Skocz do zawartości

Czy ciężko w Piszu i okolicy o pracę?

28 odpowiedzi w tym temacie

#1 turo204

• Zarejestrowani
  • 8 postów

Napisano 16 listopad 2011 19:29

Witam

Ciekaw jestem jak jest w Piszu i okolicach z pracą?

#2 Piszanin

• Administratorzy
  • 137 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 16 listopad 2011 20:57

Odpowiem brutalnie. Bardzo ciężko. Niestety mamy mega bezrobocie - jedno z największych w Polsce. Powiat ma największe w kraju. Ale jeśli ktoś tu znajdzie takową, to żyje się przyjemnie, w miarę ekologicznie, umiarkowanie tanio.

Także jeśli planujesz otworzyć tu zakład który da 6 tysięcy miejsc pracy, to bez problemu znajdziesz ludzi :)

#3 S.o.u.l.

• Zarejestrowani
  • 56 postów

Napisano 16 listopad 2011 21:44

Wyświetl postUżytkownik Piszanin dnia 16 listopad 2011 20:57 napisał

Także jeśli planujesz otworzyć tu zakład który da 6 tysięcy miejsc pracy, to bez problemu znajdziesz ludzi :)

...i tu bym podyskutował. Aczkolwiek jeśli dodasz na wstępie 2000 zł netto i full socjal to jest to możliwe. Pozdrawiam

#4 Rafciu

• Zarejestrowani
  • 105 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 16 listopad 2011 22:05

Wyświetl postUżytkownik S.o.u.l. dnia 16 listopad 2011 21:44 napisał

...i tu bym podyskutował. Aczkolwiek jeśli dodasz na wstępie 2000 zł netto i full socjal to jest to możliwe. Pozdrawiam
No nie jest to tak do końca jak myślisz znam wiele osób które z chęcią przyszły by do pracy za najniższą krajową, dzisiejszy rynek pracy tak się ukształtował że praca stała się jak towar, a czasami aby tego towaru nie dostać wystarczy mieć cztery zero na karku i już się robią schody.
2000 zł netto to 2800zł brutto czyli gdyby popatrzeć na to z trochę innej strony to ta najniższa krajowa wcale nie jest taka mała tylko że jeśli 1/3 trzeba oddać na wszelakie składki no to wychodzi co wychodzi.

#5 S.o.u.l.

• Zarejestrowani
  • 56 postów

Napisano 16 listopad 2011 22:29

"Rafciu" zgadzam się ale w części... jest wiele czynników, które mają wpływ na znalezienie pracy na naszym rynku... najbardziej martwi mnie, iż czynnikiem (moim zdaniem) decydującym o pracy nie są kompetencję zawodowe czy też społeczne ale kompromis na akceptację warunków pracy (np. brak legalizacji zatrudnienia, godziny pracy itp.). Pozdrawiam i życzę miłej nocy.
\

#6 Rafciu

• Zarejestrowani
  • 105 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 17 listopad 2011 10:37

Dołóż do tych czynników jeszcze jeden czasem i to coraz częściej decydujący za wszystkie "znajomości".

#7 S.o.u.l.

• Zarejestrowani
  • 56 postów

Napisano 20 listopad 2011 09:13

Tak też bywa na naszym rynku. Fakt - historia naciągnięta ale warta obejrzania.

Miłej niedzieli.

#8 turo204

• Zarejestrowani
  • 8 postów

Napisano 20 listopad 2011 19:34

hmmm czyli tak jak i w moim regionie choć nie daleko. A jak myślicie jak najlepiej szukać pracy?

#9 S.o.u.l.

• Zarejestrowani
  • 56 postów

Napisano 20 listopad 2011 21:56

Turo204 .... określ się w jakiej branży chcesz się odnaleźć ... wtedy będzie łatwiej mi np. popytać znajomych czy kogoś nie szukają (poczta pantoflowa jest najskuteczniejsza) . Domniemam ze oferty na piszaninie i stronie PUP przejrzałeś. Pozdrawiam

#10 S.o.u.l.

• Zarejestrowani
  • 56 postów

Napisano 20 listopad 2011 21:57

http://psz.praca.gov...earch/index.php link na oferty pracy z polski i ościennych powiatów, aczkolwiek proponuje "strony główne" urzędów pracy.
O stronach komercyjnych nie wspominam, wystarczy wpisać w google. Pozdrawiam

#11 Onata

• Zarejestrowani
  • 2 postów

Napisano 28 listopad 2011 20:35

Witam.
Chciałabym podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami sprzed kilku dni. Otóż poszukuję ludzi do współpracy na terenie Pisza i Mrągowa. Skutkiem zamieszczenia ogłoszeń na terenie miasta Mrągowo było dziesiątki kontaktów a w Piszu zaledwie kilka. Nie wiem…, śmiem twierdzić iż w Piszu albo nie ma bezrobocia albo ludziom się nie chce pracować. Ponad to, nie rozumiem dlaczego osoby zainteresowane pracą lekceważą osobę, która chce im te pracę umożliwić i nie szanują jego cennego czasu. Umawiają się, potwierdzają dwukrotnie że przyjdą na spotkanie a w ostateczności nie raczą wysłać smsa lub nawet puścić strzałki i dać znać że nie przyjdą. Żałosne!

Jestem z Pisza, tu mieszkam, pracuję i rozwijam swoją działalność. Nie boję się kryzysu i bezrobocia. A ponad to codziennie poznaję nowe osoby i cieszę się że mogę dać im możliwość zarobienia pieniędzy. Chętnie zaproszę do współpracy energiczne i kreatywne osoby. Kontakt: iwonapisz@onet.eu Iwona

#12 Rafciu

• Zarejestrowani
  • 105 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 28 listopad 2011 23:58

Trudno coś powiedzieć Onata na temat tego co napisałaś wiesz nie przedstawiłaś co to była za oferta i jakie były jej warunki. Nie można porównywać Pisza do Mrągowa od tak, może akurat tam było większe zainteresowanie, bo było więcej ludzi poszukujących pracy w tej akurat branży, a to chyba normalne że jeśli szukasz na stanowisko elektryka, a w mieście będzie ich bez pracy 5, to nie odezwie się do ciebie 30 bezrobotnych piekarzy.

W Piszu nie wiem może się mylę ale czasami zauważam jeszcze jeden problem bezrobocia ponieważ większość ludzi młodych uciekła stąd, a co niektórzy pracodawcy nie chcą zatrudniać ludzi po 40 wiosnach na karku dla nich najlepszy był by młody taki po szkole bo takiego można przez rok na stażu mieć za darmochę i jeszcze PUP da kasę, a potem dla picu na 3 miesiące za najniższą krajową i won na bruka, a za kilka miesięcy następny i tak w kółko aż skończą się możliwości.

#13 Joseph

• Zarejestrowani
  • 82 postów

Napisano 29 listopad 2011 12:16

Wyświetl postUżytkownik turo204 dnia 20 listopad 2011 19:34 napisał

A jak myślicie jak najlepiej szukać pracy?

Jak w Piszu szukać najlepiej mhm...
Jest tysiąc możliwości.
Ale moim zdaniem, najlepiej mieć bogatych rodziców i siedzieć w domu, udając niepełnosprawnego..

#14 mKay 01

• Zarejestrowani
  • 38 postów

Napisano 29 listopad 2011 12:53

Problem niepodejmowania pracy przez Piszan jest również taki, że dużo osób "dziedziczy" po swoich rodzicach lenistwo i uczy się od starszych jak żyć na zasiłku. I tak z pokolenia na pokolenie... Dziadek pił wino na zasiłku całe życie.... Matka z ojcem też całe życie pierdzieli w kanapę na zasiłku, to i dzieci też będą pierdzieć na zasiłku.
To jak w kiepskich... Byście proponowali pracę na stanowisku, gdzie nic się nie robi, nigdzie nie wychodzi z domu, to te osoby i tak musiałyby sie zastanowić czy chcą podjąć pracę!!! Te osoby boją się stracić zasiłek!!! nie wiem ile jest tego zasilku - 500 - 600zł?? to po co pracować dla 850zł jak ma sie ZA DARMO zasiłeczek!!!!!!!!!

#15 kasia

• Zarejestrowani
  • 6 postów

Napisano 12 styczeń 2012 21:31

Czasami problem polega na tym że ludzie boją się o swoje stołki, może przyjśc lepszy i wygryśc nie znajomościami a wiedzą i logicznym myśleniem. Szkoda że takich ludzi się zniechęca i
ZNAJOMOŚCI GÓRĄ!!!!!!!!!!!!! PRZYKRO:-(((((((((((

#16 Rafciu

• Zarejestrowani
  • 105 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 12 styczeń 2012 23:23

Przykre ale niestety prawdziwe...

#17 mKay 01

• Zarejestrowani
  • 38 postów

Napisano 15 styczeń 2012 11:56

Kasiu tutaj rowniez i ja sie z toba zgodze...

#18 turo204

• Zarejestrowani
  • 8 postów

Napisano 14 marzec 2012 11:06

dawno nie spoglądałem w mój temat. Cieszę się na taką dyskusję. Tak się jeszcze zastanawiam czy ciężko dostać się do t-mobile czy play. w sumie z wykształcenia jestem tech elektryk i informatyk. U siebie w mieście w zawodach nie mogłem znaleźć pracy... a jak jest w piszu?

#19 Joseph

• Zarejestrowani
  • 82 postów

Napisano 14 marzec 2012 12:05

Więc od 16 listopada siedzisz przed komputerem i narzekasz na brak pracy?

#20 Rafciu

• Zarejestrowani
  • 105 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 14 marzec 2012 13:47

Wyświetl postUżytkownik turo204 dnia 14 marzec 2012 11:06 napisał

dawno nie spoglądałem w mój temat. Cieszę się na taką dyskusję. Tak się jeszcze zastanawiam czy ciężko dostać się do t-mobile czy play. w sumie z wykształcenia jestem tech elektryk i informatyk. U siebie w mieście w zawodach nie mogłem znaleźć pracy... a jak jest w piszu?
UUUU kolego z takim wykształceniem i ty masz problem z pracą, to chyba na wykształceniu się skończyło, nawet na tym forum pisano o ofercie pracy w Kaufland który właśnie się buduje. Poszukiwano tam np. konserwatora z uprawnieniami SEP do 1kV, a jako elektryk powinieneś takowe posiadać. No chyba że nie szukasz pracy tylko od tak założyłeś temat by podyskutować.

#21 turo204

• Zarejestrowani
  • 8 postów

Napisano 14 marzec 2012 13:51

nie nie nie. aż tak źle ze mną nie jest. Ogólnie nie jestem z Pisza, ale mam plany sprowadzić się. W tej chwili jestem zatrudniony w salonie okiennym jako sprzedawca w swoim mieście. Ogólnie mam doświadczenie w handlu 2 lata i pół roku przy wyposażaniu skrzynek elektrycznych. mam 25 lat.

Uprawnienia miałem ale się przedawniły. pracy w zawodzie szukałem ale skoro nie znalazłem to nie ma sensu wyrzucać pieniędzy w błoto

#22 Rafciu

• Zarejestrowani
  • 105 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 14 marzec 2012 21:12

Jak się przedawniły to wystarczy tylko jechać na egzamin który kiedyś kosztował 10% najniższej krajowej więc nie są to aż tak straszne pieniądze tym bardziej że to opłata za egzamin i nie ważne na ile punktów będziesz zdawał w uprawnieniach.

#23 turo204

• Zarejestrowani
  • 8 postów

Napisano 14 marzec 2012 21:49

no tak ale przy każdej pracy wymagane są inne punkty. Zreszto jak by pojawiła się praca to nie problem zrobić takie papiery.

#24 fromek

• Zarejestrowani
  • 40 postów

Napisano 14 marzec 2012 23:04

Wyświetl postUżytkownik turo204 dnia 14 marzec 2012 21:49 napisał

no tak ale przy każdej pracy wymagane są inne punkty. Zreszto jak by pojawiła się praca to nie problem zrobić takie papiery.
"Google (czyt. gógl) – wszechwiedząca wyrocznia, znająca odpowiedź na każde pytanie i mogąca znaleźć każdą rzecz istniejącą kiedykolwiek i gdziekolwiek. Jeżeli czegoś nie ma w Google, to znaczy, że to coś nigdy nie istniało i nie zamierza istnieć"

#25 turo204

• Zarejestrowani
  • 8 postów

Napisano 15 marzec 2012 08:40

no i co w tym dziwnego? Dokumenty są terminowe. Jakbym teraz je zrobił to wcześnie się skończą. Albo może być tak że zrobi na pewne punkty, zapłacę raz a zaraz będę musiał kolejne punkty i drugi raz....

#26 Rafciu

• Zarejestrowani
  • 105 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 15 marzec 2012 15:25

Oj, dziwne masz podejście do tematu, a co ci zależy nauczyć się na dwa punkty więcej jak i tak czy będziesz zdawał na jeden czy na pięć to zapłacisz tyle samo. Papiery ważne są na 5 lat, zapytam złośliwie masz zamiar być aż tyle bez pracy.

Cytat

Zreszto jak by pojawiła się praca to nie problem zrobić takie papiery.

A co jeśli, egzaminator po prostu cie obleje, to raz i dwa może ci dać uprawnienia, ale nie na wszystko co chcesz jeśli stwierdzi że twój zasób wiedzy i doświadczenia jest zbyt mały. No chyba że mówimy o szarej strefie to wtedy wiesz, płacisz i masz, ale ja osobiście takiemu elektrykowi bym podziękował.

#27 turo204

• Zarejestrowani
  • 8 postów

Napisano 15 marzec 2012 16:01

nigdy nie szedłem na łatwiznę zwaną szarą strefą. Nie wiem czemu akurat dyskusja poszła na temat elektryka i uprawnień. I podkreślam, że jestem także informatykiem. I także pracuje w handlu. Chyba nic nie wyniknie więcej z tego tematu....
aczkolwiek nie wiem ile można zarobić jako elektryk. Może ktoś wie ile taki elektryk bez doświadczenia ale z głowa na karku może zarobić przy normalnym trybie 8 godzinnym?

#28 Rafciu

• Zarejestrowani
  • 105 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 15 marzec 2012 23:01

Też nie wiem dlaczego temat zszedł akurat na elektryka, może dlatego że ja uważam iż to dobry fach z tych które posiadasz i warto go rozwinąć, no i ostatnio była oferta pracy dla może nie do końca elektryka ale dla kogoś z papierami SEP, a elektryk powinien je posiadać. To zależy jak się cenisz i czy to robota prywatnie czy w firmie. Jak złapiesz dobrą robotę to w 5 dni zarobisz tyle co na obecnym stanowisku przez cały miesiąc.

#29 turo204

• Zarejestrowani
  • 8 postów

Napisano 19 marzec 2012 07:39

to by było fajne ;) może faktycznie zrobię uprawnienia i wystartuje na elektryka. Tylko pewnie ciężko mi będzie się przebić bo doświadczenie marne mam...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych