Skocz do zawartości

Czy kino w Piszu ma sens istnienia ?

• Nie możesz odpowiedzieć
52 odpowiedzi w tym temacie

#31 Pawel

• Zarejestrowani
  • 275 postów

Napisano 26 grudzień 2005 14:19

Cytat

"wystarczyłoby" 2000 osób miesięcznie, aby kino zarobiło na swoją działalność i nie przynosiło strat.
Ile kosztuje 1 normalny bilet :?: 5,10,15 zl :?: Przy 2000 os. i bilecie po 5 zl,to mamy 10000 na miesiac.Za taka kase bingos,to przy starych wlascicielach mozna bylo sciagac filmy 2 tygodnie od premiery w polsce :!:
Zapomnij bingos o takiej frekwencji w Piszu :P ,no chyba ze nakreca nowego Tadka :(,na ktorego pojda wszystkie szkoly.

#32 Damned

• Zarejestrowani
  • 537 postów

Napisano 26 grudzień 2005 15:57

To miasto jest po prostu za małe i tyle... Szczytno ma 8 tysiecy więcej ludności, a kino ''Jurand'' właśnie zdechło... Na to nie ma regóły, czasy się zmieniają...

#33 bingos

• Zarejestrowani
  • 102 postów

Napisano 27 grudzień 2005 10:39

Masz rację Damned, takie są czasy. Ten sam los czeka kina olsztyńskie: Kopernik i Polonia, w miejscu których powstać mają centra handlowe...

Teraz do Pawla:
W tej dyskusji bierze udział jeszcze kilka innych osób - czy to ja musze wskazywać Ci kto i co napisał (vide przymarzanie do foteli)? Musisz sam czytać wszystkie posty.
Przeciętnie bilet w kinie kosztował 12,- zł (w multipleksach 16 - 18 zł). Gdyby 1 pracujący mieszkaniec trafił do niego raz w miesiącu, problemu z frekwencją nie byłoby. Nie da się jednak wykorzystać pełnej kwoty przychodu. Czyżbyś nie wiedział, że prawie połowę utargu z biletów przypada dla firmy wypożyczającej kopię filmu? Że trzeba odprowadzić do Urzędu Skarbowego 7% vat? Że trzeba wypłacić wynagrodzenia pracownikom, zapłacić za prąd i ciepło? Za wodę, odprowadzone nieczystości płynne i stałe? Podatek od nieruchomości, itp.? Czy wiesz o tym wszystkim? Bo z tego, co piszesz wynika, że raczej nie orientujesz się w kosztach, a widzisz tylko przychód (nie mylić z dochodem).
Jeśli zaś chodzi o ciepło, kino ma własny węzeł cieplny i podłączone jest do sieci miejskiej.
Co wyremontowano (poza ogrzewaniem)? Uzupełnione zostały wszystkie tynki, orynnowanie, pokrycie dachowe i wykończenia blacharskie, naprawiono instalację odgromową, wzmocniono stropy w piwnicy, wymieniono część kanalizacji, wymalowano wszystkie używane pomieszczenia, naprawiono instalację hydrauliczną i elektryczną.
Jeszcze w 2005 roku miały być wymienione fotele i ekran, a z czasem również projektory i nagłośnienie (w tym roku wszedł nowy standard dekodowania dźwięku światłem czerwonym - poprzednio było białe). Do tego już jednak nie doszło, nie zależy na tym również Urzędowi Miejskiemu - najwyraźniej nie chce w swoim mieście takiego przybytku, jak kino. Wszystko można sprawdzić u źródła.
Nie zapomniałem, jak wyglądało kino. Dla widza w fotelu zmiany mogły być niezauważalne, ale przecież nie były wykonane charytatywnie, trzeba było za nie zapłacić i to sporo.
"Projekt na remont piwnicy" to jeszcze nie remont, nieprawdaż?...

I do wszystkich:
Kina w Piszu już nie ma i jest to faktem - nie ma również co liczyć, że jeszcze kiedyś będzie...

Pozdrawiam.

P.S. Szkoły chętnie uczestniczyły w projekcjach filmów historycznych (m.in. Alexander, Upadek, itp.) - nie trzeba do tego "nowego Tadka". Niektóre seanse trzeba było przekładać (dzielić), bo przyszło np. o 200-tu (dwustu) uczniów za dużo... To też można sprawdzić u źródeł, zamiast teoretyzować. Pozdrawiam.

#34 NoSkillNoFun

• Zarejestrowani
  • 249 postów

Napisano 27 grudzień 2005 12:04

Heh własnie z tym przymarzaniem to ja napisałem ;]

#35 smieszna

• Zarejestrowani
  • 108 postów

Napisano 28 grudzień 2005 22:53

a ile razy forumowicze byli w kinie?
tak w ciagu roku?
1,2, a moze 3?
ja szczerze rzadko tam bylam...
ostatnio na filmie
"RRRrrrr!!!"

#36 Damned

• Zarejestrowani
  • 537 postów

Napisano 01 styczeń 2006 19:42

Ja ostatnio byłem na T. Masacre. Heh.

#37 Mała

• Zarejestrowani
  • 70 postów

Napisano 02 styczeń 2006 21:47

Myślę, że jeśli piskie kino organizowałoby co jakiś czas cos w stylu nocki filmowej tak jak w PDK-u ilość odwiedzających by sie z pewnością zwiekszyła i z jakimś czasem przekonali by sie do "magi" kina :P No tylko jest wrunek żebysmy nie przymrazali do krzesełek no i aby nassze kino było z filmami "na czasie"

#38 Pawel

• Zarejestrowani
  • 275 postów

Napisano 03 styczeń 2006 01:38

bingos,nie pytalem sie o ceny w multiplexach,a i 12 zl to jak na piski standart to i tak za wysoko.Doskonale wiem komu sie placi za film :) ale nie wiem czy znasz takie slowo jak negocjacje jesli chodzi o wypozyczanie filmu.Jak nie pomyslisz to plac tyle co chca :D.Nie wiem kto puszcza filmy ale Stasiek bral,10-20zl za 1 seans,ale pewnie rachunki mocno podrozaly :P.
I bingos orientuje sie w kosztach,ale widocznie ci co wzieli kino to ewidentnie pomylili twoj przychód z dochodem :?:
Bingos pytalem sie o kociol w piwnicy,a nie o wezly i podloczenie wodne.Skonczylem tech. w tym kierunku i wiem czym grozila dalsza eksploatacjia tego kotła :!: :!:
Naprawa tynkow...,super.To pewnie wiecej niz wstawienie okien i drzwi,kapitalny remont wszastkich pomieszczen oprocz piwnicy,pokoju projektorowni na gorze,a nie bylo malowane na sali (nie bylo chetnych do wspinaczki :( :lol:).Po tylu latach od ostatniego malowania,wiadomo ze pewna czesc wymagala ponownego odnowienia.To chyba bylo oczywiste :?: Co do elektryki to nie pamietam,by byly z tym jakies problemy :?:

Cytat

Jeszcze w 2005 roku miały być wymienione fotele.
oni je wymienili.Moze nie z IMAX-u ale byly nowsze.
A Urzędowi Miejskiemu mozemy podziekowac ze nie bylo tam restauracji,a nawet nowej dyskoteki :!: :!: bo i to bylo w planach,nie wypalilo bo...(kazdy wie :P :lol: ).

Cytat

"Projekt na remont piwnicy" to jeszcze nie remont, nieprawdaż?...

P.S. Szkoły chętnie uczestniczyły w projekcjach filmów historycznych (m.in. Alexander, Upadek, itp.) - nie trzeba do tego "nowego Tadka". Niektóre seanse trzeba było przekładać (dzielić), bo przyszło np. o 200-tu (dwustu) uczniów za dużo...

Tak juz bingos w tej Polsce jest,ze sie robi projekty,ktore przewaznie kosztuja wiecej niz sam remont :lol:
ps.Jak tak walili do kina,to gdzie ta niska frekwencja :lol:

Kina nie ma i raczej go nie bedzie :( ,niech to ktos kupi i zrobi np.kregielnie lub cos co zatrzyma turystow w tym miescie.

Pozdrawiam

#39 Pan_Rock

• Zarejestrowani
  • 50 postów

Napisano 03 styczeń 2006 04:20

Pozwolisz Pawle, że z racji swojej pracy, to ja odpowiem na Twoje pytania.

Cytat

12 zl to jak na piski standart to i tak za wysoko
Najwyraźniej nie zdajesz sobie sprawy, że to dystrybutor ustalał praktycznie cenę biletu. Padało stwierdzenie: "dla nas 50%, ale nie mniej niż 6 zł", a czasami więcej.

Cytat

czy znasz takie slowo jak negocjacje jesli chodzi o wypozyczanie filmu
"Negocjacje" kończą się zazwyczaj półrocznym opóźnieniem w dostępie do filmu. Poczytaj, na co narzekali inni forumowicze. Każda próba negocjacji kończyła się skwitowaniem "na razie nie mam wolnej kopii..."

Cytat

ale widocznie ci co wzieli kino to ewidentnie pomylili twoj przychód z dochodem
Niezbyt to przejrzyste, a wręcz niezrozumiałe. "Ci co wzięli kino", są jego właścicielami od wielu lat.

Cytat

pytalem sie o kociol w piwnicy,a nie o wezly i podloczenie wodne
Kocioł został pocięty i złomowany. Kino podłączone jest do miejskiej sieci cieplnej.

Cytat

Naprawa tynkow...,super.To pewnie wiecej niz wstawienie okien i drzwi,kapitalny remont wszastkich pomieszczen oprocz piwnicy,pokoju projektorowni na gorze
Remont? Kapitalny? Raczysz sobie żartować - kiedy rozpoczynałem pracę w kinie, przedstawiało się ono po prostu żałośnie, a stan był opłakany. Odnoszę wrażenie, że mówimy o innych kinach... Przyjdź, zobacz dzisiejsze kino.

Cytat

nie bylo malowane na sali (nie bylo chetnych do wspinaczki )
Sala główna nie może być ot, tak sobie malowana. Całość wyłożona jest boazerią i jeśli już, to powinno użyć się impregnatów ogniochronnych, a nie lakieru czy farby.

Cytat

fotele.

oni je wymienili.Moze nie z IMAX-u ale byly nowsze
Tak. Dwa pierwsze rzędy - reszta była wyszorowana wodą z mydłem i tyle.

Cytat

A Urzędowi Miejskiemu mozemy podziekowac ze nie bylo tam restauracji,a nawet nowej dyskoteki bo i to bylo w planach,nie wypalilo bo...(kazdy wie)
Nie sądzę, aby ktoś to wiedział. Urząd Miejski nigdy nie był właścicielem kina. Nigdy. Więc swoje plany może włożyć między bajki.
Może jednak nim zostać, jeśli tylko zechce i to już niebawem.

Cytat

Jak tak walili do kina,to gdzie ta niska frekwencja
Kilka seansów w roku przy pełnej sali nie zapewnia wysokiej frekwencji. Owszem, prawdą jest, że bywały nadkomplety, ale dotyczy to kilku okazjonalnych seansów.

Jeśli będziecie czuli głód wiedzy na temat kina "Stolica" - zapytajcie. Fantazje nie zawsze bywają sprawiedliwe.

Pozdrawiam.

#40 Pawel

• Zarejestrowani
  • 275 postów

Napisano 03 styczeń 2006 13:43

a witan Pan_Rock.
Co do biletow i brania filmow.To widze ze nic sie nie zmienilo.Trzeba pomyslec i zawsze sie cos znajdzie :( np.

Cytat

A jak zarządza się 150-ma kinami w całej Polsce, to chyba można sobie niektóre wyremontować, co?

Jak zarzadza sie 150 kinami,to chyba mozna sie jakos z innymi dogadac,by np.na jeden dzien pozyczyc film :?:,tak by nikt nie wiedzial.

Cytat

Niezbyt to przejrzyste, a wręcz niezrozumiałe. "Ci co wzięli kino", są jego właścicielami od wielu lat.

Niekoniecznie,ci co wzieli kino z mojej wypowiedzi,odnosi sie do tych co je wzieli w dzierzawe :lol:

Cytat

Kino podłączone jest do miejskiej sieci cieplnej.

Super,juz sie nie trzeba wyprowadzac :P

Cytat

Kiedy rozpoczynałem pracę w kinie, przedstawiało się ono po prostu żałośnie, a stan był opłakany. Odnoszę wrażenie, że mówimy o innych kinach... Przyjdź, zobacz dzisiejsze kino.

Odnosze wrazenie,ze wiem kim jestes.Kiedy rozpoczynales prace w kinie,to byly drzwi antywlamaniowe na dole:?:
Jak nie to pozdrawiam i mam juz pomysl na twoja inwestycje:).
Jak byly,to zapraszam na gg.Postaram sie przedstawic ci obraz kina przed remontem :P
Co do sali,nie chodzilo mi o zwykle farbki,bo jest to oczywiste,ze przepisy ppoz nie pozwola pokryc takiego pomieszczenia tymi substancjami.
Co do reszty Pan-Rock,to masz pelna racje :lol:,Urzad Mijski nigdy nie byl wlascicielami(tego nie twierdzilem),a ze wzgladow ze czasami jeszcze bywam w Piszu,to nie napisze nic wiecej na temat UM ale moge ci wyjasnic na gg co to znaczy (kazdy wie).
Co do fantazji,to mysle,ze musza ja miac wszyscy dzierzawcy kin w tak malych miastach

Pozdrawiam.

#41 smieszna

• Zarejestrowani
  • 108 postów

Napisano 03 styczeń 2006 16:31

Mala
tylko jest mala roznica w tych "nockach" filmowych w PDKu a kinie
bo...
na PDKu nie placimy i filmy sa raczej juz ogladane przez wiekszosc,
a w kinie raczej bez zaplaty by sie nie obylo...

#42 Mała

• Zarejestrowani
  • 70 postów

Napisano 04 styczeń 2006 17:27

Do smieszna:
napisłam " coś w stylu nocek filmowych", dobrze powiedziane filmy sa ogladane przez wiekszosc ale napewno znależli by sie tacy, ktorzy nie mieli okazji ogladac jakis filmow; a o zapłacie nic nie wspomniałam, ale chyba nie musiałam tego pisać bo jest to normalne ze idac do kina za bilet płacimy a poza tym nawet w PDK-u za bilet trzeba zapłacic ;] No ale jesli np. byłby jakis seans filmowy mogły by byc jakies znizki, bardziej oplacalne dla widza i właścicieli kina.
POzdrawiam

#43 NoSkillNoFun

• Zarejestrowani
  • 249 postów

Napisano 04 styczeń 2006 18:25

hehe Mała twoj pomysł jest cudowny hehehe skora na normalne seanse przychodziły dwie trzy osoby a czasami nikt nie raczył sie pojawic to ile osob by przyszło na nocny maraton ??? 20 ?? o fajnie by było a teraz policz kase za wypozyczenie min. 3 filmow prad ogrzewanie itd. itp. Ale jeszcze tak dla przykładu napisze ze bilet na nocny maraton w Gdnasku kosztuje 15zł z karta noki 12 zł Ktos ma dalej ochote isc do nieistniejacego piskiego kina ???

#44 Mała

• Zarejestrowani
  • 70 postów

Napisano 04 styczeń 2006 18:55

No a jesli nocny seans kosztował by 15 zł to jest to bardziej oplacalne dla widza, lepiej obejrzec trzy filmy za 15 niz jeden ;]

#45 Pawel

• Zarejestrowani
  • 275 postów

Napisano 05 styczeń 2006 03:15

Filmy na PDKu byly pod golym niebem,z parkiem obok,mysle ze to dodawalo im pewnego uroku :( ,a w kinie nawet jak by ciac koszta i nie wlaczac ogrzewania,tylko z kocykami przyjsc to zawsze bedzie betoniak :P .

#46 smieszna

• Zarejestrowani
  • 108 postów

Napisano 06 styczeń 2006 13:55

e no nie przesadzajcie, w kinie nie bylo chyba az tak zimno????
pewnie i zdarzyli sie tacy ci i nie ogladali jakiegos filmu emitowanego na PDKu:)
w tym JA tez jakiegos tam nie ogladalam ;)
Moze i do kina przyszlo by mniej osob-tak mi sie wydaje
a ogladjac film na PDKu nie przypominam sobie zbym cosik placila (z wlasnej kieszonki)
Pawel - zgadzam sie z toba co do PDKu
naraska

#47 Mała

• Zarejestrowani
  • 70 postów

Napisano 06 styczeń 2006 14:17

Cytat

a ogladjac film na PDKu nie przypominam sobie zbym cosik placila (z wlasnej kieszonki)
naraska
Ale w zmie były nocki w środku budynku więc chyba raczej bys nie weszła be kupna biletu;]( no chyba ze masz specjalne wzgledy u pracownikow)

#48 bingos

• Zarejestrowani
  • 102 postów

Napisano 08 styczeń 2006 11:20

Był taki pomysł - raz nawet się taka mini-nocka odbyła: Kill Bill I + II, ale przyszło tylko 11 czy 12 osób (teraz już nie pamiętam).
Była szansa powstania Dyskusyjnego Klubu Filmowego (działał kiedyś taki w PDK), nie doszło do tego, bo kino zostało zamknięte...
Nie chcę polemizować z Pawlem, bo kierownik kina wyjaśnił mu wszystko w sposób jasny.
Pozdrawiam.

#49 smieszna

• Zarejestrowani
  • 108 postów

Napisano 09 styczeń 2006 11:21

mala
bo mi nie chodzilo o nocki w srodku PDKu...
fakt za tamte to bylo trzeba cosik zaplacic...
i jeszcze pmietam taki motyw ze:
kupujac bilet byl na nim napisany nr. miejsca
i przed seansem, albo po
losowano nr. miejsca i dawano male upominki :lol:
(jakies plakaty, płyty czy cosik jeszcze ;) )

#50 MK

• Zarejestrowani
  • 44 postów

Napisano 12 styczeń 2006 10:14

Powiem wam szczerze ze przydaloby sie kino w Piszu....tylko niestety realia sprawiaja ze nie ma ono sensu istnienia,bo niestety szybciej zdobedzie sie film na dvix niz bedzie premiera w naszym miescie....i kto przyjdzie??ale byloby fajnie gdyby mozna bylo gdzies pojsc wieczorkiem,bo w naszym miescie jest jakis zastoj w wydarzeniach kulturalnych....szczegolnie zima....Pozdrawiam

#51 smieszna

• Zarejestrowani
  • 108 postów

Napisano 12 styczeń 2006 15:13

dokladnie, a pozatym ludzie z tego co wiem wola wypozyczyc kasete z wypozyczalni "EURO" i obejrzec film w domowym zaciszu z bgliska sercu osoba,
lub znajomymi...
i o wiele mniej sie zaplaci...

#52 T.MAC

• Zarejestrowani
  • 9 postów

Napisano 12 styczeń 2006 18:11

Nie ma to najmniejszego sensu, chyba też cena biletów bedzie znacznie niższa.Teraz dzięki internetowi możemy pobierać filmy które do kin wejdą dopiero w przyszłości. Standardy w naszym kinie nie są nawyższej klasy a cena biletów i owszem. Za te pieniądze można np. w gdansku wybrać się do kina z prawdziwego zdarzenia tj. Multikina i ogladać filmy na najlepszym sprzęcie. ;)

#53 smieszna

• Zarejestrowani
  • 108 postów

Napisano 16 styczeń 2006 00:09

T.MAC
i z tym sie zgadzam...
potwierdzam...
i POZDRAWIAM

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych