Skocz do zawartości

Ptaki na Daszyńskiego

41 odpowiedzi w tym temacie

#1 tadzik

• Zarejestrowani
  • 5 postów

Napisano 23 styczeń 2006 20:40

Od wielu lat jest zawsze dużo ptaków na pl. Daszyńskiego. Ptaki siadają na dachach domów oraz na dzewach wokół placu. Nie było to problemem ,gdyby było ich mało , lub cicho siedziały . Ale jest odwrotnie , tysiące latają i jazgoczą . Dziś byłem na placu po płudniu i jest to dla mnie to przerażające , że nikt nie potrafi się tym zająć . Nie mam nic przeciwko zwierzynie , jest ona bogactwem natury . Ale to co się dzieje na placu jest trochę mniej zabawne . Mam pytanie : czy coś się zrobiło w tej sprawie ?. Czy są metody przesiedlenia ptaków w inne miejsce np:do lasu . Może władze Pisza przechodząc po placu , nie podnoszą głów do góry i nie widzą problemu . Współczuję mieszkańcom okalającym plac , że słyszą nieustający jazgot ptaków . Mam nadzieję , że nie dojdzie do tragedii jak w filmie Alfreda Hitchcocka "Ptaki" .

#2 olcia13

• Zarejestrowani
  • 2 postów

Napisano 11 luty 2006 14:19

:? właśnie. Np. idziesz sobie a tu ptak Ci nasra :/ jakies nienormalne to jest, zeby tyle ptaków tam było

#3 team sleep

• Zarejestrowani
  • 49 postów

Napisano 12 luty 2006 01:46

olcia 13 - ptak ci nasra jak to brzmi heh

#4 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 12 luty 2006 04:09

Chyba ciężki jest los mieszkańców placu Daszyńskiego. Jeden mój znajomy zawsze narzekał na poszukiwaczy przygód, którzy nawiedzali plac Daszyńskiego w celu zaopatrzenia się w alkohol, a reguły ciszy nocnej mieli za nic. Teraz te ptaki.
Tylko tak sobie myślę, czy to jest napewno zaniedbanie ze strony władz Pisza? Nie jestem w temacie, ale to chyba nie jest w rejestrze obowiązków UM, by przepędzały ptactwo. Napewno znajdzie się ktoś kompetentny, by odpowiedzieć na te pytanie. Może pani rzecznik? Ahhh... Zapomniałem, że się razem z burmistrzem obraziła na Piszanina, a zapowiedź modernizacji portalu pisz.pl i dialogu z mieszkańcami na jego łamach, była rzucaniem słów na wiatr. A jak widać pytań jest wiele...

#5 andy

• Zarejestrowani
  • 89 postów

Napisano 12 luty 2006 05:51

Odpowiedz na nurtujące pytania znajdziemy napewno w informatorze Urzędu wydanym za nasze pieniądze i propagującym propagandę sukcesu urzędującego Burmistrza. "Pisz bliżej Białorusi" może nasi radni /poplecznicy władzy/ znależliby dla Pisza miato partnerskie u sąsiadów :-).

#6 smieszna

• Zarejestrowani
  • 108 postów

Napisano 15 luty 2006 19:13

tak tak ciezki jest los mieszkancow pl.Daszynskiego...
twierdze to chociasz z tego ze codziennie tam przechodze...
ale nie powiem...
jest lepiej niz rok-dwa temu
wtedy ptakow bylo jeszcze wiecej...
(ale to nie zmienia faktu ze mogloby ich byc mniej...)

(INFORMACJA:
juz wiadomo kto w Piszu pierwszy zarazie sie choraba H5N1...
Daszyniaki... :D:) :) :D )
pozdrawiam

#7 bolo

• Zarejestrowani
  • 47 postów

Napisano 02 marzec 2006 22:49

hehehehehe może H5n1 nie bedzie... powiem jedno, nie lubie parkować na Daszyńskiego, z wiadomych przyczyn, trza myć puźniej samochód :D

Ale może jest wyjście.... WWO śpiewa "... im więcej wietnamczyków, tym mniej gołębi w centrum..." jeśli wietnamczycy lubią inne ptaszki, może by sprowadzić ich do
Pisza :twisted: hehehehe joke :wink:

#8 smieszna

• Zarejestrowani
  • 108 postów

Napisano 04 marzec 2006 17:36

zajebiste poczucie humoru
nic tylko pochwalac... ;/

#9 bolo

• Zarejestrowani
  • 47 postów

Napisano 07 marzec 2006 09:48

tylko żarcik :D

#10 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 08 marzec 2006 06:47

W takim przypadku najlepiej mieszkać tam, gdzie wrony zawracają...

#11 tadzik

• Zarejestrowani
  • 5 postów

Napisano 08 marzec 2006 09:47

Witam ponownie . Temat który zainicjowałem wzbudził zainteresowanie . Najwięcej jest ptaków o zmierzchu i są najgłośniejsze w tym czasie . Są sposoby na odstraszenie ptaków .odsyłam na stronkę http://www.sprzataj.net.pl/ . A może gdy panuje teraz ptasia grypa potrzebne będą maty dezynfekcyjne na chodnikach wokół placu . Będziemy spacerowali sobie po nich, życzę przyjemnych wrażeń . hihihihi Paaaaa . :lol:

#12 bolo

• Zarejestrowani
  • 47 postów

Napisano 08 marzec 2006 12:11

te maty tyczą się tylko pojazdów :lol: no ale odstraszacze dobre :)

Pozdrawiam

#13 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 08 marzec 2006 12:21

witam .jednego dnia siedzialo ich mnustro i wystarczyl tylko kamien by wzniosly sie z drzew:)
http://www.foto.pl/z...g?lm=1138558713

#14 Aanniiaa

• Zarejestrowani
  • 320 postów

Napisano 13 marzec 2006 08:39

nie rozumiem... czy Wy chcecie żeby władze Pisza zajęły sie odganianiem ptaków?? Wydaje mi sie że lepiej by było jak by władze zajęły się czymś ważniejszym.
Po za tym to jednorazowe wypłoszenie ptactwa nie miało by sensu ponieważ te ptaki tak czy inaczej wrócą... Tutaj trzeba by było znajeźć pomysł naprawde dobry i na dłuzsza mete. Przecież nie zasiatkują nam nieba na pl Daszynskiego... :]

#15 Andre

• Zarejestrowani
  • 2 postów

Napisano 18 marzec 2006 21:25

Razwiazanie jest proste,wyciąć drzewa i zrobić wielki deptak.

#16 Looker

• Zarejestrowani
  • 16 postów

Napisano 20 marzec 2006 07:34

Więc wracamy do podejmowanego już wcześniej tematu roślinności(drzew)na placu.
Jak pisze Andre-rozwiązanie jest proste,ale trzeba raczej zmienić formę zieleni,tak aby
eksponować zabudowę placu,jego architekturę,a jednocześnie na taka która nie byłaby
''ostoją tych czarnych gołębi''

#17 Dred!

• Zarejestrowani
  • 5 postów

Napisano 21 marzec 2006 00:19

Pomysł ze zmianą roślinności jest całkiem całkiem, jestem za, ponieważ czasem nawet zostawić samochodu nie można, a o pogadaniu z ludźmi wcale nie wspomnę... trzeba się ukrywać, lub uważać na latające pociski :lol:

#18 Aanniiaa

• Zarejestrowani
  • 320 postów

Napisano 21 marzec 2006 20:43

drzewka wyglądaja całkiem ładnie... ale są nie praktyczne- można by je było zastapić ładnymi krzewami, czy kwiatkami do których ptaki by nie miały dostępu bo osiadaja raczej wysoko...
tylko że wątpie iz Ochrona Środowiska wyda zgode na wycięcie tych drzew i zastapienie ich czym innym... bo z tym niestety są zawsze trudności :]

#19 Dred!

• Zarejestrowani
  • 5 postów

Napisano 22 marzec 2006 16:29

sądzę, że na temat tych ptaszków to nie warto sobie strzępić ozorka, ponieważ i tak nikt z urzędu się tym nie zajmie... "oni" mają inne "problemy" na głowie...

#20 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 23 marzec 2006 21:00

heheh dobre sobie.pierwszy raz czytam ze drzewa sa niepraktyczne,zasnawnawialas sie jak to bedzie wygladac,taki mör dookola bez drzew.ja niedostalem zadnej naklejki jeszcze na pl.daszynskiego i mysle ze to przesada a od czego jest myjnia?ale jak juz beda wycinac to poprosze jedno drzewko.

#21 Dred!

• Zarejestrowani
  • 5 postów

Napisano 27 marzec 2006 11:05

Cytat

heheh dobre sobie.pierwszy raz czytam ze drzewa sa niepraktyczne,zasnawnawialas sie jak to bedzie wygladac,taki mör dookola bez drzew.ja niedostalem zadnej naklejki jeszcze na pl.daszynskiego i mysle ze to przesada a od czego jest myjnia?ale jak juz beda wycinac to poprosze jedno drzewko.

a może Ty masz jakieś konkretne pomysły na pozbycie się tego ochydnego ptactwa??? czasem jak się przechodzi nawet przez plac daszyńskiego i kiedy jest tam sporo ptaków, to jest okropny smród. Nigdy nie poczułeś?? :lol:

#22 eligrekeniks

• Zarejestrowani
  • 222 postów

Napisano 28 marzec 2006 20:17

proponuje zatrudnic przedszkolakow z procami za piataka za godzine i powybijaja wszystko... . lacznie z szybami na calym placu :lol:

ps. a smrod to jest dopiero przy moscie. To chyba od tych "publicznych" ubikacji smierdzi , bo fetor jest niesamowity. Mozliwe ,ze pekla kanalizacja sanitarna ;/ bo tam przebiega. Dzis sprawdzalem. Po takich mrozach wszystko mozliwe. Codziennie przechodze przez most i ide wzdlzz parku, przy pdku do pracy takze wiem co mowie

#23 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 30 marzec 2006 21:34

witam, ja nie przebywam za czesto w piszu tak wiec niemoge zbytnio sie wypowiedziec na ten temat ale chyba jak obcinali korony drzew to sie zmniejszylo miejsce na drzewie dla wron ,pamietak kiedys kolezanka sie mnie pytala co to za ptaki co kracza i powiedziala mi sama po chwili ze to sa kraki hihihih....,pamietam chodniki jakie sa w tym miejscu przy drzewach na placu daszynskiego.w swieta zawitam do pisza i przypomne sobie :] mam z jednego wykladu zadanie i chyba napisze jä o placu daszynskiego :roll: ale niebedzie tam mowy o plakach raczej,lecz o jego przebudowie.pozdrawiam
ps to ja tez postrzelam z dziecmi :lol:

#24 uszkin1

• Zarejestrowani
  • 132 postów

Napisano 25 lipiec 2007 17:37

ptaki na daszyńskiego, sam mieszkam na tym placu, strasznie denerwujące to jest, najbardziej nad ranem koło 4.00 - 5.00 kiedy to one siedzą na dachu i jazgoczą, tymbardziej że mam pokój na poddaszu i strasznie mnie to denerwuje... wygląda to tak jakby nasze centrum to było jakieś śmietnisko, bo chyba tylko nad śmietniskiem tyle ptaków krąży... trzeba coś z tym zrobić, niektórzy ludzie na własną rękę próbują się ich pozbyć, np. rzucanie petardy w drzewa, i bardzo dobrze, popieram takie rozwiązanie... są jeszcze tacy którzy je dokarmiają. Burmistrz Pisza powinien rozwiązać w jakiś sposób ten problem, uważam że wycięcie drzew było by najlepszym rozwiązaniem, zrobić deptak z ławeczkami i tyle.

#25 Gość_Anonymous_*

• Goście

Napisano 26 lipiec 2007 10:05

Popieram ! Trzeba wyciąć drzewa. Przez te )#$(#) krzaczory nie widać jak się biją :-/ Wiele razy obserwowałem razem z Uszkinem uliczne walki :-)) (stare, dobre czasy). A tak na poważnie: Wrony zlatują się do domów w godzinach 18-20 (do późna pracują), natępnie załatwiają się porządnie (na stojące pod drzewami samochody) i idą spać. W godzinach 4-5 rano, wrony budzą się no i jak każda polska rodzina rozmawiają sobie, kłócą się itp.
Wrony jako tako nie pracują, lecz prowadzą zabawę pt. "kto narobi na droższy samochód" i rzeczywiście. Zdarzają się przypadki, że i samochody marki Lexus, Mercedes (CLS 500) zostaną "zdobyte" - właściciel takiego pojazdu odjeżdża niezbyt zadowolony nowym graffiti na dachu / szybie lub masce. A rozwiązaniem może byłoby wprowadzenie na Plac większej ilości Gołębi. Zaczęłaby się wojna i któraś ze stron by wygrała - metoda prób i błędów.

#26 Skorpion

• Zarejestrowani
  • 22 postów

Napisano 26 lipiec 2007 16:46

pomyślcie jakby to wyglądało jakby wycieli drzewa?? w święta na drzewach bądź choinkach są ozdoby gdy wychodzi się na miasto jest wesola swiąteczna atmosfera , a bez drzew?? ozdoby wisialy by na smietnikach ?? no , ale swięta są tylko raz w roku wiec to jest troche drugorzędna sprawa.ale w wielu miejscach powycinano drzewa , i jaki z tego morał?? Popatrzy chociaż by na ulicą przy parku gdy idzie się w strone iguany przecież jak ona wygląda??Ciężki musi byc żywioł mieszkanców pl.Daszynskiego , ale pomyslmy jakby to wygląalo bez zieleni.

#27 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 08 sierpień 2007 10:24

hej,drzewa rosna coraz wieksze i bedzie coraz gozej,murek jaki otacza te drzewa to tez stary ,,kicz'' po co to komu? trzeba bylo zrobic przycinke od czasu do czasu i bylo by ladniej ,jestem za calkowita przebudowa ,drzewa mozna nowe posadzic ,czy nizsze drzewa w jakis donicach na deptaku, golebie to jeszcze gorszy problem,bo siadaja na kazdy element fasady i popuszczaja co trzeba.byl chyba projekt nowego pl.Daszynskiego ?? czy ma ktos moze jakis inny?

http://www.focus.civ...g?lm=1138558713

#28 Rrr

• Zarejestrowani
  • 68 postów

Napisano 09 sierpień 2007 14:03

hmm na moje to chyba problem każdego miasta, ale raczej mały problem... w Krakowie, w Warszawie i w innych większych miastach, gdy są duże place, to jest pełno gołębi, że czasem trudno przejść, by jakiegoś nie zdeptać.

Może jakieś tabliczki typu "zakaz siadania na gałęziach i srania na ludzi i ławki, oraz darcia dziobów w godzinach ciszy nocnej", jak to nie pomoże, to chyba będzie się trzeba pogodzić z porażką. Trzeba ignorować ptactwo i omijać te dwie ławki przy parkingu, na których można już czasami obserować kupy w formie najprawdziwszych stalagmitów. Przetrwamy, może ptactwo pójdzie na jakiś kompromis...

#29 Kierowca Derbi

• Zarejestrowani
  • 301 postów

Napisano 12 sierpień 2007 01:33

proponuję tym komu przeszkadzają te ptaki zaopatrzyć się w wiatrówkę i śrut :D

#30 Ulex

• Zarejestrowani
  • 49 postów

Napisano 12 sierpień 2007 17:44

w granaty i wyrzutnie rakiet!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych