Skocz do zawartości

Zmiana herbu i logo

53 odpowiedzi w tym temacie

#1 andy

• Zarejestrowani
  • 89 postów

Napisano 29 luty 2004 07:57

Jestem pod wrażeniem poczynań naszych władz, otóż od maja władze Pisza zamierzają wprowadzić nowy System Identyfikacjo Wizualnej. Prejekt budzi kontrowersje opracował je plastyk z Ostrołęki, prywatnie mąż wiceburmistrz Pisza, zapłacimy za projekt 3 tys. Obiecano ze na wszystko będa konkursy, w tym przypadku to sprawa dość oczywista a jednak nie dla naszych włodarzy. Powstaje pytanie po co to wszystko, skoro mamy herb i logo wyłonione kilka lat temu w drodze konkursu, moim zdaniem dobre i nie wymagające zmiany. Zapraszam do lektury piątkowej "Gazety Piskiej" i podzielenie sie Waszymi opiniami w tej sprawie.Jeśli w ten sposób Pani wiceburmistrz załatwia prace dla męża to nie powinno byc dla niej miejsca w naszych władzach.

P.S. Bardzo podoba mi sie wypowiedz p. Marka Zegarowicza "Nowa propozycja przypomina mi sciętą głowę satyryka Lecha Piaseckiego leżącą w miseczce"

#2 JmJ

• Zarejestrowani
  • 99 postów

Napisano 29 luty 2004 10:20

zgadzam się z przed mówcą
stare logo jest bardzo ciekawe i moim zdaniem nie powinno się go zmieniać i jeszcze bulić kasę na drugie jak nie ma pieniędzy na obiady w szkołach
a gazetkę czytałem 8)

#3 Kamil

• Zarejestrowani
  • 2 postów

Napisano 29 luty 2004 12:53

Z logiem to przeszadili, po co zmieniać je, jeszcze na takie wieśniackie. Te logo co jest to jest super. A ze zmianą herbu to już w ogóle katastrofa, herb ma ileś tam wieków a tu nagle jakaś głupia zmiana na "sciętą głowę satyryka Lecha Piaseckiego leżącą w miseczce". Wszystkie te projekty moim zdaniem są do bani. :|

#4 DRIVER

• Zarejestrowani
  • 499 postów

Napisano 29 luty 2004 12:55

ja tez czytalem i macie racje. nie wiem po h... zmieniac ten herb, zwlaszcza ze ten nowy praktycznie sie niczym nie rozni a jak sie rozni to tylko kolorem wlosow. jak to przejdzie to za rok ja zaproponuje zmiane herbu (za 3 tys oczywiscie :) ) tylko pomysle nad kolorem wlosow. moze zrobie pasemka :) :D :D :)

#5 oszust

• Zarejestrowani
  • 26 postów

Napisano 29 luty 2004 13:46

jest ten nowy herb gdzies w necie? rzuccie jakims linkiem...

#6 art

• Zarejestrowani
  • 43 postów

Napisano 29 luty 2004 14:10

Też jestem przeciwyn tym zmianom, to kolejny pomysł pani w-c burmistrz jak zerdzeć kase z gminy pisz niech spada do Ostrołęki badać bakteryjki i robaczki bo to jest jej zawód. Poza tym nie wiem dlaczego pomysłodawca twierdzi że nasz herb nie spełnia jakiś wymogów. Nasze herb jest bardzo dobry odwołuje się do tradycji jest długowieczny i nie należy go zmieniać, logo też jest spoko, przedstawia wizerunek naszego miasta jako słoneczne gdzie płynie fajna rzeczka a te nowe to co niby pokazuje ????

#7 andy

• Zarejestrowani
  • 89 postów

Napisano 29 luty 2004 14:20

Cytat

Jeszcze jedno dla wyrażenia swojej opini można dzwonić tel. 0-87 425 11 66 lub pisac na e-mail pisz@gazetaolsztynska.pl

Spróbuj tak.Ja wysłałem majla

#8 ania12200

• Zarejestrowani
  • 330 postów

Napisano 29 luty 2004 15:50

kurcze pierwszy raz slysze ze jest jakas zmiana herbu :? szczerze mowiac to dla mnie mogloby nawet Go nie byc bo i tak nie zwracam na niego uwagi ale mi sie osobiscie podoba ten ktory mamy obecnie wiec po co Go zmieniac ? ? za te pieniadze przyadloby sie cos zorganizowac a nie jakies nowe herby wymyslac

#9 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 29 luty 2004 19:11

Mi się podobają stare tradycyjne herby i nie rozumiem takiego ruchu ze strony władz miasta. Czy to narodziny jakiejś "nowej świeckiej tradycji"? Tylko po co? Ale jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ...

#10 txd

• Zarejestrowani
  • 131 postów

Napisano 29 luty 2004 20:01

ja w sprawie tej zmiany mowie stanowczo NIE !!! jak ta glowa wyglada na nowym logo :/

#11 szysza

• Zarejestrowani
  • 501 postów

Napisano 29 luty 2004 20:41

Cytat

Mi się podobają stare tradycyjne herby i nie rozumiem takiego ruchu ze strony władz miasta. Czy to narodziny jakiejś "nowej świeckiej tradycji"? Tylko po co? Ale jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ...

Zgadzam się tutaj z jamalem. Nasz obecny herb jest bardzo dobry ( może logo nie jest idealne). Nie ma sensu i chyba to jest najmniej ważna rzecz na jaką nasze władze powinny zwracać uwagę.Przecież tradycja to bardzo ważna rzecz. Słuszne stwierdzenie na końcu wypowiedzi Jamala. Od razu nasuwa się ta konkluzja.No bo o czy innym my tu rozmawiamy?? Mam nadzieję,że ten pomysł spali na panewkach...

#12 eligrekeniks

• Zarejestrowani
  • 222 postów

Napisano 29 luty 2004 22:13

27.02.2004 otworzylem Gazete piska na stronie 6 i zobaczylem co za szajs chca wprowadzic :/ Ludzie przeciez to jest katastrofa nie herb !! Stary herb ma zostac i tyle ! tak samo logo !! Lasy , rzeka słońce ,a nie jakies cos wyplywajace z nazwy miasta Pisz ! kompletny bezsens.Jak władze maja to zamiar wprowadzicc bez naszej zgody to nie wiem o ile spadnie ich poparcie .. chyba ponizej zera ,bo juz teraz sie waha w granicach 0,2 - 0,1 % :/ nawet mi sie patrzec nie chce na ten nowy herb ... o zgrozo ..masakra :/

#13 chritom

• Zarejestrowani
  • 59 postów

Napisano 01 marzec 2004 12:07

Podejrzewam, że cała ta zabawa to taka właśnie zmiana dla idei zmiany (choć w Gazecie zostalo napisane, ze wlasnie nie o to chodzi), a władze beda mogly sie wówczas wykazac, że w 2004 został stworzony nowy SIW i tak dużo przecież zostalo zrobione dla promocji gminy. Też jestem przeciwny takim zmianom, gdzie miasto z ponad 400-letnią tradycją ma otrzymać herb, który mi przypomina rysunek z komiksu. Ten nasz, mimo że jest nieco makabryczny, jest bardziej na miejscu, po prostu poważniej wygląda. A nowe logo nie jest lepsze niż stare i się zastanawiam, kto w ogóle uznał, że stare jest złe. Ale nie chce krytykować wszystkiego, ponieważ pozostałe elemnty (np. drogowskazy, tablice) całkiem dobrze się prezentowały. I myślę, że mądrzej byłoby te pieniądze przeznaczyć na postawienie np. nowej ładnej dużej tablicy powitalnej przy wjeździe do Pisza.... oczywiście ze starym herbem.

#14 prymas

• Zarejestrowani
  • 121 postów

Napisano 01 marzec 2004 15:56

Dla mnie zmiana herbu jest jest minimalnie mniejszym zamachem na tradycję niz zmiana nazwy miasta. Pomimo tego, ze peniadze nie sa wielkie znalazłbym kilka innych pomysłów na rozdysponowanie ich, chociażby ustawienie kilku znaków w mieście ułatwiających przejezdnym podróż.

#15 weedmasta

• Zarejestrowani
  • 459 postów

Napisano 01 marzec 2004 16:15

:twisted: Ktoś dostanie kasę za to i nie małą!! Mam pytanie do bradziej orientujących się w prawie!!
Czy można przeprowadzić jakąś akcje obywatelską aby powstymać zmianę naszego herbu??
Może zaczniemy zbierać podpisy ludzi przeciwnych temu czynowi??
Może odmieni się tym na górze ja tu na "dole" jest nieciekawie, że "dół" jest przeciwny!!
NIE CHCEMY?? TO WALCZMY!!

#16 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 01 marzec 2004 21:01

Dołączona grafika

#17 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 01 marzec 2004 21:06

Artykuł z Gazety Piskiej też mam zeskanowany. Jakby ktoś chciał to dajcie znać na priv. Nie będę go publikował w necie ze względu na prawa autorskie.

jamal@gnu.univ.gda.pl

#18 ania12200

• Zarejestrowani
  • 330 postów

Napisano 01 marzec 2004 21:08

o ludzieeeee :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: nie no sory ale to jest istna tandeta :evil: kto to wogole wymyslil :?: Dzieci w zerowce ladniejsze logo i herb by wymyslily a tu....... Jak Pisz bedzie mial taki herb i takie logo to sory ale juz wogole nie wiem czy ktos bedzie Go odwiedzal. A teraz kilka slow do wladz .... : moi drodzy spojrzcie na herb Łodzi czy Gdanska to jest dopiero herb i logo a nie .....( nawet nie wiem jak to cos mozna nazwac ) :?

#19 acidek

• Zarejestrowani
  • 55 postów

Napisano 01 marzec 2004 22:17

Mam wrażenie, że ten nowy Jan Chrzciciel, a właściwie to jego głowa się uśmiecha. Być może przez to że to "głowa satyryka Piaseckiego". A może po prostu szanowny pan autor chciał sie w jakiś sposób "wyrazić" o nas. Nie wiem. Jedno jest pewne: KICHA :!: :!: :!: Temu panu już dziękujemy...

#20 acidek

• Zarejestrowani
  • 55 postów

Napisano 01 marzec 2004 22:19

Hej Ania12200! Ładnego masz avatara...

#21 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 01 marzec 2004 22:45

Według mnie nie tylko herbu nie powinno się ruszać, bo to tradycja, ale i stare logo jest o niebo lepsze od nowego. W starym jest fajne "I" na wzór rzeki, obok zielone litery które symbolizują las no i słoneczko. Jest w tym jakaś wizja i przekaz, a na dodatek fajnie zostało to zrobione plastycznie. Dla mnie nowe logo jest bardzo słabe i bez pomysłu, krótko mówiąc nijakie.

#22 szysza

• Zarejestrowani
  • 501 postów

Napisano 01 marzec 2004 22:51

NIczego nie powinni zmieniać.Rzeczywiście na ten cel lepiej wykorzystane pieniadze byłyby gdyby postawić tablice witającą przed Piszem

#23 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 02 marzec 2004 08:45

Ja proponuję adminowi zrobić małą ankietę na ten temat na Piszaninie. Zobaczymy jakie będą wyniki, bo coś mi się wydaje, że ten projekt ma więcej przeciwników niż zwolenników.

#24 jamal

• Zarejestrowani
  • 576 postów

Napisano 02 marzec 2004 08:53

Cytat

W starym jest fajne "I" na wzór rzeki (chodzi o logo)
hehe.. coś mi się pomieszało, oczywiście, że litera "S" przedstawia rzekę. Tak to jest, jak się za bardzo zawierzy swojej pamięci, a logo jest pod reką.

#25 szysza

• Zarejestrowani
  • 501 postów

Napisano 02 marzec 2004 14:36

Nic nie można zmieniać.Jest dobrze jak jest

#26 andy

• Zarejestrowani
  • 89 postów

Napisano 02 marzec 2004 14:52

Cytat

Ja proponuję adminowi zrobić małą ankietę na ten temat na Piszaninie. Zobaczymy jakie będą wyniki, bo coś mi się wydaje, że ten projekt ma więcej przeciwników niż zwolenników.
bardzo dobry pomysł, może jeszcze wyslijmy e-maile oby władza spojrzała na wyniki ankiety, jestem przekonany ze wiekszosc byłaby za niedokonywaniem zmian w obecnym herbie i logo

#27 ania12200

• Zarejestrowani
  • 330 postów

Napisano 02 marzec 2004 15:37

Cytat

zgodze sie z Jamalem :!: :!: przydalaby sie jakas ankieta wkoncu tu chodzi o nasze miasto i tu mieszkancy maja rowniez cos do powiedzenia a nie tylko kilka osob

#28 Banan

• Zarejestrowani
  • 63 postów

Napisano 02 marzec 2004 15:57

:shock: Totalna porazka - zajmuje sie troche grafika komuterowa i siedze co nie co w reklamie i wiem ze takie "logo" (BTW: tandetne i wiesniackie) mozna zrobic w Corelu w... 5 minut? Poza tym trzcionka jest brzydka, dobor kolorow (turkus ??!?!?!) , a "rzeka" przypomina zwiniete jelita.

MOWIE STANOWCZE NIE!!!

#29 weedmasta

• Zarejestrowani
  • 459 postów

Napisano 02 marzec 2004 21:43

:twisted: MASZ racje Banan. TANDETA jak h...
Słuchajcie trzeba zawczasu cos zrobić. My tu gadu gadka a nam herbi logo zmienią.
UWAGA WULGARYZM!!! :)
Niech się odpierdolą od tradycji.
Ja jestem jak najbardziej przy starym bo ładniejsze i z historią.

#30 arcus

• Zarejestrowani
  • 166 postów

Napisano 03 marzec 2004 07:35

Co tu dużo mówić nowy herb jest zjeb...., a logo jest banalne. Dziwie się że władze miasta wogóle zgodziły się przyjąc takie logo i herb.
Jestem zdecydowanie na NIE!!!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych