Skocz do zawartości

Koniec pociągów z Pisza do Ełku?

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomek

• Zarejestrowani
  • 5 postów

Napisano 24 grudzień 2006 12:08

Stało się. Od 1 stycznia zawieszony zostaje ruch pociągów towarowych z Pisza do Ełku. Ze względu na śmierć techniczną linii. Polskie Linie Kolejowe z tą datą ustalą tam prędkość szlakową 0 km/h. Jakie są tego skutki - niech przykładem będzie linia Olecko - Gołdap, gdzie parę lat temu postąpiono ponownie.

źródło: http://www.plk-sa.pl...Z_2.1T_w1.2.pdf strona 31

linia 219 od km 102.600 do 156.950

Tak więc niedługo nie zobaczymy już pociągu ani na moście kolejowym, ani na pięknym nowym skrzyżowaniu na Wschodzie.

#2 NoSkillNoFun

• Zarejestrowani
  • 249 postów

Napisano 24 grudzień 2006 12:50

ale za to znak stop pozostanie ;] ale mam pytanie to az takie straszne ze zlikwidowali to połaczenie ??

#3 SM42

• Zarejestrowani
  • 2 postów

Napisano 27 grudzień 2006 08:22

Cytat

ale za to znak stop pozostanie ;] ale mam pytanie to az takie straszne ze zlikwidowali to połaczenie ??
Tak straszne bo nie będzie towarowych!
A pozatym obiło mi się o uszy ,że będą naprawiali tą linie.

#4 tomek

• Zarejestrowani
  • 5 postów

Napisano 27 grudzień 2006 15:09

Towarowe będą dojeżdżały do Pisza od strony Olsztyna. Na razie...

A co do remontu. Planowany był już w latach osiemdziesiątych. Co jakiś czas pojawiała się informacja, ze będzie a potem cisza. Ostatnie plany są z (uwaga) jesieni tego roku. Jednakże bardziej dociera do mnie fakt, że linia ta została parę lat temu wpisana na listę linii, których użytkowanie jest nieuzasadnione ekonomicznie.

#5 Paweł

• Zarejestrowani
  • 238 postów

Napisano 02 styczeń 2007 22:39

Hmm, a skąd informacja, że ruch towarowy miał zostać wstrzymany z dniem 1 stycznia 2007 r.?

Jeśli już miałoby do tego dojść, a faktycznie były takie założenia (przykład niech stanowią rozpiski o dyżurnych ruchu zakładające kursowanie pociągu zdawczego, dojeżdżającego do Pisza przez Szczytno), to stałoby się to raczej z początkiem nowego rozkładu, tj. 10.12.2006.

Załącznik ze strony PKP PLK, nie tylko w przypadku interesującej nas linii 219 (gdzie na odcinku Pisz - Ełk prędkość szlakowa wynosi 0 km/h), nie pokrywa się z rzeczywistością. Pociągi zdawcze Ełk - Pisz - Ełk na początku RJ 2006/2007 hulały w najlepsze:
http://www.zdjecia.r...?image_id=10414

Cytat

ale mam pytanie to az takie straszne ze zlikwidowali to połaczenie ??
Przewozy towarowe są podstawą bytu wielu linii kolejowych, szczególnie tych, gdzie pociągi pasażerskie nie jeżdżą. Zawieszenie ruchu towarowego, kolejne odłożenie remontu może równać się zainteresowaniu metalowymi elementami przez złomiarzy. A teraz, póki coś jeszcze jeździ to nikt raczej nie pokusi się o kradzież szyn, śrub i innych elementów infrastruktury.

Cytat

Jednakże bardziej dociera do mnie fakt, że linia ta została parę lat temu wpisana na listę linii, których użytkowanie jest nieuzasadnione ekonomicznie.
Linia 219 na odcinku Ełk - Pisz ( - Szeroki Bór) znajduje się na pewno na liście linii o znaczeniu państwowym.

pozdrawiam!

#6 brzoza

• Zarejestrowani
  • 71 postów

Napisano 06 styczeń 2007 20:26

a moze zamiast remontowac trase Pisz- Ełk warto by zainteresowac sie modernizacja trasy Pisz - Olsztyn... 35 minut do Rucianego - Nidy to nie jest zachwycajacy wynik...

#7 SM42

• Zarejestrowani
  • 2 postów

Napisano 03 marzec 2007 08:40

Jednak mamy zapewnienie od ministra o remoncie lini Sczytno Ełk Patrz: http://www.piszanin.pl/n984.html

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych