę . Czy my mieszkańcy miasta dobrze i spokojnie przejedziemy bez nerwów i zgrzytów .Przemyslcie to wszyscy powinniśmy wspierać władze miasta i namawiać do tego mostu przez rzekę .Innego wyjścia jak narazie nie ma a most jest pilnie p[otrzebny .
Pozdrawiam .

#7 smieszna

• Zarejestrowani
  • 108 postów

Napisano 10 styczeń 2006 14:37

ale buduja ta droge dlatego zeby samochody osobowe i ciezarowe nie jezdzily przez centrum Pisza...
czyli obwodnica-bynajmiej wszyscy tak mowia na ta nowa roge ktora ma powstac...

#8 polik-80

• Zarejestrowani
  • 7 postów

Napisano 10 styczeń 2006 17:46

Jeżeli to nie ma byc obwodnica a po prostu kolejna przeprawa przez Pisę to dlaczegoby nie wyremontować i nieco przedłużyć ulicy Gałczyńskiego :!: ...a dalej tak jak w planach.
...Koszt byłby duuuuużo niższy i roboty krótsze.
Nie twierdzę, że drugi most na Pisie i to właśnie w tym miejscu nie przydałby się (miałbym 5 minut do roboty a nie 15).
Ale drogi w piszu szczególnie w dni targowe i letnie weekend'y są strasznie zapchane.
-Przeszkadza to nam jako mieszańcom-bo gdy się wyjdzie na spacer to nie można przejść przez ulicę.
-Przeszkadza to nam jako kierowcom bo nie można włączyć się do ruchu chyba że jakiś inteligętny i uprzejmy kierowca wpusci nas przed siebie albo po chamsku wystawi się nosa i wymusi na kimś pierwszeństwo.
-Przeszkadza to TIRolotom bo wydłurza czas ich przejazdu, a jazda po ciasnych skrzyżowaniach to chyba jakaś kara Boska.
A gdyby tak powstała prawdziwa obwodnica i cały transport powyżej 6 czy 10 ton miał zakaz jazdy przez most w mieście, to zakładam (nie jestem specjalistą od dróg i mostów) że i ten most w mieście po małym "remontiku" przetrwał by jeszcze kilka ładnych lat. ....w końcu mosty stoją po kilkaset lat a ten chyba jeszcze nie dorzył nawet setki...

#9 (he)Rakles

• Zarejestrowani
  • 4 postów

Napisano 10 październik 2006 20:30

Mówiąc o obwodnicy to faktycznie smutny żart. Mostu nie ma i prędko nie będzie.W naszej rzeczywistości obecny Burmistrz nie ma szansy go zrobić. Metody stosowane przez niego, czyli gadać dużo, głupio i bylr co, i jeszcze więcej kłamać i oszukiwać to są dobre dla plebsu, ale nie tam gdzie są pieniądze i decyzje. Ignoranci i dyletanci powinni zająć się czymś bardziej stosownym (dla nich).
Co do żartów. Nam potrzebny jest rozwój miasta i faktycznie most, ale nie obwodnica. Nie można wyprowadzać ruchu z miasta, on musi istnieć. Chcemy powtórzyć doświadczenia z Biskupca?????. Mają obwodnicę do Olsztyna ? , MAJĄ !!!, ruchu nie mają????????? NIE MAJĄ, a umierają w zastoju???????????? UMIERAJĄ !!!!!!!!!! Piękne? Tak żle to ja nie chcę, za długo tu mieszkam. Nie chcę też tej proponowanej i na siłę, i głośno forsowanej trasy Burmistrza. Zapaleńcy na tak - mam dla was małe ćwiczonko umysłowe. Rzeka jest żeglowna i most musi być wysoki. Zgoda? Proszę pokombinować ile metrów potrzeba aby na niego wjechać nawet w gołoledź. I co dalej robimy? jedziemy po wydłużonym moście (estakadzie?)czy po nasypie ( jak szerokim) . AAAAAAAA co z Kwiatową i Rybacką? A dalej ? jeżeli Klementowskiego nie, to jak??? a no prosto i co mamy dalej, trochę pola i torów, i co???? znów w górę?????, nad tyloma torami. Ile to metrów estakady????, i co dalej ???? a jak wejść w węzeł drogowy. Nałożyć proszę na to jeszcze wszystkie przeszkody naturalne i sztuczne, fobie , polityków, a raczej ich interesy i całe mnóstwo interesów innych ludzi to na końcu otrzymujemy równanie z bardzo wieloma niewiadomymi z potężnymi kosztami. Jest to najgorsze rozwiązanie z możliwych. Ja np. bym chciał wiedzieć ile TIRów przejeżdża dziennie.Czy są one faktycznym problemem, czy inna lokalizacja mostu nie była by lepsza czyli mniej uciążliwa? A może tak wywinąć ten most tam gdzie był ostatnio pontonowy w czasie ćwiczęń??????? Zobaczcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jest ulica Czerniewskiego z nowym wężłem drogowym z dwoma skrzyżowaniami. Tam pozostaje dorobić kawałek drogi (na przedłużeniu prosto z Białej P. do mostu i prosto w Olsztyńską. Nikomu nie wadzi?????? nie powinno.Jest zarezerwowany i wolny teren teren, droga leci za ogródkami poza garażami i co najważniejsze . KAZDA DROGA OBRASTA ŻYCIEM. Jezioro wchodzi do miasta, mamy nowe tereny budowlane,usługi, turystów itd, itd. Ale jest jeden problem, który dyskwalifikuje całą trasę, który zwalcza jej istnienie. TAM MIESZKA BURMISTRZ. Reszta jest milczeniem
Ostatnie rewelacje prasowe o przetargu to wielka akcja pozoracyjna. Picuś Glancuś. NO, a wybory????????????
Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowego myślenia, bez emocji. (he)Rakles

#10 Mazur225

• Zarejestrowani
  • 4 postów

Napisano 11 październik 2006 04:05

Prawdę mówiąc , to już dosyć pisania o tej przeprawie , chcą niech robią chcą niech nie robią . Naprawdę nieobrazając tu nikogo , ale wszyscy sie cieszą że nie będzie . Niech nie bedzie tego mostu . Tylko porozmawiamy za 5 - 10 lat . Jak duzo straci miasto na tej przeprawie . Burmistrzowie przychodzą i odchodzą różni mogą być . Tylko dziwi mnie to dlaczego odrazu wszystkie inwestycje które są robione w mieście , są kojarzone z obecnym burmistrzem .Jest on tylko człowiekiem tak jak każdy z nas .
Ma wzloty i upadki , czy jak w przyszłej kadencji będzie może burmistrzem p. / Alicki -Rutkowski lub inny ..... ?? Czy też oni będą wygodni dla niektórych opcji - partii politycznych . Dziś wszyscy psocicie i krzyczycie na obecnego burmistrza a na wiosnę następny pójdzie na tapetę , jaki jest on nie dobry i kawał drania z niego jest . Czy tu nikomu nie zależy na dobru miasta , czy też wszystko trzeba zniszczyć i zrójnować .
Ostatnie wybory są u mnie chyba na które będę szedł głosować , ponieważ czas skończyć chyba z tymi kłótniamy i przepychankami , a naprawdę czas wziąć się do konkretnej pracy . Pamiętajmy czas ucieka i to wszystko jest na nie naszą korzyść .

#11 (he)Rakles

• Zarejestrowani
  • 4 postów

Napisano 30 październik 2006 21:29

Widzisz Mazurze225 , twój pesymism jest usprawiedliwiony, odczucia też. Masz rację, chcą niech robią, nie to nie. Dla mnie osobiście jest całkiem obojętne kto uprawia błazenadę. Dotyczy to jednak tylko ugrupowania "tzw. politycznego". Jest już inaczej jeżeli mówimy o człowieku. To co teraz obserwuję tylko przeraża mnie. Setki ludzi nie mających pojęcia o materii pchają się do władzy. Chcą być ważni, chcą władzy, chcą wpływów. Fakt, jest to kuszące - taka frajda rządzić i nie odpowiadać za to. Dziwisz się, że tyle korowodów z mostem, obwodnicą, rewitalizacją??????,itd, a czego można spodziewać się po "władcach" Jeden mały człowieczek,zupełnie zielony i do tego mściwy, w Gminie i drugi - jego produkt, który nigdy nie pracował a brylował jeszcze głupszy i oszukujący ludzi - w Ratuszu mają coś zrobić ? Faktycznie wybory mamy wyśmienite. W cywilizowanym świecie do takich funkcji ludzie uczą się w szkołach. Przygotowują się merytorycznie. U nas ŁAPANKA dalej w modzie. Ignorant dostaje władzę i pieniądze a wszystko podparte rozregulowaneym prawem i co ??? realizuje swoje urojenia bo przecież odpowiedzialności też nie ma. Teraz wybierzemy następnych "władców" zrobią następną czystkę w urzędach. Przyjdą nowi jeszcze bardziej zieloni niż oni sami i oni mają "lepiej obsłużyć obywatela" i jescze pobudować coś tam. Acha, to będą w większości praktykanci z Urzędu Pracy, toż to taniej, Człowieku jak tak można daleko jechać. I tak co cztery lata. Czy tu jest miejsce na stres. O takim finale mostu i obwodnicy? pisałem już dawno, dawno temu. Nie wszyscy podzielali moje zdanie, ale cóż mamy demokrację i każdy może bawić się czym chce i jak chce. Życzę zdrowia i dobrego samopoczucia, wrzody żołądka są fatalne. Nie warto.Keep smiling
(he)Rakles

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych