Dlaczego ludzie w Piszu nie inwestuja... .
Napisano 26 listopad 2003 17:43
Dlaczego ludzie w Piszu nie inwestuja swoich pieniedzy w miasto,nie zakladaja nowych firm, nie przyczyniaja sie do wzrostu gospodarczego miasta... .Dlaczego w tym Piszu jest taka pustka jesli chodzi o nowe inwestycje.. Dlaczego wszystko tu zamiast sie rozwijac to cofa sie w zastraszajacym tempie ?? macie jakies pomysly na zalozenie tu swojej firmy? jakies pomysly co do rozwoju miasta!! piszcie je tu... i odpowiedzcie mi na zadane powyzej pytania... . z gory dzieki. pozdrawiam
Napisano 26 listopad 2003 17:49
Napisano 26 listopad 2003 21:29
i jak w takim srodowisku (nie bede tu pisal o korupcji i ukladach powszechnie panujacych, bo znowu ktos sie czepi - chociaz sam o tym dobrze wie ale glosno nie mowi!!! albo stara sie zyc w blogiej nieswiadomosci!!! - pfe!!!!!!!!) mozna cos nowego stworzyc ???
a co do mozliowsci lokalizacyjnych nowych DUZYCH inwestycji, to na pewno kazdy "piszak" dobrze wie, ze w piszu po prostu nie ma juz miejsca!!! wieksza czesc terenu miasta zajmuja osiedla domkow jednorodzinnych!!! i tereny "ekologiczne" (laki przy plazy, laki nad pisa(za cmentarzem - AAA I TAM BEDZIE NOWA INWESTYCJA!!! CENTRUM MATKI BOSKIEJ!!! ) praktycznie jedynym "kierunkiem" do rozwoju jest kierunek na orzysz - miedzy piszem a maldaninem ( a z tego co wiem wlascicielem lwiej czesci tych gruntow jest ksiadz ) no i otoczenie oczyszczalni sciekow (nieciekawe sasiedztwo) a tak to jest: centrum miasta>osiedla domkow> i LASY !!! nawet w kierunku jagodnego widac coraz wiecej domkow jednorodzinnych - a tak na marginesie: skoro w piszu jest taka zla koniunktura to skad "normalni ludzie" maja chajc na takie wille???
reasumujac: a gdzie ty SBT usytuowal bys dajmy na to fabryke okien, , albo na wzor elku " strefe gospodarcza" ???
Napisano 26 listopad 2003 22:22
Napisano 26 listopad 2003 23:09
Napisano 26 listopad 2003 23:11
Napisano 26 listopad 2003 23:16
Napisano 27 listopad 2003 00:23
Napisano 27 listopad 2003 07:25
Ps. Anarchisto.. zaprzeczasz sam sobie. Widac ,ze masz swoje wywody z palca wyssane ..ale z planem zagospodarowania masz racje.
ps2.uswiadomie Ci to piszac jeden wyraz.. Holz!! mowi Ci to cos ? gdzie on lezy ? w centrum miasta?
Napisano 27 listopad 2003 07:40
Napisano 27 listopad 2003 18:14
i holz mial juz lokalizacje - kiedys nazywalo sie to "komorki" - nie bylo trzeba wycinac lasu zeby on powstal! moze jestes za mlody zeby to wiedziec
Napisano 27 listopad 2003 21:57
ps. juz dobrze tuszuja i nawet ludzie sobie z tego sprawy nie zdaja... haha ... kazdy wie ,ze cos sie jebie ,ale nie wie co ... =] a ja jestem tym szczesliwym czlowieczkiem ,ze akurat wiem co sie swieci =]
ps.anarchisto masz racje jestem jeszcze mlody ..ale w niektorzych sprawach sie orientuje
Napisano 28 listopad 2003 04:39
Napisano 28 listopad 2003 07:00
Cytat
bieda !!! Zgadzam sie z tym 100% !!
Napisano 28 listopad 2003 10:30
A co do inwestycji w Piszu, to trzeba myslec kategoriami inwestora. Odpada ciezki przemysl bo nie ma surowcow, odpadaja centra uslug outsourcingowych, jednostki badawczo-rozwojowe i tym podobne, bo nie ma wykwalifikowanych pracownikow, którzy mogliby tu pracowac, można byłoby się pokusić o przemysl lekki, ale w Polsce jest mnóstwo miejsc atrakcyjniejszych, chociażby białystok z racji swoich tradycji przemysłowych. Jedyne chyba co tu ma sens to przemysl leśny i turystyka. Jezeli chodzi o te pierwsze, no to te 2 zakłady wystarczą, chyba zeby pociągnąc to dalej i zrobic jakąć produkcje mebli i konkurowac z Pieckami. A co do turystyki, to chyba nie jestesmy tak atrakcyjni jak Mikołajki, czy Giżycko,a poza tym to cos tam sie nad Rosią buduje. A nikt teraz nie bedzie stawiał drugiego Gołębiewskiego, bo juz to sie nie opłaca. A tereny inwestycvyjne są, chociażby nad Pisą - odsyłam na www.pisz.pl
Napisano 29 listopad 2003 14:08
Napisano 29 listopad 2003 15:48
Napisano 30 listopad 2003 15:35
Napisano 30 listopad 2003 19:09
zeby sprzedac towar potrzebna jest reklama - a my stawiamy na turystyke nie mowiac co to jest turystyka i jak moze wygladac!
Napisano 02 grudzień 2003 11:26
Napisano 02 grudzień 2003 15:00
Cytat
Coś za coś - niestety, pamiętajmy też że są miejsca w kraju i na świecie gdzie z 2-3 miesięcy lata, trzeba przeżyć cały rok.
Od kilku lat mam możliwość patrzenia na Pisz okiem takiego własnie przyjezdnego - turysty i pod wpływem waszej dyskusji zastanawiam się co bym mógł robić w tym mieście podczas powiedzmy 10 dniowego pobytu?
Zwiedzanie miasta - góra 2 dni,zwiedzanie okolicy: Ruciane, Giżycko , Mikołajki - następne 3-4 dni, poza tym rano plaża (jeżeli jest pogoda), może ryby a co wieczorem? Ile wieczorów można spędzić w knajpie? zresztą mam to w domu.
Moim zdaniem do zatrzymania czy przyciągnięcia turystów, potrzebne są jakieś atrakcje i to przez cały sezon. Jakieś koncerty,wystawy, kluby z dobrą muzyką,knajpy z regionalnym jedzeniem, sama baza noclegowa i urok miasta nie wystarczy. To samo dotyczy sklepów - żaden z nich, choćby nie wiem jak chciał, nie przeskoczy hipermarketu ceną czy asortymentem. Po stworzeniu takiej infrastruktury można mówić o wielkiej turystyce i wielkich zyskach.
Zgadzam się z Chritomem, turystyka to jedyna szansa dla miasta,nie znaczy to że nie można inwestować w Piszu w przedsięwzięcia przemysłowe, oczywiście że można, ale będą to zawsze firmy lokalne o małym zatrudnieniu i znaczeniu.
Napisano 04 grudzień 2003 11:40
Stawro napisał:
Zgadzam się z Chritomem, turystyka to jedyna szansa dla miasta,nie znaczy to że nie można inwestować w Piszu w przedsięwzięcia przemysłowe, oczywiście że można, ale będą to zawsze firmy lokalne o małym zatrudnieniu i znaczeniu.
Wiadomo, nie wszystko na raz, ale juz sie powoli to w Piszu zmienia, cos sie dzieje w sezonie, nie jest tego duzo, ale rozwija sie, w kazdym razie ja to widze. Zreszta porównując do np. Rucianego to imprez jest z pewnoscia wiecej, ale większość i tak tam jezdzi. Co do calorocznych imprez, to widzialem ostatnio artykuly o tym, jak ciekawie mozna spedzic Sylwestra w Puszczy Bialowieskiej - kuligy, ogniska i jakies inne atrakcje. A przeciez w Puszczy Piskiej takie imprezy tez mozna by byloby zorganizowac. Tylko kto to powinien robic ?
Napisano 04 grudzień 2003 13:54
Cytat
W ciągu wakacji kilkukrotnie jestem i w Rucianym i w Piszu i wydaje mi się że chyba więcej dzieje się w Rucianym, ale moze tylko mi się wydaje...
Cytat
Nie tylko można ale i trzeba a kto ma to robić? Wszyscy żyjący z turystyki: własciciele hoteli i pensjonatów, może placówki kulturalne podległe miastu, ośrodki wypoczynkowe itp.
Napisano 04 grudzień 2003 20:37
2.Brak pieniedzy
3.Ludzie sie boja zainwestowac ciezko zarobiona kase widzac jak upada wiele sklepow firm itd...
Napisano 05 grudzień 2003 23:17
Napisano 09 grudzień 2003 15:09
Cytat
No właśnie, rzecz w tym, jak ostatnio Slejo mi zauważył, w Piszu brakuje bazy noclegowej, zwłaszcza tej tańszej. Mamy jeden hotel, ośrodek "Roś" i podobno jakis mały prywatny pensjonat. A szkoda np, ze nie ma schroniska mlodziezowego. Wprawdzie jest to malo oplacalne, ale jezeli sie zauwazy, ze korzystajacy z takich schronisk studenci i mlodziez kiedys wyrosna i byc moze zaczna zarabiac kase, to wowczas wroca tutaj z dzieciakami, moze ze znajomymi, i biznes sie kreci. Tak jak ostatnio odbieralem dziewczyne z dworca w Rucianym (a to byl chyba pazdziernik) i wysypala sie tez gromadka studentow z SGHa, ktorzy przyjechali sobie na jakies szkolenia. No i tu widac ta roznice, ze dojechali tylko do Rucianego a nie do Pisza...
Napisano 31 maj 2004 13:40
Napisano 01 czerwiec 2004 20:44
Napisano 03 czerwiec 2004 23:01
Napisano 09 czerwiec 2004 12:24
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych