Skocz do zawartości

GreenPisz - zagospodarowanie lasu miejskiego.

greenpisz górka leśnapisz strzelnica

• Nie możesz odpowiedzieć
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 S.o.u.l.

• Zarejestrowani
  • 56 postów

Napisano 16 listopad 2011 20:07

Kilka słów o nas....

Stowarzyszenie „GreenPisz” to organizacja zrzeszająca grupę osób, których celem jest podejmowanie i wsparcie działań zmierzających m.in. do pokazania Pisza jako miejsca przyjaznego jego mieszkańcom i turystom odwiedzającym ten zakątek Mazur.

Mając powyższe na uwadze, zwracamy się z prośbą o wyrażenie swoich opinii na temat planowanych działań na terenie lasu miejskiego polegających na dostosowaniu terenu na potrzeby mieszkańców gminy Pisz. Opinie wyrażone na forum mają na celu maksymalnie dopasować ofertę do potrzeb mieszańców.

W ramach naszych działań proponujemy, przy wsparciu instytucji zewnętrznych wykonanie na terenie lasu miejskiego:
  • realizację zadania mającego na celu rewitalizację i przywrócenie stanu pierwotnego strzelnicy znajdującej się w lesie miejskim oraz założyć Zrzeszenie Miłośników Sportów Strzeleckich;
  • przygotowanie terenu „górki leśnej”. Celem tego działania jest stworzenie bezpiecznego zjazdu dla osób korzystających z sanek i nart w okresie zimowym;
  • organizacja miejsc pod wystawy artystyczne, gry edukacyjno – rekreacyjne. Las miejski w zamyśle stowarzyszenia stanie się miejscem życia kulturalno – rekreacyjnego miasta Pisz, stąd też organizacja imprez kulturalnych mających charakter plenerowy;
  • odnowienie i wykonanie ścieżek edukacyjnych, rowerowych, rekreacyjnych i narciarskich – wyznaczenie szlaków i ich oznaczenie w sposób umożliwiający swobodne poruszanie się po nich przez mieszkańców gminy Pisz (tablice informacyjno – edukacyjne).;
  • wybiegu dla psów – wyznaczenie miejsca i organizacja placu (ławki, śmietniki) dla posiadaczy psów.
Powyższe działania organizowane będą przez stowarzyszenie przy wsparciu organizacji/instytucji zewnętrznych. Jednakże stowarzyszenie zamierza zagospodarować cały teren lasu miejskiego. Ze względu na fakt, iż stowarzyszenie nie posiada wystarczających środków finansowych, zmuszone jest niektóre z działań powierzyć sponsorom/instytucjom zewnętrznym, a działania stowarzyszenia polegać będą na przygotowaniu terenu pod inwestycje oraz ścisłej współpracy z inwestorem przy realizacji działania.
Są to:
  • odtworzenie fortyfikacji, transzei (elementu fortyfikacji) oraz oczyszczenie bunkra i przystosowanie go dla zwiedzających.;
  • organizacja parku linowego (małpi gaj), zjazdu orczykowego, ścieżki zdrowia i lodowiska.;
  • organizacja miejsca rekreacyjno – kulturowego (kino letnie, amfiteatr, paintball).
Powyższe zamierzenia stanowią część planu, jakie stowarzyszenie planuje zrealizować w lesie miejskim.
Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły? zapraszam do podzielenia się nimi na forum.
Pozdrawiam
Marcin

#2 S.o.u.l.

• Zarejestrowani
  • 56 postów

Napisano 16 listopad 2011 21:13

PS... jeśli ktoś woli drogą mailową zapraszam ... mk.biuro@gmail.com (strona www stowarzyszenia w trakcie realizacji)

#3 Piszanin

• Administratorzy
  • 137 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 16 listopad 2011 22:40

Wyświetl postUżytkownik S.o.u.l. dnia 16 listopad 2011 21:13 napisał

PS... jeśli ktoś woli drogą mailową zapraszam ... mk.biuro@gmail.com (strona www stowarzyszenia w trakcie realizacji)

A ja myślę, że warto o tym podyskutować nie na maila, a tutaj na forum.
Spokojnie - dajmy ludziom troszkę czasu na zastanowienie się.

#4 Stomal

• Zarejestrowani
  • 16 postów

Napisano 16 listopad 2011 23:09

Świetny pomysł, szczególnie podoba mi się amfiteatr, sklejka niedaleko więc zabezpieczenie prądowe jest do ogarnięcia - super !

Co do przygotowania górki leśnej pod narty i sanki. Wydaje mi się, że pomysł nie jest zbyt dobry. Sanki i narty na jednym stoku - to się wyklucza. Ciężko jeździć po rozkopanych stokach. Druga sprawa, że zjazd na nartach/snowboardzie z górki leśnej trwa kilka sekund. Może zamiast tego lepiej byłoby przygotować mini snowpark ? Dzięki temu z tej długości zjazdu, w ten sposób, można by wycisnąć trochę zabawy.

Inne pomysły:
- duży teren przystosowany do paintball to by było fajne.
- skatepark
- mata taneczna
- park geriatryczny
- siłownia w plenerze
- ścianka do wspinaczki

Pomysły można mnożyć.

Inicjatywa bardzo szczytna, życzę powodzenia w realizacji. Chętnie bym się włączył tylko kariera mnie trochę pochłonęła i mało czasu mam ostatnio. Ale w miarę możliwości chętnie pomogę !

#5 leo-74

• Zarejestrowani
  • 2 postów

Napisano 17 listopad 2011 00:25

Jak każda inicjatywa, również ta, niezależnie od finału i realizacji zamierzonych celów jest ważna. Ważne jest to by zmobilizować ludzi, którzy mogą i chcą pomagać. Osobiście, zastanawiałbym się faktycznie nad górką, niemniej jedynie pod sanki. Temat raczej rodzinny. Dla zapaleńców być może snowpark, ale to marzenia ściętej głowy. Osobiście kupiłem do deski latawiec i jeżdżę zimą po zamarzniętych jeziorach co ogarnia temat górek. Zastanawiałem się, po powrocie do Pisza nad zmobilizowaniem jakiejś grupy młodych zapaleńców roweru do zrobienia małego toru dirt'owego. Niezbędny jest nikomu niepotrzeny teren i spychacz. Wywozi się taką masę ziemi z różnego rodzaju wykopów, po wstępnym uformowaniu, dzieciaki same uklepałyby tor łopatkami, byleby tylko jeździć. Przykro jest patrzeć jak wiele ciekawych osobowości niknie, ponieważ brak jest zaangażowania ludzi władzy w tego typu działalność.
Aby nie kończyć pesymistycznie, jestem absolutnie za. Trzeba działać, samo się nie zrobi.

#6 Piszanin

• Administratorzy
  • 137 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 17 listopad 2011 01:13

Moje 3 grosze co do górki, nart i sanek:

W zimowym sezonie 2009/2010 biegałem codziennie na leśnej na biegówkach. Jest to teren idealnie pasujący do nart biegowych. Codziennie przemierzałem jedną trasę, która zawsze uwzględniała zjazd z górki leśnej oraz 10-15 minut zjeżdżania (na biegówkach też można :) jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma). Miałem nawet swoje zjazdy przetarte... zjeżdżałem po przekątnej by było dłużej.

Więc można i na leśnej sobie pozjeżdżać traktując zjazd jako urozmaicenie trasy biegowej. Oczywiście musiałem celować w lukę w ogrodzeniu, które przeszkadzało - zresztą nie tylko mi, ale i saneczkarzom. Uporządkowanie tego terenu jest konieczne.. jest mnóstwo kamieni, na które można się nadziać, dziur i drzew, na których się można rozbić.

Ja zjeżdżałem na nartach.. ale oczywiście 99,9% osób korzystających z górki, to dzieciaki na sankach, dlatego w pierwszej kolejności należy zrobić wszystko, by zadowolić saneczkarzy. Jak wspomniałem, byłem tam codziennie, i zawsze ktoś na górce był... więc przywrócenie porządku dla bezpieczeństwa i komfortu dzieciaków jest świetnym pomysłem, bo górka jest bardzo popularna.

Podpisuję się obiema rękami pod pomysłem, a gdy przyjedzie do konkretów chętnie pomogę stowarzyszeniu.

#7 S.o.u.l.

• Zarejestrowani
  • 56 postów

Napisano 17 listopad 2011 07:38

Wyświetl postUżytkownik Stomal dnia 16 listopad 2011 23:09 napisał

Świetny pomysł, szczególnie podoba mi się amfiteatr, sklejka niedaleko więc zabezpieczenie prądowe jest do ogarnięcia - super !

Stomal ... obecnie już gmina na prośbę stowarzyszenia wystąpiła do ZE z wnioskiem o ustalenie warunków przyłączenia, na podstawie, którego zostanie określona umowa aby "popłynął tam prąd".

Co chodzi o górkę leśną:

... pomysłów na nią jest dużo, ponieważ jest dość szeroka by podzielić ją na 3 cześci. Co chodzi o "mini snowpark" potrzebowałbym entuzjastów, którzy by pomogli zaprojektować go. Kontakt do mnie masz :)

... przedłużenie górki leśnej? ... jest to możliwe ale zależne od zaangażowania rady miasta. Po wstepnych rozmowach z radnymi (obydwie strony) i pokazaniu im pomysłu mamy deklarację, iż ten temat bedzie poruszony na sesji i są bardzo duże szanse.

Wyświetl postUżytkownik leo-74 dnia 17 listopad 2011 00:25 napisał

Zastanawiałem się, po powrocie do Pisza nad zmobilizowaniem jakiejś grupy młodych zapaleńców roweru do zrobienia małego toru dirt'owego. Niezbędny jest nikomu niepotrzeny teren i spychacz.

Marku zapraszam do uczestnictwa w życiu stowarzyszenia ... twój pomysł jest do realizacji tym bardziej ze jest kilka osób, którzy podzielają te pasje i jest miejsce niedaleko GL.
Pozdrawiam

#8 leo-74

• Zarejestrowani
  • 2 postów

Napisano 17 listopad 2011 23:22

Wyświetl postUżytkownik S.o.u.l. dnia 17 listopad 2011 07:38 napisał

Stomal ... obecnie już gmina na prośbę stowarzyszenia wystąpiła do ZE z wnioskiem o ustalenie warunków przyłączenia, na podstawie, którego zostanie określona umowa aby "popłynął tam prąd". Co chodzi o górkę leśną: ... pomysłów na nią jest dużo, ponieważ jest dość szeroka by podzielić ją na 3 cześci. Co chodzi o "mini snowpark" potrzebowałbym entuzjastów, którzy by pomogli zaprojektować go. Kontakt do mnie masz :) ... przedłużenie górki leśnej? ... jest to możliwe ale zależne od zaangażowania rady miasta. Po wstepnych rozmowach z radnymi (obydwie strony) i pokazaniu im pomysłu mamy deklarację, iż ten temat bedzie poruszony na sesji i są bardzo duże szanse. Marku zapraszam do uczestnictwa w życiu stowarzyszenia ... twój pomysł jest do realizacji tym bardziej ze jest kilka osób, którzy podzielają te pasje i jest miejsce niedaleko GL. Pozdrawiam

Marcinie, powiedz mi gdzie i kiedy można namierzyć Wasze stowarzyszenie. Zebrania, spotkania, dyskusje? Z chęcią w miarę możliwości wpadnę, podyskutuję, może uda się zorganizować coś w temacie rowerków. Pozdrawiam, Marek.

#9 S.o.u.l.

• Zarejestrowani
  • 56 postów

Napisano 18 listopad 2011 06:33

Marku, jesteśmy w trakcie organizowania spotkania po konsultacjach społecznych, domniemam ze będzie to za 2 tygodnie (szczegóły podeśle ci w wiadomości). Czekam jeszcze na odpowiedzi pisemne z gminy dotyczące zgody na pewne realizacje w LM. Drugim warunkiem jest zgranie harmonogramu wszystkich osób, które są zainteresowane tym tematem i zaproszenia ich w tym samym terminie. Pozdrawiam.

#10 Martyna Cwalina

• Zarejestrowani
  • 1 postów

Napisano 23 listopad 2011 18:09

Mysle ze odnowienie i wykonanie sciezek edukacyjnych, rowerowych, rekreacyjnych i narciarskich to swietny pomysl jestem jak najbardziej za tymi pomyslami ... coraz wiecej osob wsiada na rowery wrescie :) POPIERAM:)!

#11 S.o.u.l.

• Zarejestrowani
  • 56 postów

Napisano 29 styczeń 2012 17:28

Witam, dzisiejszy dzień pokazał, iż warto pomyśleć o inwestycji w górkę leśną. Mam nadzieję, że teraz będzie łatwiej przekonać grono osób od których realizacja w/w projektu jest zależna.
https://www.facebook...41198306&type=1

Pozdrawiam

#12 S.o.u.l.

• Zarejestrowani
  • 56 postów

Napisano 02 luty 2012 17:21

A tu oficjalna relacja z imprezy na górce lesnej: http://www.piszanin....ce-lesniej.html . Cieszy mnie, że mieszkańcy swoją zabawą zagłosowali za projektem. Już mamy bardzo pozytywny oddźwięk.

#13 lukasz26

• Zarejestrowani
  • 1 postów

Napisano 03 luty 2012 12:01

Podoba mi się wasz projekt i chcę wam pomóc. Z racji tego że mam już trochę doświadczenia w stronkach WWW, mogę zaproponować pomoc lub wykonanie waszej stronki. Oczywiście za free.

#14 S.o.u.l.

• Zarejestrowani
  • 56 postów

Napisano 03 luty 2012 14:46

Wyświetl postUżytkownik lukasz26 dnia 03 luty 2012 12:01 napisał

Podoba mi się wasz projekt i chcę wam pomóc. Z racji tego że mam już trochę doświadczenia w stronkach WWW, mogę zaproponować pomoc lub wykonanie waszej stronki. Oczywiście za free.
Dzięki Łukaszu za inicjatywę. Odezwę się jak dojdzie już do konkretów. Na pewno będziemy szukali ludzi do P.J. by skupić jak najwięcej mieszkańców do realizacji projektu. W chcących coś zrobić tkwi siła :)
Pozdrawiam

#15 slipek

• Zarejestrowani
  • 1 postów

Napisano 29 marzec 2012 19:26

Dobrym pomysłem było by przywrócić akcje jak dobrze pamietam wakacje z duchami. Polegała ona na biegach w lesie do celu mając jedynie kompas.
Potem kiełbaski ognisko. Warto wrócić do starych pomysłów. Tym bardziej w erze gps-ów

#16 S.o.u.l.

• Zarejestrowani
  • 56 postów

Napisano 29 marzec 2012 20:37

Slipek ...pomysł ekstra ... mieliśmy na uwadze coś w stylu gier miejskich ale na terenach LM. Zaproponowany temat przez Ciebie jest dość ciekawy. Niedługo na pewno jest planowany paintball z małą gierką. Strzelnica już prawie przygotowana - brakuje tylko infrastruktury (ale to malutkimi kroczkami). Warto też wykorzystać Twój pomysł. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych