Skocz do zawartości

Nasze Zabytki

• Nie możesz odpowiedzieć
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 (he)Rakles

• Zarejestrowani
  • 4 postów

Napisano 18 styczeń 2006 08:38

Cześć Fani historii.
Fajnie, że ktoś chociaż w niewielkim stopniu przybliżył historię budynku kościoła pw. św.Jana Chrzciciela. Mam tu jednak pewne ale. Skoro już temat ruszono, powinien być potraktowany szerzej. Okres powojenny to też ciekawe historie. Ja pamiętam go też trochę inny. Prowadzone remonty uszczupliły jego zasoby, np. i ołtarz wyglądał inaczej (parę zabytków zniknęło) i ambona też, a były też boczne ołtarze, a była bardzo ciekawa zakrystia, a chrzcielnica, a inne elementy wystroju, a było tylu budowniczych,którzy się naprawdę zasłużyli, jak np.Śp. inż. Kozioł, a Antoś Cieloszczyk, a paru Proboszczów. Warto też wogóle potraktować temat i poważniej i bardziej dogłębnie. Toż to tak na dobrą sprawę to jedyny żyjący jeszcze zabytek. Pozdrawiam fanów historii.
(he)Rakles
Ps. Tego fotografa głowa, co tak skopał zdjęcie na głównej stronie, powinna spocząć na półmisku, a dwa - to jeżeli już mówimy o kościele to nie bardzo ładnie i elegancko jest posługiwać się skrutami. Jest Kościół pod wezwaniem ... itd.
Kochani a jakie zabytki mamy np. w Parku.
O kanale pod jezioro to już było wiadomo daaaaaawno temu, biegałem jeszcze w krótkich spodenkach jak tam grzebaliśmy

#2 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 18 styczeń 2006 12:16

A o jakim kanale mowisz?
A o jakich zabytkach w parku?
Mozesz rozwinac troche skroty myslowe?

#3 majster

• Zarejestrowani
  • 2 postów

Napisano 23 luty 2007 19:45

Ja również bardzo chciałbym się dowiedzieć co miałeś na myśli pisząc o zabytkach w parku?

#4 KathrinVonHexe

• Zarejestrowani
  • 108 postów

Napisano 25 luty 2007 12:18

z tego co wiem to może chodzić o sieć tuneli i korytarzy pod parkiem i rzeką (?)

#5 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 25 luty 2007 20:03

Prosze, rozwimcie temat tych tuneli - ciekawosc mnie zzera.

#6 KathrinVonHexe

• Zarejestrowani
  • 108 postów

Napisano 25 luty 2007 20:50

pamiętasz jak była mowa o wirach pod mostem kolejowym? rzekomo powstawały zapadliska w tunelach i tak właśnie powstawały te wiry. podobno byli nawt nurkowie, którzy sprawdzali te korytarze. jeden z nich wychodził chyba pod albo w okolicach hotelu nad pisą.

nie dam sobie ręki uciąć za tą informację, ale z tego co pamiętam tak było.

#7 majster

• Zarejestrowani
  • 2 postów

Napisano 26 luty 2007 17:30

Z tego co ja pamietam wielka dziura zrobiła się koło mostu kolejowego.Ale niestety kilka wywrotek piachu załatwiło sprawę.Prawdopodobnie po zawaleniu sie tego tunelu pod rzeką jednol z jego wyjść jest na cmentarzu w Łupkach.

#8 KathrinVonHexe

• Zarejestrowani
  • 108 postów

Napisano 26 luty 2007 18:43

tak dla odświeżenia pamięci szukałam informacji na ten temat w internecie, ale niestety nic nie udało mi się znaleść. może ktoś z was coś znalazł?

#9 mak

• Zarejestrowani
  • 2 postów

Napisano 23 marzec 2007 16:31

Cześć. z zasłyszanych informacji wiem, że jakiś tunel był(jest?) nad rzeką koło mostu samochodowego, za domami na ul. Wyzwolenia, ponoć pod ratuszem są podziemne tunele.

#10 TZR

• Zarejestrowani
  • 137 postów

Napisano 03 lipiec 2007 10:37

Podobno tak
Ten tunel jest pod mostem kolejowym od strony Iguany dziura w takim murku i tam sie wchodzi :)

#11 Kierowca Derbi

• Zarejestrowani
  • 301 postów

Napisano 08 lipiec 2007 14:57

ja tam właziłem jak byłem mały ale ten tunel jest za mały jak dla mnie :D :P

#12 Kierowca Derbi

• Zarejestrowani
  • 301 postów

Napisano 08 lipiec 2007 16:07

ale bardzo ciekawa była sprawa z tą dziórą pod kolejowym jak ktoś znajdzie jakieś info jeszcze to niech tu napisze

#13 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 17 lipiec 2007 18:59

Rakles zamilkl??? moze by cos jeszczedodal bo te przypuszczenia i to kto komu co powiedzial to malo wiarygodna historia dla swistaka zawijajacego sreberka.
dziwie sie ze nikt nie zablysnal jak sa tematy o odbudowie zamku to czemu taka cisza ...byc moze tunel sie zawalil ale dlaczo wiec jak byly archelologiczne prace w parku nikt nie pomyslal by kopac blizej rzeki? albo obok gdzie sie zapadlo dno rzeki?
przed takimi fantazjami trzeba bylo by sie zastanowic..bo watpie czy nurek by wchodzil w cos takiego pod woda co moze sie odsunac jak mozna to odkopac z suchego gruntu....po drugie niewiem czy w tamtych czasach umieli po za budowaniem zamku zrobic cos takiego jak tunel pod rzeka.nastepne ..... ten tunem pod mosten napewno nie istnial w tamtych czasach bo wtedy nawet niebylo tego mostu :P
kto ma latarke niech zaspokoji swoja ciekawosc.a skoro jest wejscie w lupkach to pokazcie a nie fame suche wiadomosci.pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych