Skocz do zawartości

Szczury hodowlane - ma ktoś w Piszu?

• Nie możesz odpowiedzieć
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 destro

• Zarejestrowani
  • 12 postów

Napisano 13 sierpień 2007 23:14

Jeżeli ktoś ma szczurki hodowlane w domu to prosiłbym o kontakt. ;) Pozdrawiam.

#2 NoSkillNoFun

• Zarejestrowani
  • 249 postów

Napisano 14 sierpień 2007 18:10

ja mam szczura ;]

#3 Ulex

• Zarejestrowani
  • 49 postów

Napisano 15 sierpień 2007 08:50

jo mam dwa zapchlone.

#4 Supin 4MA

• Zarejestrowani
  • 49 postów

Napisano 15 sierpień 2007 20:23

a po co ci te szczury?

#5 Kierowca Derbi

• Zarejestrowani
  • 301 postów

Napisano 16 sierpień 2007 02:40

kolega ma hmm aż strach obok niego przechodzić ( szczura ) supin widzisz ty wolał byś chomika lub rybki a ktoś woli szczura

#6 Ulex

• Zarejestrowani
  • 49 postów

Napisano 16 sierpień 2007 13:38

Cytat

kolega ma hmm aż strach obok niego przechodzić ( szczura ) supin widzisz ty wolał byś chomika lub rybki a ktoś woli szczura

moglbys to napisac jeszcze raz? uzywajac wyobrazni, pomalu i powoli..

#7 NoSkillNoFun

• Zarejestrowani
  • 249 postów

Napisano 16 sierpień 2007 15:06

No dobra destro załozyłes temat i co dalej ?? masz jakies pytania odnosnie hodowli czy moze zastanawiasz sie czy kupic ??

#8 Martinez

• Zarejestrowani
  • 55 postów

Napisano 16 sierpień 2007 15:17

Ja miałem szczura.... był fajny ale nie wiem czemu strasznie zdziczal nawet nie bylo go mozna dotknac bo gryzł strasznie :/ Ehh... Ale takto byl spoko moze musialem go jakos oswoic albo cos nie wiem ale zdech mi :( dostal jakiejs wysypki

#9 destro

• Zarejestrowani
  • 12 postów

Napisano 16 sierpień 2007 15:43

ja mam jednego i zastanawiam sie nad drugim, tylko wolalbym wziac mlodego z hodowli domowej niz z zoologicznego gdzie biora wszystkie z hurtowni, przeznaczone na zarcie dla wężów. Szczury boja sie ludzi traktując ich jako rekę ktora wstawia im zarcie do klatki. Czesto sa chore ze swierzbem pchlami czy innymi chorobami. nie oddzielaja samiczek od samcow i przewaznie mozna kupic szczury ciezarne.
Ja mam samca i poszukuje przyjaciela dla niego (rowniez samca, bo laczy sie jedynie osobniki tej samej plci). Sa to zwierzeta stadne i musza miec towarzysza do nocnych zabaw. Wiec jezeli ktos ma mlode to niech pisze w tym temacie.

#10 Martinez

• Zarejestrowani
  • 55 postów

Napisano 16 sierpień 2007 16:51

no prosze to pewnie dlatego moj byl taki dziki i jak reke się wkladalo to gryzl bo myslal ze to jedzenie Ehh.... Szkoda :( Bo fajny byl :D

#11 Ulex

• Zarejestrowani
  • 49 postów

Napisano 16 sierpień 2007 17:30

wiesz dlaczego cie gryzl.. bo jak byl jeszcze malym kudlatym szczurkiem to musiales mu codziennie dawac do pyszczka.. a jak podrusl to twoja reka kojazyla mu sie z twoja fujara, dlatego chcial ci ja upierdoooooolic.. poczytaj se o tym!

#12 Czarna

• Zarejestrowani
  • 14 postów

Napisano 16 sierpień 2007 18:43

Martinez namawiam do zakupu szczurka . Mi też sie wydawało , ze moj szczurek jest dziki ,a gdy poświęcilam mu troche czasu to teraz mnie codziennie zaskakuje (np. siedzi pare minut na ramieniu) . Poczytaj sobie www.forum.szczury.org ;)

ps. Adam dzięki za pomoc :*

#13 destro

• Zarejestrowani
  • 12 postów

Napisano 18 sierpień 2007 10:01

a wiec mamy już drugiego szczurka ;) jest maly i sympatyczny, juz od pierwszych chwil po kupieniu oswajalem go i teraz siedzi mi na kolanach podczas pisania tego posta.
chcialem napisac kilka slow na temat sklepow zoologicznych w Piszu:
1. Skalar (ul. Okopowa) - sklep istnieje miesiąc a może dwa. Mają tam żywe szczurki. Gdy byłem z dziewczyną sprawdzić czy są jakieś nowe udało nam się porozmawiać ze sprzedawczynią. Dowiedzieliśmy się, że samiczka jest samcem (!) i na informacje o tym ze szukamy przyjaciela dla naszego samca usłyszeliśmy, że musimy mu kupić samiczke :/ Niestety okazuje się, że mamy większą wiedzę od ludzi, którzy sprzedają to o czym nie mają pojęcia! Po pierwsze bardzo łatwo rozpoznać samca od samiczki (nas chcieli oszukać, albo sami nie wiedzieli jak to sprawdzić) a po drugie łączy się osobniki tej samej płci. Samca z samcem, samiczke z samiczką albo wykastrowanego samca z samiczką ;) W innym wypadku dziewczynka by była cały czas zapładniana i co miesiąc by rodziła młode (ciekawe co własciciel by z nimi zrobił...), po czym zdechła by z takiego wycieńczenia!
2. Zoologiczny przy rynku - Tam kupiliśmy jednego i drugiego szczurasa. Pierwszy miał świerzb (strupki i guzy na uszach i ogonie), lecz już jest prawie zdrowy po wizycie u weterynarza. Nie miał zaufania do ludzi, strasznie sie bał co świadczy o złych warunkach w sklepie. Poprostu zaniedbali opiekę nad nim! Z drugim, którego kupiłem wczoraj jest lepiej. Niestety również jest chory, ma okropny katar, ale możliwe ze podczas drogi sie przeziębił. Oswoiłem go prawie od razu ;) Widocznie ma bardziej przyjazny charakter. Wracając do opisu sklepu... Podczas kupna, sprzedawczyni bała się go dotknąć! Na siłę wsadziła szczurka do kubka po czym wrzuciłą go do pudełka. Mały na pewno bardzo się wystraszył i bałem się o niego, że coś mu się może stać. Zaraz po wyjściu ze sklepu poszlismy do parku i sprawdzilismy co z nim ze tak go potraktowano. Okazalo sie ze szczur wcale nie byl wrogo nastawiony. Wyszedl na moment do nas po czym wrocil do pudełka i piszczał gdy chcieliśmy go dotknąć... nic dziwnego po tym jak go chwile wczesniej ciągano. Nie mówię już o tym, że w jednym i drugim sklepie trzymają samce i samiczki razem, co wiąże się z kupnem samiczek cięzarnych, bo już po okresie jednego miesiąca są gotowe do zapłodnienia. :/

Na podsumowanie napisze, ze moja wiedza o szczurach NIE opiera się na wieloletniej praktyce i studiów zwierzęcych, lecz na kilku tygodniach obcowania z nimi i czytania kilku tematów na http://forum.szczury.org/ . To tyle, pozdrawiam.

#14 uszkin1

• Zarejestrowani
  • 132 postów

Napisano 20 sierpień 2007 09:30

szczurki są bardzo mądrymi zwierzątkami, sam miałem szczurka, a raczej szczurkową puszczałem ją po pokoju, brałem na dwór, mozna je ciekawych rzeczy nauczyć... naprawdę polecam. Mój pierwszy się wabił Bronka a drugi Panczo :D

#15 NoSkillNoFun

• Zarejestrowani
  • 249 postów

Napisano 20 sierpień 2007 16:15

hmmm co do Ary gdzie kupowałem pierwszego szczura wszystko wydawało sie w porządku niestety po 1,5 roku musiałem go zakopac w ogrodku ;/ Drugi szczur kupiony w gdańsku i własnie tu jest małe ale. Heh szczur wyjety siła z domku zrobionego po pustej rolce z papieru toaletowego za ogon. No coz moze i tak sie robi. Oczywiscie, ze do domu dotarł przeziebiony czytaj kichajacy i piszczacy przez prawie tydzien. Oswajanie go niestety zajeło mi kolejny tydzien. Wniosek jest taki, ze gryzonie ktore powinny byc oswajane od pierwszych tygodni zycia poprostu siedza sobie w akwarium ;] No ale jeszcze napisze krotko o fachowej obsłudze u ktorej prawie udalo nam sie zamowic tapira malajskiego (http://pl.wikipedia..../Tapir_malajski) tylko Pani musiałaby zadzwonic do hurtowi i sprawdzic czy maja ;] (Gdańsk CH Madison)

#16 Kierowca Derbi

• Zarejestrowani
  • 301 postów

Napisano 04 wrzesień 2007 20:35

Cytat

wiesz dlaczego cie gryzl.. bo jak byl jeszcze malym kudlatym szczurkiem to musiales mu codziennie dawac do pyszczka.. a jak podrusl to twoja reka kojazyla mu sie z twoja fujara, dlatego chcial ci ja upierdoooooolic.. poczytaj se o tym!

może trochę szacunku wobec innych ? internetowy napinaczu

#17 laki

• Zarejestrowani
  • 48 postów

Napisano 11 wrzesień 2007 13:17

to są szczurki ktore robią za przekąskę dla sowy :)
Dołączona grafika
a gdzie i dla jakiej to nie powiem :)

#18 Czarna

• Zarejestrowani
  • 14 postów

Napisano 17 wrzesień 2007 18:23

To okropne . Sama mam dwa szczurki i zrobiło mi się przykro jak to przeczytałam .

#19 destro

• Zarejestrowani
  • 12 postów

Napisano 17 wrzesień 2007 20:33

masz sie czym chwalić. powinienes sie wstydzic ze tak inteligetne i fajne zwierzeta oddajesz dla glupiej sowy ktora nic nie robi tylko sie patrzy. wstyd i chańba.

#20 destro

• Zarejestrowani
  • 12 postów

Napisano 17 wrzesień 2007 20:40

jeszcze dodam ze co to za radość mieć sowę? jak mozna poświęcać szczura, zwierze ktore sie potrafi zaprzyjaznic i odwzajemnic uczucia na pokarm dla takiego głupiego ptaka? rola powinna zostac odwrocona i to szczury powinny zjadac takie sowy. brak wiedzy przyczynia sie do glupich zachowan. powodzenia.

#21 Kierowca Derbi

• Zarejestrowani
  • 301 postów

Napisano 17 wrzesień 2007 22:29

hmm mój kotek nie pogardzi żadnym ptaszkiem :> więc gdzie masz tą sowę :D

#22 Czarna

• Zarejestrowani
  • 14 postów

Napisano 20 wrzesień 2007 17:14

w lesie :)

#23 ReeS

• Zarejestrowani
  • 115 postów

Napisano 21 wrzesień 2007 17:47

Cytat

masz sie czym chwalić. powinienes sie wstydzic ze tak inteligetne i fajne zwierzeta oddajesz dla glupiej sowy ktora nic nie robi tylko sie patrzy. wstyd i chańba.

Sowy nie sa glupie!

#24 NoSkillNoFun

• Zarejestrowani
  • 249 postów

Napisano 22 wrzesień 2007 00:16

hmmm w sumie to sa, maja mozg wielkosci orzeszka ziemnego......

#25 Martinez

• Zarejestrowani
  • 55 postów

Napisano 07 październik 2007 10:12

ja z Qmplem zastanawiamy sie nad kupnem szczurka.Bylem ostatnio w zologicznym kolo rynku ale niestety nie bylo nic nastepnie bylem w zologicznym na przeciwko orbisu ale tam byly 2 juz duze :/.Chcialbym kupic mlodego szczurka bo czytalem ze jest lepiej go oswoic:D a wiec musze poczekac na dostawe :))

#26 Czarna

• Zarejestrowani
  • 14 postów

Napisano 22 październik 2007 13:05

Ja mam dwa szczurki . Nie polecam sklepu przy Orbisie bo tam sprzedawczyni nie wie jak wygląda samiczka a jak samiec ;| Najlepiej zapytaj w tym sklepie przy rynku kiedy będą . W każdym razie ani jeden sklep ani drugi nie przypadł mi do gustu . Nie będę teraz pisać dlaczego bo wcześniej już była o tym mowa .
Szczury to naprawdę świetne i inteligentne zwierzęta . Najlepiej kupić dwa :) poczytaj sobie gdzieś o tym . Moje szczurki na początku chorowały ale teraz gdy są już większe to nie mam z nimi żadnych problemów :)
Jak ktoś ma jakieś pytania dotyczące oswajania , chorób itd. to z chęcią podzielę sie doświadczeniem :D

#27 destro

• Zarejestrowani
  • 12 postów

Napisano 25 październik 2007 11:37

Czarna dobrze gada, piwo dla niej ;)

#28 Czarna

• Zarejestrowani
  • 14 postów

Napisano 25 październik 2007 21:19

Masz racje piwo dla mnie ;) stawiaj ;) ale w każdym razie zamiast piwa wole ciastko z kremem ;D albo z owocami ...mniam ;D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych