Skocz do zawartości

Z wielkiego miasta na wiochę

58 odpowiedzi w tym temacie

#1 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 20 styczeń 2004 13:02

Wielu młodych ludzi pragnie wyrwać się z Pisza do większego miasta z nadzieją na zawodową karierę. Okazją do tego są studia. Wiadomo, że studenckie życie to jest coś fajnego. Ale ten okres się kończy i z dyplomem w ręku zadajemy sobie pytanie "co dalej?". Wiadomo jak jest na rynku pracy i jak się żyje w wielkomiejskiej dżungli. Część absolwentów wraca na "wiochę" i próbuje sił w lokalnym otoczeniu. Zapraszam do przeczytania artykułu Chłopaki z dyplomami wracają na wiochę i podzielenia się swoimi uwagami na ten temat.

#2 Święta

• Zarejestrowani
  • 24 postów

Napisano 28 styczeń 2004 23:23

To prawda,ze duzo ludzi uwaza,ze jak sie wyrwie do wiekszego miasta,to bedzie im latwiej. Czesto okazuje sie,ze nie daja sobie rady , sa zagubieni i moze dlatego tez wracaja...
Wedlug mnie poniekad ma znaczenie czy jestes z "wioski" czy z "miasta". Jezeli masz znajomosci to i praca sie znajdzie :/

#3 DRIVER

• Zarejestrowani
  • 499 postów

Napisano 30 styczeń 2004 19:18

albo trzeba umiec sie dobrze zakrecic i byc operatywnym

#4 txd

• Zarejestrowani
  • 131 postów

Napisano 30 styczeń 2004 19:33

jesli ktos jest operatywny i nie boi sie trudnych wyzwan napewno osiagnie sukces :D i nie zostanie na "wiosce" =)

#5 DRIVER

• Zarejestrowani
  • 499 postów

Napisano 31 styczeń 2004 18:04

albo zostanie na wiosce i tu osiagnie jakis sukces

#6 txd

• Zarejestrowani
  • 131 postów

Napisano 31 styczeń 2004 20:19

hmmm... na wiosce sukces :D mozliwe ale jest go trudniej osiagnac... :D

#7 szysza

• Zarejestrowani
  • 501 postów

Napisano 31 styczeń 2004 23:56

Wiochy wcale nie sa takie zle...W danym momencie mysle,ze kiedy skoncze studia to jedyne miasto do jakiego powroce bedzie Pisz...Tak jest w tym momencie.Pytacie sie dlaczego?Otoz zycie w wiekszym miescie wcale nie jest takie piekne jakby moglo sie wydawac.Wciaz narastajaca agresja w wiekszych miastach ( w mniejszych oczywiscie tez ale w znacznie mniejszym stopniu) do tego stopnia,ze w wiekszych miastach na codzien widze jak ludzie sa tacy bezimienni.Wszedzie sie spiesza i nie maja czasu na relaks...tzw wyscig szczurow.... Jezeli chodzi o prace to w wiekszym miescie jest na pewno o nia lepiej,ale mysle,ze jezeli ktos sie dobrze czuje w swoim rodzinnym miescie to mimo wszystko bedzie staral sie za wszelka cene znalezc cos do roboty.. Jest jedno bardzo znane powiedzenie "Dla chcacego nic trudnego".Ja sie do niego stosuje..Ale trzeba chciec... Nie zawsze wszytko samo przychodzi....
Jezeli chodzi o znajomosci to jest juz inna sprawa i inna bajka...Wszystko podane na tacy...

#8 txd

• Zarejestrowani
  • 131 postów

Napisano 01 luty 2004 09:49

wielu warszawiakow kocha pisz i marzy o tym zeby w nim zamieszkac lecz nie chca rzucic dobrze platnej pracy w wa-wie wiec przyjezdzja tu nieraz na cale wakacje... my jako mieszkancy pisza nie widzimy niestety jego piekna...

#9 DRIVER

• Zarejestrowani
  • 499 postów

Napisano 01 luty 2004 11:36

ja sie z tym zgadzam. moim znajomym z warszawy bardzo sie podoba w piszu a ja tam nie widze tu nic ciekawego

#10 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 01 luty 2004 12:32

Część ludzi z większych miast ma już dosyć wielkomiejskiego zgiełku i szuka spokoju poza nim. Pewnie dlatego czują się w Piszu dobrze. Wielu ludzi z Pisza nie docenia tego mało-miasteczkowego spokoju i jego okolic.
Ale jak to się mówi "Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma". Ja mieszkam w Gdańsku i bardzo mnie ciągnie do Pisza, chciałbym kiedyś tu wrócić.

#11 weedmasta

• Zarejestrowani
  • 459 postów

Napisano 01 luty 2004 17:08

:twisted: 8) Sądze, że "wiocha" jest dobrym miejscem na prowadzenie jakiegoś biznesu!! Trzeba pamiętać o tym, że musimy zająć sie takim "fachem" , którego brakuje w Piszu. Nie jest to uniwersalna recepta ale ............
....ale trzeba mieć głowe na karku i zakręcić sie.

#12 prymas

• Zarejestrowani
  • 121 postów

Napisano 01 luty 2004 17:45

Ja jestem w grupie, ktorej podoba sie Pisz i cenia jego spokojna atmosfera.Choc prawie nigdy sie nie nudze, ciagnie mnie jednak do wielkiego miasta, do tej predkosci.A kiedy zmeczy mnie wielkomiastowy klimat z przyjemnoscia bede wracal na Mazury, poplywam na jeziorku i sobie odpoczne.

#13 DRIVER

• Zarejestrowani
  • 499 postów

Napisano 02 luty 2004 19:21

mnie tez ciagnie do wielkiego miasta, bo w piszu jest za spokojnie i w ogole lipa jakas. wieczorem nie ma za bardzo gdzie isc bo wszystko juz mi sie znudzilo. polatalby troche po wielkim miescie

#14 chritom

• Zarejestrowani
  • 59 postów

Napisano 03 luty 2004 10:09

Ja tak obserwuję i widzę, że co do możliwości pracy, to sporo się zmieniło w ciągu tych ostatnich 10 lat. Kiedyś faktycznie standardem było, że jak ktoś jedzie do większego miasta to bez problemu znajdzie tam pracę i będzię zbijał kokosy.Ale teraz się to już skończyło, bo swego czasu szukałem pracy i to intensywnie w Gdańsku i szybko pozbyłem się złudzeń, że mógłbym trafić tam na coś lepszego niż przy linii produkcyjnej za 800 zł, a wiem że nie byłem wyjątkiem. Po prostu ostatnimi czasy bardzo dużo ludzi skończyło studia, jeszcze więcej jest w drodze i podaż na rynku pracy jest tak wielka, że pracodawcy biorą samych asów i to jeszcze po znajomości (tzn. najpierw trzeba być znajomym, a przy okazji asem ). Dlatego też jestem zdania, że równie dobrze można szukać pracy albo otwierać własnym biznes w małym mieście, gdzie plusem jest to, iż z reguły jest mniejsza konkurencja, jak i w dużym.

#15 JmJ

• Zarejestrowani
  • 99 postów

Napisano 03 luty 2004 12:44

A ja tam p.....ja się nie odzywam:D
Jak ktoś słuchał plik mp3 pt: Rozmowa Czesia z Grajewa to wie o co chodzi jakby:D
Pisz Rulez i tak ma być!!!

#16 art

• Zarejestrowani
  • 43 postów

Napisano 07 luty 2004 12:23

Ja lubie Pisz ale niestety jak tak sobie mysle to wolałbym wyjechać z Pisza i wracać tu tylko na wakacje, fajnie by było kupić se tu działeczkę, bo kariery w Piszu to raczej zrobić się nie da

#17 weedmasta

• Zarejestrowani
  • 459 postów

Napisano 07 luty 2004 13:36

:| :twisted: Posłuchajcie jest tak:
----> Jeżeli sam nie pomożesz sobie to nikt tobie nie pomoże!
Duże czy małe miasto to jest " Scheise egal". Jeżeli dobrze się zakręcisz to znajdziesz prace. A nasza "wiocha" jest piękna (bo nasza). Sądze, że wyjade z tąd ale wruce. Chciałbym umrzeć na tej ziemi, na której po raz pierwszy złapałem powietrze w płuca i pierwsze stawiałem kroki. Sentymentalne to jest, ale...............
Jestem połączony więzami z tym terenem. NATURĄ I DUCHEM>

#18 Ziompomka

• Zarejestrowani
  • 420 postów

Napisano 09 wrzesień 2004 19:25

Czy na wiosce, czy w miescie absolwenci (nie tylko po studiach) sa wykorzystywani w pracy, Pierwsze, co robi wiekszosc, to idzie do urzedu pracy...A tam jedyna oferta jaka dysponuje urzad, to staz :| a wiadomo jak jest na stazach. Mlodzi sa wykorzystywani jak najwiecej. Nie to, ze pracodawca nie ponosi zadnych kosztow, to jeszcze ptrzymuje zwrot kosztow utrzymania stazysty...Hmmm... W wiekszych miastach napewno jest wiekszy rynek pracy niz, jak to nzwaliscie "na wiosce". :]

#19 Ana-r

• Zarejestrowani
  • 192 postów

Napisano 13 październik 2004 16:34

A ja bym kiedys chciala miec maly domek w jakiejs malej wiosce!:P :mrgreen:
A czemuz by nie!

#20 Ziompomka

• Zarejestrowani
  • 420 postów

Napisano 13 październik 2004 16:51

Na stale czy w celach rekreacyjnych ??

#21 perfumka

• Zarejestrowani
  • 73 postów

Napisano 13 październik 2004 20:02

wielkie miasto--> owszem ale TYLKO na weekend

#22 Roxi

• Zarejestrowani
  • 946 postów

Napisano 13 październik 2004 23:21

Nie wyobrażam sobie życia w innym wielkim mieście ... czułabym się taka malutka i przytłoczona !! Ciągły hałas,wielki ruch,korki,same nieznajome mordy - to nie dla mnie !! Ale niestety los tak chce,że będę studiować w mieście,które chyba dobije mnie do reszty - Gdańsk :cry: lub Poznań ...

#23 demolka

• Zarejestrowani
  • 164 postów

Napisano 14 październik 2004 08:23

Roxana do wielkiego miasta idzie sie przyzwyczaic, a z Twoja osobowoscia szybciutko nieznajome mordy stana sie znajomymi, no i jeszcze jak Piszesz Gdansk czy Poznan...jak dla mnie miodzio :P
a ja jak juz bede miala full kasy to sobie kupie chatke na zadu... jakich malo i do duzego miasta bede tylko smigala do roboty i na imprezki (jest kasa jest fura jest wacha SA TAXOWKI)

#24 joyka

• Zarejestrowani
  • 34 postów

Napisano 14 październik 2004 09:48

mi sie tam podoba Ostrołęka komu sie nie podoba gdzie mieszka to na pewno spodoba mu sie w Ostrołęce :P

#25 Roxi

• Zarejestrowani
  • 946 postów

Napisano 14 październik 2004 10:29

Hmmm Demolka skoro tak mówisz to tak musi być !! :mrgreen:

#26 ANKA

• Zarejestrowani
  • 222 postów

Napisano 14 październik 2004 15:51

a ja swoje życie chciałabym przeżyć tak aby było mi dobrze :P nie ważne gdzie ważne z kim i ważne jak :lol: ale wole mała nowoczesną wieś niż misto duże i smierdzące

#27 DRIVER

• Zarejestrowani
  • 499 postów

Napisano 14 październik 2004 17:00

w ostrolece smierdzi celuloza szczegolnie w lato :!: az sie rzygac chce :|

#28 demolka

• Zarejestrowani
  • 164 postów

Napisano 14 październik 2004 17:50

wez nie mow bo za kazdym razem jak do was jade to musze to znosic...a fuj...

#29 Oleś

• Zarejestrowani
  • 174 postów

Napisano 14 październik 2004 18:17

ostroleka tam naprawde smierdzi hheheeheheh :mrgreen: :mrgreen:

#30 Ziompomka

• Zarejestrowani
  • 420 postów

Napisano 14 październik 2004 18:34

W Piszu tez..tylko czyms innym :P

...a wracajac do tematu, tez bym chciala miec malutki domek gdzies z dala od wielkiego miasta (pomarzyc zawsze mozna ) :lol:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych