Skocz do zawartości

Kolej w Piszu

• Nie możesz odpowiedzieć
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 slayerender

• Zarejestrowani
  • 12 postów

Napisano 28 styczeń 2007 09:55

Proszę Pana Burmistrza bardzo proszę o skomentowanie faktu, ŻE SIE ZAPOWIADA NA BRAK KOLEI???

#2 tomek

• Zarejestrowani
  • 5 postów

Napisano 28 styczeń 2007 12:40

Również przyłączam się do pytania: Co miasto zamierza zrobić w związku z zawieszeniem kolejowego ruchu pasażerskiego i groźbą zawieszenia kolejowego ruchu towarowego do Pisza

#3 Andrzej Z

• Zarejestrowani
  • 32 postów

Napisano 29 styczeń 2007 08:35

Kolej
Jestem gotów do współpracy z przedstawicielami władzy lokalnej w sprawie kolei.
Tak jak wspomniwłem w innym miejscu od kilkunastu lat brałem czynny udział w rozmowach negocjacjach spotkaniach dotyczących kolei z perzedstawicielami kolei, władz samorządowych lokalnych i wojewódzkich. Uważam ,że posiadam pewną wiedzę w tym temacie i doświadczenie.

Andrzej Zuzga
Przez życie trzeba iść z glową podniesioną do góry i nie dać sie podeptać.

#4 CM

• Zarejestrowani
  • 133 postów

Napisano 30 styczeń 2007 20:53

To miło że są w Piszu ludzie, których ten temat poruszył i chcieliby pomóc. Jest taka nikła szansa i światełko majaczące na odległym semforze. Ale to już nie sprawa PKP i nie "opiekuńczego" Olsztyna...

Z racji oczywistego faktu że rok 2006 w odrodzonej IV RP:

Cytat

"To był dobry rok dla Polski. Rok szybkiego wzrostu gospodarczego, rok znacznego spadku bezrobocia, rok znacznego wzrostu inwestycji, zarówno tych krajowych, jak i tych zagranicznych. [...] To był w końcu rok, z którego ponad 50 procent Polaków jest zadowolonych – po raz pierwszy od wielu lat. W roku 2006 realizowaliśmy też stanowczą politykę [...] dążenia do tego, żeby Polska zajęła należne jej miejsce w Europie, a szczególnie w Unii Europejskiej i na całym świecie. [...] jesteśmy jeszcze bardziej dumni z naszej Ojczyzny – Polski"...

to poważnie się obawiam (kiedyś zrobiłem taką proroczą mapę), że kolejnego "dobrego roku" nie doczekają następne linie kolejowe Warmii i Mazur. Do planowego "wycięcia" pozostało jeszcze tylko kilka: Czerwonka-Orzysz-Ełk, Olsztyn-Gutkowo-Braniewo, Olsztyn-Nidzica-Działdowo (zelektryfikowana!) i niedawno przywrócona Ełk-Olecko. Potem jeszcze tylko likwidacja przewozów pasażerskich na pozostałych liniach i gotowe.

Nie łudźcie się Panowie. Stan techniczny linii nie ma żadnego znaczenia dla PKP - jutro pada także inna mazurska linia Brodnica-Działdowo, gdzie jest wciąż dobry stan nawierzchni umożliwiający jazdę z V=60 km/h. Przewozy pasażerskie także są spore (masa ludzi jeździ do jedynej w okolicy uczelni). Nikogo to nie obchodzi - samorządy sąsiednich województw mają gdzieś jakieś zad...a.

Jedyny pomysł na ratowanie linii kolejowej do Pisza, to skuteczne działania prawno-inwestycyjne. Nie ma się co oglądać na PKP i dofinansowywanie przewozów przez UW. Zdechnie to wcześniej czy później. Proponuję od razu skontaktować się z jednym z poważnych stowarzyszeń kolejowych (polskich lub zagranicznych-niemieckich). W ustawie o restrukturyzacji kolei jest taki zapis, który umożliwia bezpłatne przejęcie całej linii przez lokalny samorząd, pod jednym warunkiem - utrzymania przewozów kolejowych. Zakup używanego autobusu szynowego nie jest jakimś olbrzymim wydatkiem, przewoźnik też by się znalazł.
Nawet przy obecnym stanie torów (V=20 km/h) oznaczałoby to znacznie zwiększenie częstotliwości przejazdów do Ełku lub do Szczytna. Trzeba się zdecydować na jeden kierunek - lokalpatriotycznie optowałbym za odcinkiem Ruciane-Pisz-Ełk (zarówno turystyka jak i ruch towarowy), ale racjonalniejszy wydaje się kierunek na Szczytno . Pozostałoby tylko dobrze skomunikować połącznie z pociągami PKP (w dalszych kierunkach).

Procedura wygląda tak - samorząd powiatu (w tym przypadku muszą się dogadać dwa powiaty (Pisz i Ełk, lub Pisz i Szczytno) przejmuje linię i oddaje w użytkowanie przewoźnikowi prywatnemu (miasto raczej inwestować nie będzie). Są już tacy przewoźnicy, w nieodległej przyszłości będą mogli jeździć także po liniach PKP (czyli bez łaski i dokąd chcą). Część kosztów remontu linii można pokryć z infrastrukturalnych środków UE, z pewnością udziałem w utrzymaniu linii będzie zainteresowana piska "Sklejka" (już robili kosztorysy napraw). To jest także pomysł na współfinasowanie taboru - wspólne ze "Sklejką" (ruch pasażersko-towarowy). Są jeszcze inni zaintersowani utrzymaniem ruchu - Wojsko Polskie (stąd linia o znaczeniu państwowym) i Lasy Państwowe. Od nich też można wydębić parę groszy (parę linii tak ocalono). To dużo jak na lokalne warunki.

Na początek byłaby możliwość utrzymania przewozów pasażerskich przynajamniej w sezonie letnim (np. pociągi turystyczne). Wiem, że do władz Węgorzewa zgłaszało się w identycznej sprawie niemieckie stowarzyszenie, ale ostatecznie przywróceniem ruchu zajęło się polskie SHK. To podobny przykład, choć kulejący nieco ze względu na kiepską współpracę z samorządem Węgorzewa. Poczytajcie sami o historii działań SHK w Węgorzewie: http://shk.prv.pl/akt.html Takie decyzje trzeba podejmować szybko i konkretnie. Pisz ma szansę.
Na początku lat 90 uratowano np. boczną linię do Lubawy - przejmując ją od PKP (już dawno by nie istniała). Korzystają z tego lubawskie fabryki mebli - gigant przemysłowy w mazurskiej skali.
Kolejnym samorządem przymierzającym się do odbudowy zamkniętej i zniszczonej linii jest Gołdap. Tam mają znacznie gorzej - PKP od dawna nie dopuszcza już do ruchu (nawet turystycznego) i tory trzeba będzie kłaść na nowo!

Nie ma na co czekać...

#5 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 31 styczeń 2007 12:07

witam... a ja chcialbym spytac wladze jakim to sposobem juz na dniach ma niebyc koleji i wiadomosc o tym dotarla do wladz z ulicznych protek.za co te wszystkie diety i wyplaty w tysiacach? nie zaglosowalbym na nikogo, jeden lepszy od drugiego.kto wycenil na 55 mln jak sklejka wycenila na 10mln.w czyja kieszen to idzie?najlepiej zamknac linie wtedy sama sie naprawi tak jak zaklad w rucianem.powinniscie sie wstydzic opowiadajac o pieniadzach EU ktöre czekaja na tyle projektöw z Waszej strony .co z tych projektöw jak nie umiecie utrzymac tego co macie a chcecie budowac wiecej!!!!!!! szkoda mi tylko osob ktöre potrzebuja tych linji bo mi to wisi i tak nim nigdy nie jezdzilem i nie jezdze .szlak czlowieka trafia jak czyta to siedzac po za krajem i oglada to na zywe oczy gdy pragnie w chwilach wolnych przyjechac w swoje strony.
to ludzie ktörzy wyjechali do innych krajöw musza sie za to glupote wstydzic,gdzie w krajach zachodnich cos ktos likwidowal? zalosne jest nawet o tym pisac.szkoda ze krzesla za biörkami nie spruchnialy bo moze praca na stojaco byla by lepsza.

#6 tomek

• Zarejestrowani
  • 5 postów

Napisano 31 styczeń 2007 22:20

Jako, ze nikt z władz nie kwapi się z odpowiedzią zacytuję Radio Olsztyn:

"... Delegacja piskich samorządowców, która przed południem rozmawiała z zarządem województwa, nic nie wywalczyła.... "

Ale jest nadzieja

"...Samorządowcy przekonywali, że kolejowe połączenie ze stolicą regionu jest kluczowym dla powiatu. Zapowiedzieli, że o przyszłości kolei na trasie Olsztyn- Szczytno- Pisz będą rozmawiać z ministrem transportu...."

całość tu: http://www.ro.com.pl...47a9da116dcd753

#7 CM

• Zarejestrowani
  • 133 postów

Napisano 01 luty 2007 10:09

Wszystko to będą działania krókoterminowe. Jeśli nawet się uda załatwić jakiś "alibi-zug", to i tak przy najbliższej redukcji linia znowu padnie (identycznie było z odcinkiem Brodnica-Działdowo).
Jedyną szansą na trwałe połączenie i utrzymanie kolei jest albo porządna naprawa (Vmax do 60 km/h), albo przejęcie linii od zdychającej grupy PKP. Na remont PKP nie ma i nie będzie miała pieniędzy - dla PLK są dużo ważniejsze odcinki do utrzymania.
Drugie rozwiąznie daje więcej możliwości. Kolej mogłaby się stać "przyjazna" ludziom. Pociągi powiatowe mogłyby wreszcie kursować w rozsądnych godzinach - tzn. wcześnie rano (do szkół, pracy, sklepów, targ) i po południu (powroty do domów). W samym Piszu warto by było całkowicie zmienić układ przystanków - dołożyć przystanek gdzieś blisko centrum (Pisz UM/ZSZ lub Pisz Zamek), wozić ludzi prosto do "Sklejki" (Pisz Sklejka - gdyby zechciała partycypowaćw utrzymaniu linii), a także koniecznie koło Osiedla Wschód (Pisz Wschód 1 - 2), może i nawet Snopki. Koszt budowy nie byłby większy niż koszt przystanku autobusowego. Ze zdychającym molochem PKP to nie będzie możliwe!

... cisza

PS. Delegacja... przypomina mi to czasy PRL (nomen-omen). Tylko skąd teraz wziąć wędzone węgorze dla ministra? Może trochę dziczyzny LP podeślą?

#8 tomek

• Zarejestrowani
  • 5 postów

Napisano 02 luty 2007 14:52

Miały być "Rozmowy z Władzą". Gdzie jest Władza?????

#9 Andrzej Z

• Zarejestrowani
  • 32 postów

Napisano 03 luty 2007 02:44

tomek
Zostaw władzę w spokoju na razie cieszą się ze zdobytej władzy! przyjdzie czas będą i rozmowy albo i nie ?

#10 Stuart

• Zarejestrowani
  • 355 postów

Napisano 07 luty 2007 23:24

smieszne to jest.a jaka tam wladza ,niedawno pilki pompowal a dzis mu pociag z podwurka ukradli.szkoda gadac ,nastepnym razem po prostu nie glosowac .

#11 KathrinVonHexe

• Zarejestrowani
  • 108 postów

Napisano 26 luty 2007 18:54

stuart nie przesadzajmy, głosować trzeba, bo w przeciwnym razie mocher opanowałby całą Polskę. (a może tak już się stało?)

uważam,że likwidacja pociągów pkp będzie największym problemem dla studentów, dla których była ona niejednokrotnie głównym środkiem transpotu do domu. o studentach właśnie powinna pomyśleć władza, ale nie tylko o nich. ktoś wspomniał o młodzieży uczącej się w szkołach i pociągach o dogodnych dla nich godzinach. fajnie by było ale czy jest aż tylu chętnych do jeżdżenia pkp żeby kursy te były opłacalne.

niech ktoś się w końcu tym zajmie. zrobi potrzebne statystyki, napisze petycję. nie chce mi się wierzyć,że to już koniec piskiego pkp. nie można się tak łatwo poddawać droga władzo.

#12 Jarzyk

• Zarejestrowani
  • 26 postów

Napisano 30 marzec 2007 15:16

Jak te wszystkie plany remontów linii do Ełku i Szczytna mają sie do tego co chcą robić w naszym województwie PLK możecie poczytać tu:

http://www.pkpp.ostb...sztyn-1576.html

Chyba że te "nasze remonty" są poza planami. Ktoś coś wie na ten temat?

#13 Andrzej Z

• Zarejestrowani
  • 32 postów

Napisano 30 marzec 2007 23:55

PLK - przygotowały taki plan inwestycji finansowanych z funduszy szczebla centralnego. Tu podana jest data 2020 r ale ten plan obejmuje okres aż do 2035 r. W posiadaniu tego projektu planu jestem już od kilku lat może siedmiu. Proszę więc sobie wyobrazić z jakim wyprzedzeniem dokonuje się zamierzeń kiedy następuje ogłoszenie a kiedy realizacja. Może kiedyś w przyszłości podam więcej szczegółów dotyczących tylko naszego województwa.
Remont linii o której jest tam mowa ma na celu modernizację do tego stopnia by po remoncie utrzymać prędkość 160 km/h. obecnie miejscami prędkość ta wynosi do 120 km/h.
Remonty na odcinku Ełk Szczytno będą prowadzone przez ZLK Olsztyn i nie są ujęte w tym planie.
Pozdrawiam.

#14 fromek

• Zarejestrowani
  • 40 postów

Napisano 01 styczeń 2008 20:20

jest pociag ale o jakiej godzinie ale to by jeszcze przeszlo tylko przesiadki w Szczytnie czkac na drugi 1,5 h ? ;/ to po co wogole oni zrobili hahaha zal

#15 NoSkillNoFun

• Zarejestrowani
  • 249 postów

Napisano 01 styczeń 2008 20:59

Ehhh szczerze to chyba kogoś poje..... i to jedyne w miare kulturalne określenie jakie przychodzi mi na myśl. Czas podróży 5:31 ??!! Tylko szaleniec jechał by do Olsztyna pociągiem. Poprostu nie mieści mi się to w głowie kto wpadł na taki pomysł i kto ustalił takie godziny połączeń. Przesiadke w Szczytnie można jeszcze jakoś przeżyć ale czas oczekiwania na następny pociąg powinien być nie dłuższy niż 20-25 minut a nie 3 godziny !! Mam wielką nadzieję, że zmieni się to w najbliższym czasie bo w przeciwnym razie cały ten szum i rozmowy z PKP były poprostu stratą czasu i energii.

#16 Andrzej Z

• Zarejestrowani
  • 32 postów

Napisano 01 styczeń 2008 23:14

NoSkillNoFun Zastanawiam się skąd wziąłeś taki czas jazdy tak wiem z elektronicznego rozkładu jazdy. Pisałem w innym miejscu Piszanina i powtarzam- według służbowego rozkładu jazdy, który obowiązuje na PKP czasy jazdy pociągów z i do Olsztyna nie wynoszą tyle jak podajesz tylko 2.28 do Olsztyna i 2.38 z Olsztyna.

#17 NoSkillNoFun

• Zarejestrowani
  • 249 postów

Napisano 02 styczeń 2008 10:28

Panie Andrzeju z całym szacunkiem ale co z przesiadką w Szczytnie ?? Przecież na dzień dzisiejszy (jak podaje elektroniczny rozkład jazdy bo do innego nie mam dostepu ) nie ma bezpośredniegopołączenia Pisz-Olsztyn a domyślam się, że to głównie o to toczyła się wojna.

#18 NoSkillNoFun

• Zarejestrowani
  • 249 postów

Napisano 02 styczeń 2008 12:13

Juz przeczytalem na stronie głownej info o przesiadce 1 minutowej, wprowadził mnie w bład elektroniczny rozkład takze przepraszam za zamieszanie ;]

#19 jr.b

• Zarejestrowani
  • 78 postów

Napisano 02 styczeń 2008 15:47

to jak jest z tym pociągiem naprawde?? pogubiłem się już, jest ta przesiadka w Szczytnie czy też nie??

#20 fromek

• Zarejestrowani
  • 40 postów

Napisano 07 styczeń 2008 08:15

wszystko jest dobrze przesiadka w Szczytnie to jakas minuta !

#21 Jarzyk

• Zarejestrowani
  • 26 postów

Napisano 09 styczeń 2008 00:02

Nie ma przesiadki w Szczytnie. Elektroniczny rozkład jazdy podaje, że jest przesiadka, ale to błąd. W Szczytnie pociąg zmienia tylko swój numer, ale skład jedzie dalej ten sam.

PKP PR zastosowały wybieg ze zmianą numeru pociągu ze względu na mniejszy w takim przypadku koszt dostępu do linii kolejowej. A rozkład głupieje i pokazuje dziwne rzeczy.

#22 Damned

• Zarejestrowani
  • 537 postów

Napisano 14 luty 2008 09:17

Cały rozkład z sieci jest niewart uwagi.
Nie ma przesiadki, a godziny są zupełnie inne.

Pozdrawiam

#23 mati_pisz

• Zarejestrowani
  • 6 postów

Napisano 03 marzec 2008 17:19

Może ktoś mnie poinformować, gdzie mogę kupić bilety na pociąg do Olsztyna?

#24 fromek

• Zarejestrowani
  • 40 postów

Napisano 03 marzec 2008 18:46

w pociagu

#25 mati_pisz

• Zarejestrowani
  • 6 postów

Napisano 04 marzec 2008 13:43

hmm a gdzieś indziej nie da rady? bo chcialbym kupic troche wczesniej kupic

sorka za bledy ale pisze z Macintosha

#26 Jarzyk

• Zarejestrowani
  • 26 postów

Napisano 07 marzec 2008 23:14

Najbliższa kasa to chyba jest w Orzyszu. A jak nie, to Mrągowo i Grajewo - po 50 km. Albo poproś kogoś znajomego, żeby Ci kupił w jakimś większym mieście. Wiele osób uczy się/pracuje poza Piszem, a na weekendy zjeżdżają do domów.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych