Skocz do zawartości

Dlaczego ludzie w Piszu nie inwestuja... .

72 odpowiedzi w tym temacie

#1 eligrekeniks

• Zarejestrowani
  • 222 postów

Napisano 26 listopad 2003 17:43

tak jak w temacie...

Dlaczego ludzie w Piszu nie inwestuja swoich pieniedzy w miasto,nie zakladaja nowych firm, nie przyczyniaja sie do wzrostu gospodarczego miasta... .Dlaczego w tym Piszu jest taka pustka jesli chodzi o nowe inwestycje.. Dlaczego wszystko tu zamiast sie rozwijac to cofa sie w zastraszajacym tempie ?? macie jakies pomysly na zalozenie tu swojej firmy? jakies pomysly co do rozwoju miasta!! piszcie je tu... i odpowiedzcie mi na zadane powyzej pytania... . z gory dzieki. pozdrawiam

#2 SIBIT

• Zarejestrowani
  • 62 postów

Napisano 26 listopad 2003 17:49

Wiesz co o ile mi wiadomo w Piszu nie ma nawet planu zagospodarowania miasta. Zgłaszaja się zamiejscowi i zagraniczni inwestorzy,a nie wiedzą nawet gdzie mogą coś wybudować i stworzyć. Miasto nie ma żadnych propozycji dla potencjalnych, więkrzych lub mniejszych, inwestorów. Spróbuj sam coś stworzyć i zobaczysz ile barier spodka cie na drodze. Zamiast ułatwiać wszystko "każda" instytucja, zdawało by się poważna, utrudnia cały proceder rozwojo jakiegokolwiek pomysłu.

#3 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 26 listopad 2003 21:29

SBT czy ty wiesz co to jest plan zagospodarowania miasta??? chyba nie wiesz o czym mowisz? a jesli myslisz ze wiesz to odsylam do archiwum lokalnej prasy - sprawa Plus'a - jak mozna wejsc na lokalny rynek z nowa inwestycja skoro wszyscy dzialajacy (juz) w danej branzy podnosza lament o niezdrowej konkurencji, dzialaniu ku zagladzie ich firm! dla tych co nie pamietaja przypominam FAKTY (duzymi literami dla tych co posadzili mnie kiedys o goloslowie): przed budowa ( i w jej trakcie ) Plusa "pikiety" pod UMIG i przy placu budowy wlascicieli sklepikow i sklepow spozywczych zglaszajacych sprzeciw dla tej inwestycji. i ja pytam: czy ktos zna sklep ktory zostal zamkniety po otwarciu Plusa?
i jak w takim srodowisku (nie bede tu pisal o korupcji i ukladach powszechnie panujacych, bo znowu ktos sie czepi - chociaz sam o tym dobrze wie ale glosno nie mowi!!! albo stara sie zyc w blogiej nieswiadomosci!!! - pfe!!!!!!!!) mozna cos nowego stworzyc ???
a co do mozliowsci lokalizacyjnych nowych DUZYCH inwestycji, to na pewno kazdy "piszak" dobrze wie, ze w piszu po prostu nie ma juz miejsca!!! wieksza czesc terenu miasta zajmuja osiedla domkow jednorodzinnych!!! i tereny "ekologiczne" (laki przy plazy, laki nad pisa(za cmentarzem - AAA I TAM BEDZIE NOWA INWESTYCJA!!! CENTRUM MATKI BOSKIEJ!!! ) praktycznie jedynym "kierunkiem" do rozwoju jest kierunek na orzysz - miedzy piszem a maldaninem ( a z tego co wiem wlascicielem lwiej czesci tych gruntow jest ksiadz ) no i otoczenie oczyszczalni sciekow (nieciekawe sasiedztwo) a tak to jest: centrum miasta>osiedla domkow> i LASY !!! nawet w kierunku jagodnego widac coraz wiecej domkow jednorodzinnych - a tak na marginesie: skoro w piszu jest taka zla koniunktura to skad "normalni ludzie" maja chajc na takie wille???
reasumujac: a gdzie ty SBT usytuowal bys dajmy na to fabryke okien, , albo na wzor elku " strefe gospodarcza" ???

#4 PSL

• Zarejestrowani
  • 1 postów

Napisano 26 listopad 2003 22:22

Załatw mi plan zagospodarowania. Będę wdzięczny ;-)

#5 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 26 listopad 2003 23:09

psl - wystarczy ze zrobisz sobie wycieczke do UMiG tam na pewno go maja!

#6 SIBIT

• Zarejestrowani
  • 62 postów

Napisano 26 listopad 2003 23:11

Dla Plusa znajdzie się plan zagospodarowania. $$$$$$$$$$$$$$$$$ <---------- mówi ci to coś ??? ;-)

#7 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 26 listopad 2003 23:16

o tym wlasnie napisalem w nawiasie - przeczytaj jeszce raz a uwaznie :)

#8 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 27 listopad 2003 00:23

a moze warto bylo by wybrac sie do UMIG do wydzialu Gospodarki Komunalnej i Inwestycji i porozmawiac z jego naczelnikiem? on kieruje inwestycjami oplacanymi z naszej kieszeni (inw. gminne ), a wiec na pewno jest fachowcem w sprawie inwestycji! moze on cos dobrego doradzi - dobrych rad nigdy za wiele :))

#9 eligrekeniks

• Zarejestrowani
  • 222 postów

Napisano 27 listopad 2003 07:25

taaa Piszowi przynajmniej nie grozi degradacji i zatrucia srodowiska :)

Ps. Anarchisto.. zaprzeczasz sam sobie. Widac ,ze masz swoje wywody z palca wyssane ..ale z planem zagospodarowania masz racje.
ps2.uswiadomie Ci to piszac jeden wyraz.. Holz!! mowi Ci to cos ? gdzie on lezy ? w centrum miasta?

#10 eligrekeniks

• Zarejestrowani
  • 222 postów

Napisano 27 listopad 2003 07:40

moze zle to ujalem z tym "wyssanym palcem" chodzilo mi o to ,ze zawsze da sie wyciac za $ lasy... zero problemu itp. (chodzi mi o Twoje wywody) A co do tego ,ze wszedzie lasy .. nie widze probelmu.Holz i Sklejka bedzie mialo pole do popisu... .hehe a propo Holza ... juz przechodzi to ludzkie pojecie co tam sie dzieje w dyrekcji .... w ogole ten zaklad nie ma prawa bytu z perspektywy prawa :)))

#11 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 27 listopad 2003 18:14

nie bede sie wypowiadal na temat holza, a apropo lasow nie byl bym taki pewien mozliwosci wyciecia! tym bardziej po ubieglorocznym "zefirku" :) !
i holz mial juz lokalizacje - kiedys nazywalo sie to "komorki" - nie bylo trzeba wycinac lasu zeby on powstal! moze jestes za mlody zeby to wiedziec :)

#12 eligrekeniks

• Zarejestrowani
  • 222 postów

Napisano 27 listopad 2003 21:57

ja za dobrze wiem co sie w holzu dzieje dlatego nie bede mowil ..bo ludzie zbledniejecie,a problem jest tego typu ,ze i Mragowo jebnie i Piski holz... Bedzie wielka afera z holzem tyle moge powiedziec..a moze nie uslyszymy o niej ,bo , poniewaz ,az , gdyz .. pieknie ja zatuszuja i bedzie cichutko jak makiem zasial .... =] narazie trzymam to dla siebie

ps. juz dobrze tuszuja i nawet ludzie sobie z tego sprawy nie zdaja... haha ... kazdy wie ,ze cos sie jebie ,ale nie wie co ... =] a ja jestem tym szczesliwym czlowieczkiem ,ze akurat wiem co sie swieci =]

ps.anarchisto masz racje jestem jeszcze mlody ..ale w niektorzych sprawach sie orientuje

#13 SebaX

• Zarejestrowani
  • 202 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 28 listopad 2003 04:39

Zeby inwestowac trzeba miec w co i czym a z tego co wiem to i tego nie ma i tego...

#14 eligrekeniks

• Zarejestrowani
  • 222 postów

Napisano 28 listopad 2003 07:00

Cytat

,*"]Zeby inwestowac trzeba miec w co i czym a z tego co wiem to i tego nie ma i tego...

bieda !!! Zgadzam sie z tym 100% !! :)

#15 chritom

• Zarejestrowani
  • 59 postów

Napisano 28 listopad 2003 10:30

Co do planu zagospodarowania przestrzennego, to Pisz ma taki dokument, ale z racji nowelizacji ustawy o gospodarce przestrzennej wszystkie takie plany w calej Polsce traca waznosc z dniem 31 grudnia tego roku. To jest problem w skali kraju, bo bez takiego planu nawet budowa domu robi sie skomplikowaną biurokratyczna procedura.
A co do inwestycji w Piszu, to trzeba myslec kategoriami inwestora. Odpada ciezki przemysl bo nie ma surowcow, odpadaja centra uslug outsourcingowych, jednostki badawczo-rozwojowe i tym podobne, bo nie ma wykwalifikowanych pracownikow, którzy mogliby tu pracowac, można byłoby się pokusić o przemysl lekki, ale w Polsce jest mnóstwo miejsc atrakcyjniejszych, chociażby białystok z racji swoich tradycji przemysłowych. Jedyne chyba co tu ma sens to przemysl leśny i turystyka. Jezeli chodzi o te pierwsze, no to te 2 zakłady wystarczą, chyba zeby pociągnąc to dalej i zrobic jakąć produkcje mebli i konkurowac z Pieckami. A co do turystyki, to chyba nie jestesmy tak atrakcyjni jak Mikołajki, czy Giżycko,a poza tym to cos tam sie nad Rosią buduje. A nikt teraz nie bedzie stawiał drugiego Gołębiewskiego, bo juz to sie nie opłaca. A tereny inwestycvyjne są, chociażby nad Pisą - odsyłam na www.pisz.pl

#16 skripi

• Zarejestrowani
  • 35 postów

Napisano 29 listopad 2003 14:08

nie maja w co

#17 szysza

• Zarejestrowani
  • 501 postów

Napisano 29 listopad 2003 15:48

maja maja.jest bardzo duzo roznych mozliwosc..jest jakas blokada w (gdziekolwiek).Dlatego nie inwestuja.Moze sie boja.Sam nie wiem

#18 eligrekeniks

• Zarejestrowani
  • 222 postów

Napisano 30 listopad 2003 15:35

jedna z mozliwosci jest inwestowanie w turystyke !

#19 anarchista

• Zarejestrowani
  • 365 postów

Napisano 30 listopad 2003 19:09

tak! ale turystyke trzeba jeszcze wypromowac! pisz jako brama mazur jest dobrym miejscem jako "baza wypadowa" - istnieje jednak potrzeba stworzenia miejsc noclegowych takich, ktore nie sa tylko nastwione na "dewizowcow" i "turystow przemierzajacych swiat meskami okularami czy betami full wypas" - dla zwyklych szarych ludzi. jest kilka stron (np. campu pisz) reklamujacych uslugi turystyczne, ale nie ma reklamy samej turystyki - moim zdaniem rozreklamowanie naszego regionu (turystyki) i stworzenie tanich baz noclegowych bylo by dobrym lekarstwem. zyjemy w dobie "zdrowej turystyki" - treking, wycieczki rowerowe, splywy kajakowe itp. (tu usmiech do admina: pomysl o czyms takim na piszanin.pl): czy nie bylo by dobra reklama stworzenie czegos w stylu pamietnika, gdzie mozna zamiescic swoje przezycia z takich wypraw?
zeby sprzedac towar potrzebna jest reklama - a my stawiamy na turystyke nie mowiac co to jest turystyka i jak moze wygladac!

#20 chritom

• Zarejestrowani
  • 59 postów

Napisano 02 grudzień 2003 11:26

Z tym pamietnikiem to calkiem niezla rzecz, mozna nad tym pomyslec. A z drugiej strony wcale nie jest tak, ze nie ma turystyki, bo spływy kajakowe i wycieczki rowerowe są dostępne (ale tylko w wakacje) i każdy, kto chce moze sie na takie cos zapisac. Ale faktycznie z promocją to jeszcze u nas kiepsko, choc nie jest prawdą, że w wakacje w Piszu nie ma turystów. Pamietam jeden dzien, gdy tyle warszawiaków sie nazjezdzalo, ze zastawili nawet postój autobusow pod kinem i autobus zatarasował całą ulicę, bo nie miał co ze sobą zrobic. Nie powiem, żebym sie wówczas specjalnie ucieszyl z tego zainteresowania naszym miastem przez przyjezdych...

#21 Stawros

• Zarejestrowani
  • 2 postów

Napisano 02 grudzień 2003 15:00

Cytat

Pamietam jeden dzien, gdy tyle warszawiaków sie nazjezdzalo, ze zastawili nawet postój autobusow pod kinem i autobus zatarasował całą ulicę, bo nie miał co ze sobą zrobic. Nie powiem, żebym sie wówczas specjalnie ucieszyl z tego zainteresowania naszym miastem przez przyjezdych...

Coś za coś - niestety, pamiętajmy też że są miejsca w kraju i na świecie gdzie z 2-3 miesięcy lata, trzeba przeżyć cały rok.
Od kilku lat mam możliwość patrzenia na Pisz okiem takiego własnie przyjezdnego - turysty i pod wpływem waszej dyskusji zastanawiam się co bym mógł robić w tym mieście podczas powiedzmy 10 dniowego pobytu?
Zwiedzanie miasta - góra 2 dni,zwiedzanie okolicy: Ruciane, Giżycko , Mikołajki - następne 3-4 dni, poza tym rano plaża (jeżeli jest pogoda), może ryby a co wieczorem? Ile wieczorów można spędzić w knajpie? zresztą mam to w domu.
Moim zdaniem do zatrzymania czy przyciągnięcia turystów, potrzebne są jakieś atrakcje i to przez cały sezon. Jakieś koncerty,wystawy, kluby z dobrą muzyką,knajpy z regionalnym jedzeniem, sama baza noclegowa i urok miasta nie wystarczy. To samo dotyczy sklepów - żaden z nich, choćby nie wiem jak chciał, nie przeskoczy hipermarketu ceną czy asortymentem. Po stworzeniu takiej infrastruktury można mówić o wielkiej turystyce i wielkich zyskach.
Zgadzam się z Chritomem, turystyka to jedyna szansa dla miasta,nie znaczy to że nie można inwestować w Piszu w przedsięwzięcia przemysłowe, oczywiście że można, ale będą to zawsze firmy lokalne o małym zatrudnieniu i znaczeniu.

#22 chritom

• Zarejestrowani
  • 59 postów

Napisano 04 grudzień 2003 11:40

Stawro napisał:

Moim zdaniem do zatrzymania czy przyciągnięcia turystów, potrzebne są jakieś atrakcje i to przez cały sezon. Jakieś koncerty,wystawy, kluby z dobrą muzyką,knajpy z regionalnym jedzeniem, sama baza noclegowa i urok miasta nie wystarczy. To samo dotyczy sklepów - żaden z nich, choćby nie wiem jak chciał, nie przeskoczy hipermarketu ceną czy asortymentem. Po stworzeniu takiej infrastruktury można mówić o wielkiej turystyce i wielkich zyskach.
Zgadzam się z Chritomem, turystyka to jedyna szansa dla miasta,nie znaczy to że nie można inwestować w Piszu w przedsięwzięcia przemysłowe, oczywiście że można, ale będą to zawsze firmy lokalne o małym zatrudnieniu i znaczeniu.

Wiadomo, nie wszystko na raz, ale juz sie powoli to w Piszu zmienia, cos sie dzieje w sezonie, nie jest tego duzo, ale rozwija sie, w kazdym razie ja to widze. Zreszta porównując do np. Rucianego to imprez jest z pewnoscia wiecej, ale większość i tak tam jezdzi. Co do calorocznych imprez, to widzialem ostatnio artykuly o tym, jak ciekawie mozna spedzic Sylwestra w Puszczy Bialowieskiej - kuligy, ogniska i jakies inne atrakcje. A przeciez w Puszczy Piskiej takie imprezy tez mozna by byloby zorganizowac. Tylko kto to powinien robic ?

#23 Stawros

• Zarejestrowani
  • 2 postów

Napisano 04 grudzień 2003 13:54

Cytat

Zreszta porównując do np. Rucianego to imprez jest z pewnoscia wiecej, ale większość i tak tam jezdzi.

W ciągu wakacji kilkukrotnie jestem i w Rucianym i w Piszu i wydaje mi się że chyba więcej dzieje się w Rucianym, ale moze tylko mi się wydaje...

Cytat

Co do calorocznych imprez, to widzialem ostatnio artykuly o tym, jak ciekawie mozna spedzic Sylwestra w Puszczy Bialowieskiej - kuligy, ogniska i jakies inne atrakcje. A przeciez w Puszczy Piskiej takie imprezy tez mozna by byloby zorganizowac. Tylko kto to powinien robic ?

Nie tylko można ale i trzeba a kto ma to robić? Wszyscy żyjący z turystyki: własciciele hoteli i pensjonatów, może placówki kulturalne podległe miastu, ośrodki wypoczynkowe itp.

#24 txd

• Zarejestrowani
  • 131 postów

Napisano 04 grudzień 2003 20:37

1.Pisz to dziura i dlatego ludzie boja sie inwestowac...
2.Brak pieniedzy
3.Ludzie sie boja zainwestowac ciezko zarobiona kase widzac jak upada wiele sklepow firm itd...

#25 szysza

• Zarejestrowani
  • 501 postów

Napisano 05 grudzień 2003 23:17

Ten co inwestuje raczej nie patrzy na to czy miasto to jest dziura.W kazdej "dziurze" jest jakas galaz w ktora warto inwestowac..

#26 chritom

• Zarejestrowani
  • 59 postów

Napisano 09 grudzień 2003 15:09

Cytat

Nie tylko można ale i trzeba a kto ma to robić? Wszyscy żyjący z turystyki: własciciele hoteli i pensjonatów, może placówki kulturalne podległe miastu, ośrodki wypoczynkowe itp.

No właśnie, rzecz w tym, jak ostatnio Slejo mi zauważył, w Piszu brakuje bazy noclegowej, zwłaszcza tej tańszej. Mamy jeden hotel, ośrodek "Roś" i podobno jakis mały prywatny pensjonat. A szkoda np, ze nie ma schroniska mlodziezowego. Wprawdzie jest to malo oplacalne, ale jezeli sie zauwazy, ze korzystajacy z takich schronisk studenci i mlodziez kiedys wyrosna i byc moze zaczna zarabiac kase, to wowczas wroca tutaj z dzieciakami, moze ze znajomymi, i biznes sie kreci. Tak jak ostatnio odbieralem dziewczyne z dworca w Rucianym (a to byl chyba pazdziernik) i wysypala sie tez gromadka studentow z SGHa, ktorzy przyjechali sobie na jakies szkolenia. No i tu widac ta roznice, ze dojechali tylko do Rucianego a nie do Pisza...

#27 Megi

• Zarejestrowani
  • 24 postów

Napisano 31 maj 2004 13:40

inwestycja w Piszu to decyzja "..być albo nie być.." jest niesamowicie ciezko wybradz dziedzine itp. Pozatym wiaze sie to z wielkim ryzykiem, Pisz jest malutkim miasteczkiem o małych perspektywach rozwoju i ciezko jest podjac takie ryzyko. Sama jakbym miała wybierac kierunek inwestycji to mocno bym sie wachała :|

#28 OgIeR

• Zarejestrowani
  • 138 postów

Napisano 01 czerwiec 2004 20:44

Mówią, że u nas to turystyka się najbardziej opłaca, w sumie jakby zagospodarować całą Pisę od samego jej początku aż po kładkę dla pieszych to niezły interes by z tego był. Słyszalem o planach budowy parku wodnego na terenie parku miejskiego, podobno miał to być największy park wodny w Europie Środkowo- Wschodniej no ale jak zawsze na planach się skończyło :( a fajnie by było pośmigać sobie po takiej budowli i być dumnym że to właśnie w Piszu takie cudo stoi a tu niestety pośmigać se jedynie można na pontonie na Rosi :( ... Osobiście mając kasę zainwestowałbym w budowę jakiejś super dyski :) coś na miare Ptotektora czy Ground Zero :mrgreen: myślę, żeby ludziska by się zjeżdżali nawet i z daleka i zysk z tego byłby niemały B) :) :) :) Wygram w totka to obiecuje, że takie cuś wybuduje heh :mrgreen: :mrgreen: Narazie trafiłem 3 i sie ciesze że choć 10 zł miałem hehe !!!! PoZzZzDrooOooFki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :) :D :D

#29 Aanniiaa

• Zarejestrowani
  • 320 postów

Napisano 03 czerwiec 2004 23:01

Pisz ma bardzo dobre położenie... ja sama bym zainwestowała w postawienie barów (takie jak w Rucianej Nidzie, czy Piska Baszta) przy rzece Pisie (od kładki w strone sklejki). Miejsce jest tam doskonałe, ponieważ nie musi być tam idealna cisza a do tego jest to niby w centrum, ale na uboczu. Jak by kupno czy tam dzierżawa tych miejsc była tańsza, to wydaje mi sie że sporo osób tam by postawiło swoją działalność. Pisz odwiedzało by więcej turystów bo mieli by gdzie oko zawiesić, gdzie coś przekasic i browar wypić... Dobrym miejscem na wybudowanie takich barów nawet w okresie letnim jest też Plac Daszyńskiego. Po co nam te ławki??Przecież mamy parki! Jak by były takie miejsca o których pisze to dzieci, młodzież i osoby starsze chętnie by tam przychodziły. W ten sposób zatrzymujemy turystów przy sobie, co wiąże się z zyskami przychodzącymi dla Pisza, oraz ze znalezieniem na mieszkańców nowych miejscówek :wink: Może mieszkańcy Pisza boją się własnych działalności? A może wynika to ze sporych kosztów wychodzących z prowadzenia "czegoś" na własną ręke oraz z wysokich kosztów budowy budynku, czy tam kupna lub dzierżawy potrzebnego do postawienia naszej działaności kawałka ziemi??

#30 Megi

• Zarejestrowani
  • 24 postów

Napisano 09 czerwiec 2004 12:24

Aniu masz racje strach podjac włąsną działalność. JAkl wiadomo podstawą sukcesu działalności jest lokalizacja. A za to w Piszu płaci sie słone ceny,az strach pomyśleć ile "miasto" chciałoby za dzirzawę placu w centrum ... Ja wiem jedno kupno lokalu na placu Daszynskiego o powierzchni 50mkw. to bagatela 250 tyś. Miasto wysoko się ceni ale czy to pomoże w rozwoju.... hmmm

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych